Ползите и уврежданията на банята: можем ли в парната баня и

Независимо от факта, че много хора свързват банята с Русия, за пръв път тя възниква в онези времена, когато дори Русия все още не е била.

Първото споменаване се появява на територията на древния Изток и Китай.

Впоследствие, след много завоевания на Александър Велики, нейната идея е била прехвърлена в Гърция и след това е била използвана в Римската империя.

Има много разновидности бани - според принципа на тяхната работа, структура и т.н. Но в тази статия ще бъде посочена само обща информация, която се прилага еднакво за всеки вид. Ще бъдат описани техните ползи и възможни увреждания на здравето.

Bath: какво е това и как да го приложите

В Русия банята има голямо значение като културно наследство и обичаи. Въпреки факта, че изглежда много дълго време, не само не губи популярност, а напротив, става все по-популярен в цял свят. В древни времена банята е била използвана като единственият начин да поддържате тялото си чиста. Дори при отсъствието на различни сапуни и шампоани, посещенията в банята могат да поддържат тялото чиста и да предотвратят появата на много заболявания. Ето защо, първоначално тя беше привилегия на висшите слоеве на обществото.

Днес се използва основно като място за "морална почивка", но все още е популярна в селата и селата на нашата страна. Руската баня се отличава на фона на останалите, главно поради факта, че има висока температура. Колкото повече температурата - колкото повече се потите, толкова повече тялото отделя вредни вещества и соли.

Независимо от факта, че туризмът в баня често се случва в състояние на леко интоксикация, не се препоръчва да направите това категорично. При високи температури сърцето ни изпитва огромен стрес, а допълнителното отравяне може да доведе до загуба на съзнание и дори смърт. Ето защо е много предпазливо да се лекува това.

Руската баня е малка структура, която често е построена от дървета: аспан, липа, бреза, смърч, лиственица, бор или кедър. Вътре в банята има печка, в която се полагат камъни. Под тази печка се запалва огън, който загрява камъните. Когато водата пръска върху камъните, тя се изпарява бързо и се отделя голямо количество пара и топлина. При изграждането на баня в него се правят специални високи прагове на входа, така че да е по-трудно да навлезе студен въздух. Като правило в същата сграда са разположени и чакалнята, в която са оставени дрехи и аксесоари за баня.

Бат: какво е добро за тялото?

Польза бани поистине невероятна, Това стана особено очевидно през Средновековието по време на широко разпространена чума и други подобни болести. Според статистиката тези заболявания са най-слабо разпространени в районите, където активно се прилага миенето в бани. Тя е добра в справянето с всякакви инфекциозни заболявания и помага да се поддържа тялото чиста. И така, каква е ползата от банята и защо е толкова популярна? Има няколко причини:

• Първо, сауната ви позволява да се отпуснете както физически, така и умствено. Тя ви позволява да се отървете от стреса и да премахнете излишното напрежение от мускулите. Повишена температура и пара облекчаване на мускулите на хипертонията, което ви позволява да избегнете много заболявания и неизправности в тялото. Той намалява болката в уморените мускули и употребата му се препоръчва дори при хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат. Подобреното изпотяване ви позволява да излезете от уморените мускули на всички токсини и млечна киселина, което ще отнеме много по-малко време за отпускане на мускулите. Това е активно използвано от много спортисти, така че сауната сега присъства в много спортни зали. Здравословен сън, след като сте посетили добра баня, ще ви позволи да се възстановите в две и дори три пъти по-бързо.

• На второ място, банята може да помогне с редица "мъжки" болести, включително сексуална дисфункция. Ако правилно редувате температурните промени, оставяйки студа в топлина, то ще предотврати заболяването и освен това ще засили имунната система. Нашето тяло може да бъде втвърдено точно като металите - да се движи от високи температури до ниски, да тренирате тялото си, да го направите по-силно и да сте по-защитени от инфекции и бактерии.

• Много мъже и жени страдат от проблеми с кръвоносните съдове и атеросклерозата. В банята се наблюдава вазодилатация, поради което кръвообращението се подобрява, И това вече ще бъде полезно за всеки човек - колкото по-бързо се изпомпва кръвта, толкова повече хранителни вещества и кислород получава всяка клетка.

• Чрез втвърдяване в комбинация с използването на специални метли, съдовата система може да бъде подобрена и подсилена. Ето защо посещението на баня става част от лечението на много хора с подобни проблеми.

• Посещенията за банята подобряват състоянието на кожата. Когато се излага на високи температури, потенето се увеличава, порите се отварят и токсините и токсините се отстраняват от кожата. Горещата баня ви позволява да ексфолирате горните слоеве на кожата и да премахнете "мъртвата" тъкан, поради която кожата ще стане по-мека и копринена.

• Използването на метли във вана е подобно на добра масажна сесия. Мускулите се отпускат, кожата става по-еластична и се справя по-добре с външни нежелани ефекти. В допълнение, метли ви позволяват да се отървете от болки в ставите и радикулит. Никога не си помислил: защо дядото на селото е толкова здравословно и силно, въпреки усилената работа в полето? Свежият въздух със сигурност е добър, но в комбинация с баня той има наистина невероятен ефект.

• Ваната може да има положителен ефект върху тялото на бременна майка. Трябва да се каже веднага - бременните жени трябва да са в банята при относително ниски температури и много по-малко във времето. И за сметка на използването - ваната ви позволява да подобрите еластичността на сухожилията на тялото, което може да улесни процеса на раждане. Но не отивайте в банята след първия триместър.

• Руската баня, в частност сауната в черно, ви позволява да се отървете и предотвратите много заболявания. Особено се отнася до различни инфекциозни заболявания, като грипа, АРИ и други. Банята може да се сравни с хирургическата стая - това се дължи на факта, че горялото дърво освобождава катран, който убива повечето бактерии и микроби.

Бат: каква е вредата за здравето?

Въпреки огромното количество полезни свойства, ваната може да се окаже вредна за здравето. В кои случаи това правило е честно?

• Банята не трябва да бъде посещавана, когато пиете алкохолни напитки. Твърде много стрес върху сърцето може да изиграе жестока шега с вас, особено ако решите да отидете само в банята. Освен това в бъдеще може да влоши работата на сърцето и кораба ви.

• Има някои противопоказания, които не бива да се нарушават: туберкулоза, исхемична болест на сърцето, хипертония, тумори, диабет, атеросклероза.

• Преди да посетите банята, не трябва да ядете твърде много. Неприятното тегло в корема ще бъде допълнително натоварено със замайване, което тялото ви ще преживее. Тялото отделя достатъчно енергия за храносмилането на храната и в комбинация с товара в банята ще бъде много трудно да се справи.

• Не седите в сауната твърде дълго. Доброто е, че всеки в сауната може да определи собствената си норма. Неблагоприятните чувства започват: главата се превръща, става трудно да се диша, тежестта в тялото и т.н. Ако го почувствате, тогава е време да напуснете банята - не седнете през силата. Когато посещавате сауната, използвайте специални капачки, които ще позволят на главата ви да бъде в относителна прохлада. Не забравяйте - това се дължи на прегряване на главата, че замаяността започва, така че си струва да се грижи за нея предварително.

• Не позволявайте на деца, стари хора и хора, употребяващи алкохол, да променят драстично температурата. Това означава, че не е нужно да скачате от банята в лед или снегорин. В този случай, поради рязка промяна в температурата, сърцето може да спре или в най-добрия случай да претърпи кръвотечение от носа, в резултат на пренатоварване на тялото и кръвоносните съдове.

• Не намокрете главата си преди да посетите банята. Водата повишава значително топлопроводимостта, което води до по-голяма вероятност за затопляне на топлината.

Баня за деца: полезна или вредна

Банята не причинява много вреда на децата, но тук се използва едно правило. Не е необходимо да вземате с вас деца на възраст под 5 години и на възраст от 5 до 10 години да останат в банята за не повече от 10 минути. В други случаи, банята се използва активно за укрепване на общото благополучие на детето. Тя е в състояние да втвърди тялото на детето и да укрепи своята имунна система. Тъй като в ранна възраст децата често се подлагат на различни заболявания, посещенията в банята няма да бъдат излишни за тях.

Ако учите детето си да посещава банята от ранна възраст, тогава той ще бъде много по-малко склонен към болест, отколкото други деца. Детето ще развие много силен имунитет и освен това ще подобри общото си физическо и психическо състояние.

Share:
Comments