Защо детето потят глава по време на сън. независимо дали е

Главата на сънното бебе, намокрено от пот, не е рядко явление и неизменно причинява безпокойство сред родителите. Може би това е знак за опасно заболяване? Или детето се изпотява в съня си само заради топлината?

Първата пот може да се появи в трохите след три или четири седмици. Нервната система реагира на функционирането на потните жлези, както и за много други неща в тялото на детето. Въпреки това, предвид несъвършенството си в такава млада възраст, едно дете често може да пот доста силно. Но не мисля, че всичко е толкова недвусмислено - само в някои случаи не си заслужава да се тревожите за мама и понякога трябва да ви алармира. Нека да изброим причините за прекомерно изпотяване или хиперхидроза, които не трябва да предизвикват загриженост.

Малкото потене на детето - причинява безпокойство

1. Банално опаковане. Младите майки често се страхуват да хванат студено новородено, което не само го облича прекалено внимателно, но и ги покрива с топло одеяло. Необходимо е да се следи температурата на въздуха в детската градина - в идеалния случай не трябва да е повече от 20 градуса. Ако температурният режим не се спазва, стаята е запушена и гореща, тогава си струва да се изненадате от съвсем нормалната реакция на тялото на бебето. Често детето се изпотява в сън през нощта, което също може да се дължи на прекомерна топлина. Ако детето се изпотява в съня си, не оставяйте прозореца отворен за нощта, за да избегнете студ, но е необходимо добро изпотяване на стаята. Необходимо е да се опитате да поддържате температурата на въздуха в препоръчаните стойности - 18-20 градуса, а относителната влажност не трябва да надвишава 60%.

2. Ако детето се поти, след като е претърпяло заболяване, възникнало при повишаване на телесната температура, няма причина за възбуда. При температура, организмът на бебето създава повишено количество пот, за да предотврати опасно прегряване и навреме, за да отстрани токсините. След възстановяване, нормалното потене се възстановява постепенно и след три-четири дни всичко ще се върне към нормалното.

3. До три години детето се изпотява дори след малки товари - след края на прекалено активните игри може да стане напълно мокра. Трябва да успокоим бебето, да го сменим в сухи дрехи, да преминем към по-тиха работа.

4. След като се възбуди или прекалено свръхвъзбуден, бебето също се покрива с пот. Най-често в този случай влагата действа върху шията и главата.

5. Генетична наследственост - ако родителите страдат от прекомерно изпотяване, бебето може да повтаря съдбата си.

Общото състояние, при което детето се поти, е "не опасно" е липсата на специфична миризма.

Друга причина, поради която детето се изпотява по време на сън, може да е алергия. Необходимо е да се помни използването само на естествени материали - това се отнася както за пижами, така и за спално бельо. Синтетичната възглавница или пухено бебе одеяло може да предизвика алергична реакция.

Нека да разгледаме възможните заболявания, при които детето може да се поти.

Детето се потива в сън - може би това е рахит

Рахит може да бъде една от причините за повишено потене (особено по време на сън). Неговите признаци, които задължително ще обръщат внимание на грижовна майка, могат да се появят след 1-2 месеца:

- по време на сън малкото лице и малките косми на бебето се изпотяват изобилно;

- Констипацията се превръща в навик и потта се появява дори при напрежение или някакво друго незначително напрежение;

- когато детето се поти, има ясно изразена кисела миризма;

- изпъкнала пот дразни деликатната кожа на бебето. Малкият човек се опитва да се отърве от неприятните усещания и потрива главата си срещу възглавницата. Резултатът е плешивост на тила;

- сънят на бебето става неспокоен и обезпокоителен, той може да събуди светлината и мек звук ви кара да се потресете;

- апетитът се влошава катастрофално.

В този случай, за да поставите правилната диагноза и да обясните на майка ми защо детето се поти в сън, само лекар може. За да се избегне появата на рахит не трябва да лишава трохи от дълги разходки. В края на краищата, витамин D, чиято липса води до появата на неприятно състояние, може да се образува само под влиянието на слънцето. Не забравяйте за храненето, втвърдяването, редовната гимнастика.

Детето се поти - има възможни проблеми на нервната система

За неуспехите на нервната система на бебето са сигнализирани от някои признаци, които трябва да предупреждават родителите:

- детето се изпотява, понякога е достатъчно силно, без видима причина;

- запах пота - неприятен и резок;

- влагата се появява само на някои места - една длан, чело, горната част на гърба може да пот;

- изпъкналата пот е изобилна и водна течност или, напротив, твърде лепкава и гъста.

Тези признаци са сериозна причина за контакт с лекар. И посещението не трябва да се забавя.

Детски изпотяване - вината е наследство

Съществуват редица доста опасни наследствени заболявания, един от признаците на които, между другото, е повишеното изпотяване. Кистозна фиброза е една от най-често срещаните. Основната особеност на това заболяване е промяната в качествения състав на потта - съдържанието на хлор и натрий в него надхвърля обичайните показатели няколко пъти. Ето защо, когато детето се потене и мама го целува на мокро чело, тя ясно усеща соления вкус на кожата на бебето. Понякога на кожата можете дори да видите най-малките зърна от сол. Друго наследствено заболяване е фенилкетонурия. Особеността на заболяването е, че когато детето се поти, ясно се усеща отличителна миризма на мускус.

Ако три годишно дете се изпотява - лимфната диатеза е възможна

След три до пет години детето може да покаже лимфатичен диатеза. Лекарите не го считат за болест, така че не изисква специално лечение. След като органите на бебето станат зрели, проявите на това състояние ще преминат. Въпреки това, ако лекарят установи, че детето се изпотява в съня поради наличието на лимфна диатеза, майките трябва да спазват определени правила. Те ще помогнат за избягване на заболявания, причинени от диатеза:

- бебето се нуждае от ежедневна вана, морска сол трябва да се добави към водата поне веднъж седмично (една супена лъжица на 10 литра вода);

- сладкишите трябва да бъдат ограничени;

- когато е възможно, по-добре е да се заменят соковете и водата с плодове и зеленчуци - това ще помогне да се избегне натрупването на течност в тялото на детето;

- отвара от корен от женско биле - отлично средство за лечение на диатеза.

Сред другите заболявания, при които детето се потива в сън или през деня, трябва да се отбележи:

- патология на сърдечно-съдовата система;

- туберкулоза;

- странични ефекти след дългосрочна употреба на определени лекарства;

- Излишно тегло.

Ако детето ви потят - съвет за майките

Не трябва да търсите сами каузата, ако детето се поти, и това му дава неприятни усещания. Най-добре е да се свържете с педиатър, който може да намери източника на проблема много по-бързо и по-ефективно и да ви помогне да се освободите от дискомфорт. Ако сте сигурни, че детето не се потишва поради заболяване, опитайте да използвате някои прости съвети.

- стриктно да следите температурата в стаята. Използването на нагревател е силно нежелателно - въздухът ще бъде прекалено сух;

- прекалено топло дрехи не са необходими дори за кърмачета, то трябва да съответства на времето;

- Ежедневно къпане е необходимо. Няколко пъти в месеца в vodichku можете да добавите отвара от кората на дъб, лайка, завои, морска сол;

- в менюто на детето не трябва да има остри и солени ястия, а сладкишите трябва да бъдат ограничени;

- перфектно укрепване на имунната система и нормализиране на работата на всички системи на тялото на детето, терапевтични упражнения и масаж.

Детето се потиска - мнението на д-р Комаровски

Лекарят привлича вниманието на родителите върху следните фактори: дрехи, микроклимата на детската стая, спално бельо, наличието на придружаващи оплаквания. Ако хладната и нормална влажност в детската спалня няма синтетични материали и няма оплаквания за здравето, тогава, според лекаря, детето се изпотява в съня си поради индивидуалните характеристики на нервната система. Понякога се наблюдава по-голямо потене, често в юношеството, а понякога и за цял живот. Това условие обаче не е патология и няма опасност за бебето.

Share:
Comments