Използването на жълтъка от яйцето: как да се използват,

Яйцето, както и основните му съставки, а именно жълтък и протеини, е много популярна съставка в много рецепти, от омлет до печене. Но малко хора знаят какво точно е ползата от жълтъка и как този продукт е вредно.

Описание и състав на жълтъка

Жълтъка е източник на хранителни вещества, които се натрупват в тялото на живо същество. Те имат форма на плочи или зърна, а в някои случаи този компонент се смесва в една консистенция. Учените наричат ​​жълтъка деутоплазъм, а за химическия състав те са разделени на 3 вида:

● протеин;

● мазнини;

● въглехидрати.

Жълтъка в яйцата на различни животни се намира в различни числа и в различна степен на еднородност. В този сорт се различават изолециталните и телолецитните яйца.

Енергийна стойност на жълтъка:

● 16,4 грама протеин;

● 30,87 грама мазнини;

● 1.78 грама въглехидрати;

● 360 калории калории на 100 грама от продукта.

Ползите жълтък - в детайли за витамини, елементи и киселини

Полезни вещества в яйцето са в огромни количества, особено в деутероплазмата. Жълтъка се състои главно от витамини и минерали, които са в изобилие. Съставът на този продукт включва:

● витамини;

● следи от елементи;

● мастни киселини от ненаситени видове, включително Омега-3 и Омега-6;

● мелатонин;

● β-каротин и другие.

Витамини, които го съдържат:

● витамин A;

● витамин B6;

● витамин B9;

● витамин B2;

● витамин B3;

● витамин B1;

● витамин B5;

● витамин B7

● витамин E;

● витамин D;

● витамин H.

Също така в жълтъка има такива мастни киселини:

● линолова киселина;

● палмитинова киселина;

● палмитолеинова киселина;

● линоленова киселина;

● стеариновая кислота;

● олеиновая кислота;

● миристинова киселина.

От полезните минерали в жълтъка се съдържат:

● Калций;

● калий;

● цинк;

● желязо;

● фосфор;

● селен;

● магнезий.

Наличието на тези микроелементи осигурява благоприятно въздействие върху различни органи и тъканни връзки.

Елементите, които се съдържат в жълтъците, са от голяма полза за човешкото тяло. Например, холинът осигурява нормализиране на метаболитния процес на мазнини и протеини, както и нормалната работа на централната нервна система. Мелатонинът е отговорен за възникването и обновяването на нови клетки, допринасящи за процеса на подмладяване.

Витамините, които принадлежат към група Б, нормализират различните процеси, свързани с метаболизма. Витамин В12 е профилактика срещу анемията и поддържа общия тонус на тялото. Ретинолът е отговорен за регенерирането на тъканните връзки и също така укрепва имунната система. Калциферол (или витамин D) осигурява здраве на мускулно-скелетната система и също така премахва тежките токсини от тялото.

Значителни ползи от жълтъка се забелязват в кулинарния бизнес. Яйцата са основната съставка на майонезата и холандския сос. Благодарение на уникалните си свойства, жълтъка често действа като сгъстител в много рецепти. В допълнение, тя допринася за обогатяване на структурата на ястието, различни кремове за крем, както и тест за печене.

Каква вреда от жълтъка

Поражението на жълтъка, основно, се основава на наличието на холестерол и мазнини. Последният стимулира, в същото време, производството на тестостерон. А холестеролът не само уврежда тялото, но и ползи. Холестеролният жълтък практически не се натрупва в тялото на здрав човек, но напълно се разтваря, поради което се произвеждат хормони и витамини.

Проблеми възникват с арогантното потребление на яйца за храна. Тогава нивото на холестерола се увеличава, което образува плаки върху кръвоносните съдове.

Но всъщност повишаването на нивото на холестерола е индивидуално за всеки човек. Много изследвания показват, че всеки организъм реагира по различен начин на редовното потребление на яйца: някои от тях нямат никакви промени в организма, други нива на холестерол се увеличават значително и някои дори се чувстват подобрени.

Друга опасност, която жълтъците крият в себе си, е салмонела. Това са пръчковидни бактерии, които причиняват салмонелоза. Това е инфекциозно заболяване, което сериозно засяга органите на храносмилателния тракт и е много трудно да се продължи през цялото време.

Подобна болест е много трудна за лечение, тъй като бактерията на Salmonella е много устойчива на неблагоприятни ефекти, неблагоприятни условия, както и на някои антибиотици. Те се колонизират в червата, прикрепят се към черупката и правят въвеждане в тъканните връзки. По този начин те отделят опасни токсини, които отравят човешкото тяло, причинявайки болезнено състояние, диария и повръщане.

Бактерията на салмонелата има способността да въздейства не само на стомашно-чревния тракт, но и да излезе извън нея. Те могат да се движат чрез кръвообращението към други органи и тъкани на човек. За да страдате от салмонела, може да се появи черен дроб, сърце и някои черупки на мозъка. С оглед на това увреждането от този вид бактерии може по всяко време да предизвика усложнения.

Това може да бъде избегнато поради правилната обработка на продукта и правилния избор в магазина. Трябва да купите пресни яйца, които нямат никакви недостатъци с черупката. Когато се използва, е желателно те да бъдат подложени на топлинна обработка.

Този продукт не се препоръчва за хора със сериозни заболявания със сърдечно-съдовата система, както и за хора със затлъстяване. В този случай яденето на яйца наистина може да навреди.

Кой жълтък е по-добър

Любителите на яйцата може да имат въпрос относно най-добрия начин да използват жълтъка, за да могат да се възползват. Опциите за използване могат да бъдат:

1. В сурово състояние. Яденето на яйце в сурова форма е много по-лесно, по-лесно и по-бързо, тъй като яйцето не се нуждае от обработка. Но тази версия на яйцето не се абсорбира напълно, а само с 50%. Освен това съществува огромен риск от улавяне на салмонелоза поради бактериите, които могат да се появят в жълтъка. А отсъствието на топлинна обработка допринася много за това. Но любителите на сурова храна могат да ядат пъдпъдъчи яйца, защото няма такива бактерии.

2. В пържена форма. Най-лесният и бърз начин за обработка на този продукт и готвене на храна е да се правят бъркани яйца. Въпреки че при продължително изпичане на жълтъка възможността за свиване на опасна бактерия рязко намалява, но в същото време помага да се унищожат всички полезни микроелементи и витамини. В допълнение, този метод допринася за освобождаването на транс-мазнини, които са много вредни за организма, особено за черния дроб. Но тялото много по-добре абсорбира пържени яйца, отколкото сурово.

3. Във варена форма. Това е най-полезният начин за обработка на такъв продукт. Тялото почти абсорбира вареното яйце, абсорбиращо всички полезни вещества и микроелементи, които се запазват по време на готвенето. Също така, този тип яйца няма следи от мазнини, така че жълтъка в тази форма практически не е опасна.

В какви количества можете да ядете яйца, по-специално жълтъците? Няма универсален отговор, който да е подходящ за всеки човек. Всеки организъм е индивидуален и за всеки има ограничение. Препоръчва се да се ядат не повече от 1-2 яйца на ден.

Share:
Comments