28 февруари: какви са празниците днес. събития, рождени дни

Празници на 28 февруари

Ден на Андалусия (Андалусия)

Андалусия е автономна общност в южна Испания с административен център в Севиля. Статутът на автономия, с право на самоуправление, Андалусия получи през февруари 1980 г., според резултатите от референдума. 28-ми февруари, което е официално почивен ден, жителите на автономната област Андалусия окачени на балкони знамена украсяват сградите и жилищата, с гирлянди в бели и зелени цветове, в духа на цветовете на знамето. Изящно облечените андалуски испанци, често в национални костюми, излизат по улиците на градовете, за да изпитат атмосферата на празника. Навсякъде звучат музика, концерти, празници, в малки селища, за сметка на общината, има безплатни мезета - част от паеля, парчета от хамон и чаша червено вино. Някои училища в провинциите на автономия са затворени за "Бялата седмица" или, както се нарича, седмица за "културна". Тя се превърна в традиция, която в петък, в навечерието на празника, студенти безплатни предлага типична андалуска закуска с чаша портокалов сок и филийки хляб, който едва доловимо, намокрена със зехтин.

28 февруари в националния календар

Онисим Овчарник

Свети Онисим бил почитан от селяните като покровител на овце и поради това бил наречен Овчар или Овчар. За овцете да дадат добро потомство, на този ден е било необходимо да се проведе специален ритуал - "градушка" на звездите в небето. Те водят своите пастири (овчари). Тъй като става тъмно и небето ще стане звездно, овчарят ще излезе на края на селото и ще претегли с три молитва от всичките четири страни. След това стоеше на руното и произнесе заклинание (okolichku). Смята се, че това е добър знак, ако небето в този ден беше разпънато със светли звезди. След ритуала собственикът покани пастира в къщата, обработи го великодушно и подари подаръци, имаше още една традиция сред селяните - да очисти конопеното масло на Онисим. То беше смесено със сняг, поставено на топло място или под слънцето. Размразените сняг абсорбират замърсяванията от маслото. След това контейнерът беше оставен на студ. През нощта замърсена и мътна водна течност се настани на дъното и се превърна в лед, оставяйки наопаки ясно оцветено масло.

28 февруари 1732 г. Първият корпус на кадетите в Русия е открит Първият корпус на кадетите е открит в Санкт Петербург по инициатива на президента на Военния колеж в Миних и кабинета-министър Ягужински. То продължило до 1918 г. Това е военна образователна институция за обучение на млади мъже за военна служба. Освен това кадетите са обучени в танци, четене и писане и други науки. Кедетите бяха на пълен пансион, снабдени с военна униформа. Приоритет за записване се ползваха децата на офицери, благородници и длъжностни лица. 28 февруари 1996 г. Принцес Даяна се съгласи да даде на съпруга си развод Красивата и истинска кралска сватба на принца на Англия и очарователната Диана Спенсър се състоя през юли 1981 г. Но семейният живот не им донесе щастие. Вината беше скритите скелети на Чарлз в килера, които разрушиха този брак. Както се оказа по-късно, той беше вярно и страстно влюбен в друга жена. Но по някаква причина не можеше да се ожени за нея. Тази новина беше за Диана не само за удар, но и за самоубийствен опит. Съпрузите започнали да живеят отделно, а бракът съществувал само формално. През декември 1995 г. майка Чарлз, кралица Елизабет II, написа писмо до сина си, в което заяви, че има нужда от развода си от Диана. През февруари 1996 г. Диана даде съгласието си за развод. Шест месеца по-късно двойката официално се разпусна. И точно една година по-късно, през август 1997 г. Принцесата почина при автомобилна катастрофа. 28 февруари 2005 г. популярният актьор Николай Караченсов се качи на автомобилна катастрофа, след което не можеше да се върне към пълноценен живот. Трагедията се случи в нощта на 27-28 февруари. Денят, преди дачата на Николай Караченсов, получи трагичната новина за смъртта на свекърва си и веднага се събра в Москва, за да подкрепи съпругата си. Зад волана на Volkswagen Passat е самият актьор, който в смущението забрави да се закрепи с предпазен колан. На ледения участък от пътя, на Мичурински авеню, колата се плъзгаше и тя се срути в стълб. Художникът е претърпял сериозни наранявания и е отведен в болница в кома. По неизвестни причини, в колата, от страната на водача, въздушната възглавница не работи. Пътникът, който седеше до предната седалка, се отдръпна с леко сътресение. 28 февруари 2010 г. във Ванкувър XXI Зимни олимпийски игри приключиха Олимпиадата в миналото не доведе до успех на руските спортисти. Те спечелиха само 3 златни, 5 сребърни медала и 7 бронзови медала, на обща стойност 15 награди. Руснаците постигнаха най-лошите резултати едва на Зимните олимпийски игри през 2002 г., след като спечелиха 13 медала. В неформалните състезания между страните Русия получи 11-то място по отношение на броя златни награди във Ванкувър. Първите три места бяха взети от Канада, Германия и САЩ. На церемонията по закриването, Канада официално предаде палката на Русия като домакиня на следващите Зимни олимпийски игри.

Олимпийските игри в Ванкувър бяха засенчени от смъртта на грузинския шедьовър. Нодар Кумариташвили, който се захваща с тренировъчния склон, излетя на разстояние от ледената пътека и удари металната опора, която падна на пътя му. Скоростите на скоростта бяха повече от 140 км / ч, така че шансовете да останеш жив с атлетите почти не останаха.

28 февруари са родени

Виле Хаапасало (род. 1972г.), финский, российский актерВиле Хаапасало — финн, который получил актерское образование в России. Наверно преподавателям удалось разглядеть в худеньком пареньке будущую звезду, раз он смог поступить в театральный российский ВУЗ, не зная ни слова по-русски. Изучал его, будучи студентом. Популярность пришла к Вилле в 1995г., когда вышел фильм «Особенности национальной охоты». Российскому зрителю понравилась и сама картина, и харизматичный финский паренек. Позже были уже и «Кукушка», и «Особенности национальной рыбалки, и «Любовь в большом городе» и многие другие фильмы, в которых снимался Виле Хаапасало. Его правильнее называть не просто финном, а русским финном, т.к. в России он популярен больше, чем на Родине. Помимо съемок в кино, Вилле нравится работать на телевидении. Он являлся соведущим многих развлекательных передач, был участником проекта «Ледниковой период», снимался в рекламе. Наиболее интересная его работа — реклама автомобиля «Лада Калина», для которой он снялся в 2008 году. Наталия Водянова (роден през 1982 г.), руският модел Един от малкото руски модели, които успяват да станат не само известни, но и да навлязат в света. Лицето на компанията Лореал, Келвин Клайн, работи с много известни модни къщи - Гучи, Шанел, Кристиан Диор, Кензо, Ив Сен Лоран и други. В момента той води активен социален живот, е съучастник и гост на музикални и други конкурси, участва в благотворителни събития. През 2004 година създаде свой фонд, наречен "Naked Heart". Около 100 улични детски площадки за деца бяха изградени върху средствата, набрани от Фонда в Русия.

Име на деня 28 февруари

Този ден празнуваме днес: Атанасий, Алексей, Иван, Арсений, Николай, Михаил, Онисим, Петър, Ефросине, София

Share:
Comments