Астмата може да увеличи риска от преждевременно раждане

Астмата може да обясни леко увеличение на случаите на преждевременно раждане - предположение, изтъкнато от изследователи от Швеция.

Проучването показа, че сред 13,261 майки с астма, честотата на преждевременно раждане е 5,4% в сравнение с 4,4% сред 11191 майки, които нямат това заболяване. Рискът особено се увеличава при обостряне на астмата по време на бременност. Според експерти, жените могат да намалят този риск, като управляват своята болест.

"При контролирана астма, рискът от преждевременно раждане е значително намален", заяви д-р Бертил Форсберг от университета Умеа, който ръководи проучването. Д-р Форсберг и екипът му представиха констатациите си на годишния конгрес на Европейската респираторна асоциация във Виена, Австрия.

Те изчисляват, че коефициентът на вероятност при преждевременно раждане при жени с астма е 1,27.

Около 2% от жените посещават болницата за лечение на симптоми на астма най-малко веднъж по време на бременност и е отбелязана по-висока честота на преждевременно раждане, 8,4%.

Възможно обяснение за това може да бъде фактът, че възпалителните реакции, придружаващи тежка форма на астма, могат да повлияят на плацентата, особено в ранните етапи на бременността, казва д-р Форсберг.

Д-р Фоссберг също така предлага астматичните майки да са по-чувствителни към замърсяването на въздуха и вирусните инфекции.

Изследователите заключават, че жените с бременна астма или планиране на бременност трябва да работят със своя лекар, за да оптимизират контрола на заболяването, за да постигнат най-добрия резултат от бременността си.

Share:
Comments