Защо детето поглъща мляко: нормално ли е? заслужава ли да се

Много родители на бебета се притесняват, че едно дете често изплюва мляко.

В повечето случаи не се притеснявайте, но в някои ситуации трябва да посетите лекар за помощ.

В статията ще ви разкажем за причините за началото, за моментите, в които трябва да се притеснявате и как да намалите броя на подуването на бебета.

Какво е регургитация?

Регургирането е спонтанен процес на изхвърляне на мляко след хранене от стомаха през хранопровода в устната кухина и навън. Научно този процес се нарича рефлукс. Той не е заболяване и лекува нормалните явления при кърмачетата. Осем от десет деца до 4 месеца поне веднъж дневно се вбесяват. До 6 месеца много деца имат този проблем и след една година почти всички изчезват.

Обяснението на честата регургитация при кърмачетата е недоразвитостта на преградата по това време - езофагеалният сфинктер, който свързва стомаха и хранопровода.

При недоносени деца сфинктерът е по-лошо развит от този на връстниците, така че често изпитват регургитация.

С възрастен преждевременно родено дете изпреварва връстници, този мускул се развива и броят на подутини намалява и след това изчезват напълно.

Причините, поради които детето плюе мляко

Основните причини, поради които детето изпива мляко, са:

• образуване на въздух в стомаха;

• препълване;

• Неправилно положение, процедури след хранене.

Повишеното количество въздух в стомаха се пресира по стените му и предизвиква обратно изхвърляне на газове и мляко в храносмилателния тракт и устната кухина. Това се дължи на следните фактори:

• неправилно нанасяне на трохи на гръдния кош, което води до пропаст между зърното на майката и устата на бебето и поглъщането на въздух през него;

• при изкуствено хранене въздухът се поглъща поради големия отвор в зърното;

• Бързо смучене води до факта, че детето яде повече от необходимото, докато поглъща въздуха, излишната мляко и въздух излизат отвън под формата на угар;

• Хоризонталното положение на детето след хранене стимулира натрупването на въздух.

Втората причина за регургитацията е пренасищането. Преяждането на мляко обикновено се случва, когато млякото идва на големи порции. Когато кърмите, детето преяжда, ако майката има много мляко, детето яде и яде повече. При изкуствено хранене е необходимо да се наблюдава норма на смесване по възраст и да не се презарежда детето.

Ако бебето се слага на корем след хранене, той вероятно ще се появи отново, тъй като ще има стомашно изцеждане. Това може да се случи, ако детето се вдигне, като го подкрепи от стомаха. Не е нужно да се забавя, да се променят дрехите, да се къпят бебето веднага след хранене. Тези процедури трябва да се извършват преди хранене или един час след хранене.

Ако поглъщането на бебето се случи не по-късно от един час след хранене, той се чувства добре, не се притеснява, не плаче, получава достатъчно тегло, тогава проблемът с регургитацията не бива да ви притеснява.

Когато си струва да се притеснявате, ако бебето изплюе мляко

Много е важно да се прави разлика между нормалния рефлукс и регургитацията, което сигнализира за наличието на сериозни заболявания.

Необходимо е да сигнализирате за наличието на следните симптоми:

• регургитация с "чешма";

• нарушение на общото състояние на детето: треска, тревожност, летаргия;

• загуба на тегло;

• появата на примеси в кръвта в регенерирано мляко.

Ако забележите подобни симптоми, винаги трябва да се свържете с лекаря. Най-често това означава едно от следните нарушения:

• непоносимост към лактозата е липсата или отсъствието на ензима лактаза в детето, отговорен за разграждането в стомаха на лактоза (протеин, съдържащ се в млякото на бозайници, включително хора). В такива случаи детето не може достатъчно да смила майчиното мляко, често се възвръща и губи тегло. Ако се открие дефицит на ензима, лекарят предписва смеси без лактоза и проблемът обикновено се елиминира;

• анормално развитие на храносмилателния тракт - отклонение от нормата на размерите, формите на храносмилателните органи, тяхното захващане. Поради това има много възможности за развитие, когато се идентифицират неблагоприятни симптоми, трябва да се свържете с специалист за преглед;

• неврологични нарушения, които се дължат на вътрематочната патология - повишен черепно налягане, нарушение на активността на нервната система, мускулен тонус;

• дисбактериозата се развива при деца при изкуствено хранене и след приемане на антибиотици;

• инфекциозни заболявания - чревни инфекции, менингит, хепатит, придружени от допълнителни симптоми - температура, тревожност, колики, диария;

• алергия - към майчиното мляко, когато майката консумира храни, които причиняват трохи в алергия или смес.

Защо едно дете плюе мляко с фонтан

Регулирането на млякото с фонтан заплашва много майки. Ако ситуацията се случи веднъж дневно и количеството на оттичането на мляко не е повече от 50 ml, това може да се счита за норма. Повтарящата се или обилна регургитация може да говори за здравословните проблеми на бебето. Регулирането с фонтан, който се случва няколко пъти на ден, може да доведе до обезводняване на тялото на бебето или до задушаване.

Важно е да се разграничи какво се случва: регургитация или повръщане. Основните разлики:

• регургитацията на млякото се случва обикновено 2-5 минути след хранене, по-рядко до един час след това, повръщането не зависи от храненето и може да се повтори няколко пъти в интервала между тях;

• Когато повръщате, здравословното състояние на детето се влошава, той става безцветен и блед, когато се поглъща, той се чувства добре, активен;

• цвят и мирис, когато регургитацията не е специфична, за разлика от повръщане.

Защо детето поглъща мляко с жълто

Ако бебето потъмнее с жълто, това показва наличието на жлъчка в повръщаното. Това е предупредителен сигнал. По-често тази ситуация се случва при деца, които са на изкуствено или смесено хранене. Диагнозата се прави след преминаване на необходимите тестове.

Какво да направите, ако детето изпие мляко

Изключването на регургитацията едва ли ще успее. Трябва да изчакаме, докато храносмилателните органи на детето станат по-силни. Но ако спазвате препоръките за правилно хранене, можете да намалите броя и обема на регургитацията при деца.

За да намалите количеството въздух в стомаха, от което се нуждаете:

1. Уверете се, че бебето правилно взима зърното: ареолата трябва да бъде напълно заснета от устата на бебето. Ако зърното не е захваната правилно, детето заглъхва и звучи различни звуци. Ако детето неправилно е взело гърдата, трябва внимателно да я вземете от бебето и да го поставите в устата, така че зърното да е взето правилно.

2. Преди хранене, разпространение на бебето на корема. По този начин е възможно да се решат два проблема - намаляване на натрупания газик, укрепване на мускулите на корема и шията.

3. След хранене дръжте трохи в колона, докато въздухът изчезне. По-често се случва в рамките на 2-5 минути, при случващото се и по-дълго - до 20 минути.

4. Уверете се, че таблото в кошарата или количката, където бебето лежи след хранене, е леко повдигнато. Можете да поставите книга под матрака на кошара в главата или тънка възглавница за бебета.

5. Не чакайте докато бебето е много гладно. Тогава той ще лакира млякото и ще погълне въздуха.

6. Когато подавате сместа, уверете се, че отворът не е твърде голям, бутилката не е силно наклонена. Това допринася за това, че детето страда по време на хранене и поглъща въздуха. Твърде малкото наклон засяга и поглъщането на въздуха;

7. Ако gaziki мъчи бебето, можете да го накарате да пие препарати на базата на копър.

За да не се въздържи детето от прехранване:

1. Хранете бебето си навреме, не изчакайте, докато стане гладен и ухапан;

2. Дайте смес, която съответства на възрастта на трохи в препоръчаните обеми.

След хранене бебето трябва да легне спокойно. Не е нужно да го разнасяте на стомаха, да смените дрехите, да разклащате, да се обърнете и да се къпвате.

Трябва да водите активен начин на живот с бебето. Ходете по-често с бебето, носете го в ръцете си в изправено положение, къпете се ежедневно. Всичко това допринася за укрепването на всички мускули на детето, включително тези в храносмилателния тракт. Мазната тъкан помага да се укрепи мускулите на коремната кухина.

За да може детето да се възстанови по-малко, е необходимо да действате според препоръките, да премахнете факторите, които предизвикват проблема, и да имате търпение да изчакате, докато храносмилателните органи на детето станат по-силни и проблемът изчезне.

Share:
Comments