Е412 е гума гуар. преглед на известната хранителна добавка,

Гуаровата гума е нормален прахообразен продукт, бял или жълтеникавобял, почти без мирис, използван за стабилизиране, емулгиране и удебеляване на текстурата на някои продукти като кокосово и бадемово мляко, кисело мляко, супи, лосиони за тяло и др. Има много начини да се прилага гуар гуар, те обхващат няколко индустрии.

Получени чрез смилане на ендосперма (семена) от бобови бонбони - шушулките от индийска акация, които растат в Индия, Африка, Югоизточна Азия, Австралия, Пакистан и САЩ. Ендосперът е богат на полизахариди, особено галактоманани, маноза и галактоза. В комбинация с вода или течност, гуарът се уплътнява, образувайки гел-подобна текстура, която се поддържа добре при умерени промени в температурата или налягането.

Гуаровата гума не съдържа голямо количество основни хранителни вещества, поради което е нискокалоричен продукт с високо съдържание на фибри. В същото време, подобно на други емулгатори, добавени към много преработени храни, гуар гуар може да причини редица странични ефекти, като храносмилателни проблеми и различни нарушения на стомашно-чревния тракт.

Гуаровата гума абсорбира голямо количество течност в храносмилателната система. Има добре установено мнение, че гуарът работи добре като сгъстител в храната, много по-добре от аналозите: царевично нишесте или друга смола от боб. Всъщност, гуар гуар е в състояние да задържа почти осем пъти повече вода от царевично нишесте.

Полезни качества на гума гуар

Общите предимства и свойства на сгъстители и емулгатори са обсъдени по-рано в предишни статии. Въпреки това, гума гуар има специфични свойства.

Уникално свойство е, че гума гуар е неразтворима в масла, мазнини, въглехидрати, кетони и естери - това означава, че е много ефективна за стабилизиране на мастни вещества.

Може да се използва гума гуар вместо пшенично брашно при изпичане. Той е в състояние да задържи въздуха и водата на място, което прави тестето без глутен по-малко раздробено и разпадащо се. Като се има предвид, че залепването на текстурата е основната пречка за изпичането без глутен, гуар гуар е лесен начин да направите чист хляб или друг хлебни продукт, като торта или пица.

Също така гума гуар запазва съставки, например мазнини и масла от отделяне. Тази функция може да бъде полезно, ако искате да направите богата домашно кисело мляко с пробиотици (вж. Член за кефир гъбички) или кисело мляко. Гуаровата гума в този случай е полезна за уплътняване и запазване на еднородността на текстурата. Същото важи и за домашно плодове шербет, сладолед, бадемово или кокосово мляко. Също така, тъй като гуар показва свойствата на емулгатор може да се използва за съхранение на емулсии napirimer вода кокосово сметана или масло.

Гуаровата гума съдържа значително количество въглехидрати, има ниска смилаемост, а също така набъбва в храносмилателния тракт, което може да накара човек да се чувства пълен. По тази причина тя често се използва като пълнител в различни продукти. Установено е, че храните от гуар могат да увеличат чувството за ситост на храната в хората, което може да доведе до по-малко храна, бавно храносмилане и понижаване на абсорбцията на холестерол и гликемичен хранителен индекс. Гуар увеличава вискозитета на червата, което води до по-бавна скорост на усвояване на въглехидратите и стимулира производството на жлъчка.

Вследствие на това абсорбцията на глюкозата (захарта) се забавя и холестеролът се нормализира. Това може да бъде полезно за пре-диабет, диабетици и хора с висок холестерол. Доказано е, че употребата на разтворими фибри помага да се намали нивото на холестерола, а гуарът гуар е удобен начин да получите повече от този компонент.

Гуар действа по същия начин като люспи от псилиум, цикория или инулинова нишка, намалява скоростта на усвояване на захар в тънките черва след хранене и насърчава бавното изпразване на стомаха. Гуар има мек ефект, който помага да се избегнат внезапните скокове и спад на захарта в кръвта.

Друг важен плюс на гуар е способността му да третира или предотвратява запек. Гуаровата гума е често срещана съставка, която формира обем в състава на лаксативните добавки, тъй като помага да се формира столче, докато се държи вода в червата. Това насърчава редовното движение на червата и облекчава симптомите, свързани със запек или диария. Използването на гуар може да помогне при лечението на симптомите на болестта на Crohn, улцерозен колит или синдром на раздразнените черва.

И все пак, гуар гуар често се добавя към пастите за зъби.

Увреждане от гума гуар

Както всяка друга хранителна добавка, гуар гуар е по-добре да се яде в малки количества. Преди всичко обръщайте внимание на индивидуалната преносимост. Ако откриете някакви признаци на някакви смущения, изключете гора от диетата.

Guar бързо натрупва обем и маса, което може да бъде трудно да се контролира, когато се използва в комбинация с течност. В големи количества, тя е пряко свързана със сериозни проблеми, включително смърт, както и белодробна емболия, запушване на лумена, слуз в хранопровода и запушване на тънките черва. При някои хора гуаровата гума причинява алергична реакция, която включва проблеми с дишането, зачервяване, сърбеж, диария и астма. Рисковата група включва хората, които страдат от алергия към соя, както и тези, които редовно се излагат на гуар в промишлени условия, докато работят на работното място.

Гуаровата гума трябва да се избягва в големи дози под всякаква форма, включително хапчета за отслабване. Злоупотребата може да причини запек, задушаване, възпрепятстване на хранопровода или червата поради гел-подобна консистенция.

Опасността от използването на емулгатори

Третираните емулгатори (вж. Статията за емулгаторите), които обикновено се добавят към храната, наскоро бяха тясно свързани със здравословни проблеми. Една от причините за това е, че те могат да променят нормалните (здрави) нива на бактериите в човешкото черво. Това означава, че те (бактериите) могат да унищожат чревната лигавица и да допринесат за хронични възпаления на ниско ниво.

Като цяло гума гуар е хранителен стабилизатор със свойствата на сгъстител и емулгатор, създаден от естествени суровини. Гуар поглъща много вода, което може да накара човек да се чувства пълен с храна. Също така е в състояние да регулира кръвната захар и холестерола. Гуаровата гума се използва за печене на бисквити без глутен, за приготвяне на сосове и козметика, преди добавянето към балсами и шампоани. С всичките си полезни свойства, гуарът в големи количества може да причини много проблеми, някои от които дори са животозастрашаващи. Винаги използвайте гума гуар в много умерени количества.

Share:
Comments