Кралят на пармезан е добър за здравословен начин на живот.

Пармезанът е известен със своя отличен вкус и различни полезни качества. Той е еднакво добре да яде, да подобри здравето като цяло и дори да третира сериозни заболявания.

Какво отличава пармезан и неговите ползи сред другите сирена

За да получите 1 кг пармезан, имате нужда от 15 литра избрано краве мляко.

Това сирене има пикантен, солено-сладък вкус с орехови нотки и гъста, твърда, но крехка структура, не е лесно да се нарязва на тънки филийки и често пармезанът се раздробява и се отрязва малко. При ястия, които се нуждаят от нагряване, то се стопява почти без да се образуват характерни нишки, запазва структурата и цялото богатство на вкуса.

Пармезанът е отличен избор за пица, ризото, салата от Цезар и много други ястия.

Пармезанът узрява дълго време - от 12 до 48 месеца (но може би по-дълго) и не е нещо като сирене - просто е невъзможно да се създаде у дома.

В света оригиналното сирене признава производството само на определено количество сирене в Италия, където строго се придържат към някои рецепти, произхождащи от Средновековието. Това сирене се нарича Parmigiano Reggiano (parmigiano reggiano).

Разбира се, не толкова скъп деликатес, но и много достойно сирене се прави по целия свят, но е приемливо да се нарече просто пармезан.

Купеният пармезан вкъщи трябва да бъде изваден от опаковката, увит в пергаментна хартия, след това - във фолио и така съхраняван в хладилника.

Хранителната стойност на това сирене е отвъд похвала - според протеиновия състав той е на същото ниво с червено месо (говеждо, свинско), но в същото време се асимилира 4-5 пъти по-бързо, с много по-малко натоварване на храносмилателния тракт.

Нищо чудно, че пармезанът е толкова ценен във вегетарианската кухня.

Протеинът е необходим "строителен материал" за възстановяването на телесните тъкани, развитието на биологичните му течности, имунните тела и хормоните.

Ползите от пармезана до голяма степен се осигуряват от калций, а неговата усвояемост се подкрепя и от витамин D. Като цяло, сиренето е източник на калций, а не най-лошото, че всички други млечни и кисели млечни продукти.

Така че пармезанът е много полезен за костната система, може да предотврати развитието на остеопороза, да подобри образуването на скелета в детството, да ускори сливането на фрактури и дори да допринесе за лъчезарна здравословна перла усмивка.

Има и други минерали и витамини в пармезан:

• Витамин А - подобрява зрението като цяло и с подкрепата на селен поддържа здравето на очите при условия на неподходящо осветяване (това е вредно за очите като недостатъчна светлина и прекомерно светло);

• витамин В2 - участва в производството на енергия и е необходим за клетъчно дишане;

• Желязо - повишава издръжливостта и устойчивостта на натоварване на тялото, насърчава отстраняването на токсини и вредни вещества;

• магнезий - участва в метаболизма на въглехидратите, има антисептичен ефект, понижава нивото на холестерола в кръвта.

Прекрасен вкус, на който искате да се връщате отново и отново, пармезан отчасти поради аминокиселината глутамат (глутаминова киселина), който по време на узряването на сиренето, когато се комбинира с натрий и вода, образува глутамат натрий.

Синтетичната форма на това вещество е изключително популярна за подобряване на вкуса на различни храни и напитки, но далеч не е полезна.

Но естественият глутамат всъщност е постоянна полза. По-специално, тази аминокиселина е незаменима за здравословното функциониране на мозъка и метаболизма.

В допълнение към пармезан, еквивалентно количество глутамат в биодостъпна форма се открива само в домати и редица гъби (например, шампанско).

Как иначе е ползата от Пармезан

Енергийната стойност на пармезана е около 392 kcal на 100 g.

При същото тегло около 35% се разпределя на протеини, 25% на мазнини и по-малко от 4% на въглехидрати.

Изненадващо, съдържанието на калории (често срещано в сравнение с други сирена) не е пречка за добавяне на пармезан към менюто за отслабване.

На първо място, тя принадлежи на твърди сортове сирене и те, за разлика от меките, не донасят допълнителните инчове на талията така.

И второ, тя е покрита с минимум въглехидрати и уникален комплекс от вещества, които подпомагат ускоряването на храносмилането.

Благодарение на уникалните производствени технологии (особено когато става дума за скъп и истински италиански пармезан), това сирене се отличава не само от високото съдържание на полезни вещества, но и от тяхната бионаличност.

Дори малкото добавяне на пармезан в диетата скоро ще ви позволи да почувствате цялостно подобрение на вашето благосъстояние, да се насладите на здрав сън и добро настроение.

Последните проучвания ни позволяват да говорим за положителния ефект на Пармезан върху гастроинтестиналната микрофлора поради активирането на растежа на популацията от полезни микроорганизми, които могат да послужат като превантивна мярка за дисбактериоза.

Лактозната непоносимост е сериозна пречка за планирането на здравословна и вкусна диета, но за щастие пармезан, заедно с бри, чедър и моцарела, е сред сирената, разрешени в този труден случай.

Каква е обичайната употреба на пармезан и всички сирена

Като цяло ползата от всички сирена може да бъде представена като комбинация от много полезни свойства на млякото, представени в по-голяма концентрация, както и полезните свойства, които възникват в тази суровина под въздействието на специални микроорганизми.

И въпреки че е възможно да се каже нещо за ползите от всяко сирене, пармезанът е присъщ на имуществото по принцип за всички сирена, по-специално:

Стимулира храносмилането и подобрява апетита;

• подобрява сърдечната функция, включително нормализиране на ритъма и стабилността на тялото до физическа активност;

• укрепва имунната система, особено срещу различни инфекциозни заболявания;

• Подобрява състава на кръвта и ползата от сиренето в този план ще бъде по-голяма, ако го използвате със смокини, грозде, мед, орехи.

И въпреки факта, че диетолозите единодушно отбелязват предимствата на всички сирена по принцип, се препоръчва пармезанът да бъде включен в храната за хора, които трябва да възстановят своето здраве колкото е възможно по-скоро след тежки заболявания, наранявания и операции.

Каква е вредата на Пармезан

Основният недостатък и вреда на пармезана създава високо съдържание на натрий (повече се съдържа само в Rockefore). Едно парче сирене на 100 грама удовлетворява ежедневната нужда от този микроелемент. Като се започне от това, пармезанът не трябва да се пренася с болести на бъбреците, дихателната система и сърдечно-съдовата система.

И тъй като излишъкът в организма не е полезен за здрави хора, е полезно да знаете, че пармезанът е добър заместител в рецепти, например сирене чедър и джибри.

Същите 100 грама от тях ще осигурят само половината дневна норма на натрий.

Честото пренасищане със сирене се превръща в вирулентна вреда от пармезан, дължаща се на приема на глутаминова киселина, която може да причини мигрена.

Също така можем да забележим някои вреди на Parmesan поради високото съдържание (в сравнение с други сирена) на холестерола.

От това вкусно сирене се препоръчва да се откаже с обостряне на стомашно-чревни заболявания и в период на особена чувствителност на храносмилането (например, след хранително отравяне).

Share:
Comments