Варицела при децата: инкубационен период, първите признаци и

Рядко кое от децата може да избегне неприятните сърбящи мехурчета, които щедро дават на децата варицела. Отношението към това заболяване е двойно - някои майки се страхуват от него като огън, други дори се радват, че детето го е страдало като дете и е получило постоянен имунитет (снимка на пилешката шарка при децата, виж по-долу).

Опасен вирус с красивото име Varicella-Zoster (VVZ), открит през 1958 г., засяга човек на всяка възраст, но варицела е по-трудно в тийнейджърски и зрял години.

Какво е варицела (варицела)

Самото име на болестта сигнализира, че неговият причинител лети свободно във въздуха и където има желание. Варицела е изключително заразно заболяване, причинено от херпесния вирус. След като е избрал себе си господар, той се установява в тялото си за цял живот. Повече от един и половина милиона души всяка година се разболяват от варицела, 90% от които са деца на възраст до дванадесет години. Най-често дребните нервници "вдигат" вирусна инфекция в детските институции - с появата на поне един носител на въздушно пространство в остър етап, избягването на инфекции е изключително трудно.

Варицела при децата - как е инфекцията

Основният източник на инфекция не са мехурчета, както някои мислят, но капчици слуз от назофаринкса на болно дете. Ето защо, два дни преди обривите по кожата, едно заразено дете инфектира приятелите му около него. Когато говорим, по време на съвместни игри и точно в една стая, вирусът от пациента се вдига първо във въздуха и след това се установява върху носната лигавица, фаринкса и устата на другите. С потока на кръвта и лимфата бързо се разпространява в тялото и започва да се размножава.

В рамките на 1-3 седмици това е продължителността на инкубационния период, провокиращият агент на варицелата не притеснява детето и не се проявява по никакъв начин. Като се има предвид "променливостта" на вируса, който лесно се разпространява на разстояние от двадесет метра, можете да се заразите дори и през вентилационните отвори. Източникът на инфекция може да бъде възрастен, който страда от херпес зостер. Причиняващият агент на това заболяване и варицела е един - херпес вирус Varicella-Zoster.

Варицела при децата - етапи на хода на заболяването и симптоми

Варицела при децата се развива на няколко етапа, характеризиращи се с характерни признаци:

1. Инкубационен период от 1 до 3 седмици - налице е мултиплициране и натрупване на вируса без външни прояви.

2. Продромен период - при малки деца, той може да отсъства или да се появява при незначителни прояви. Този етап трае около един ден или малко повече и може да се прояви като обикновено студено:

- Увеличаване на температурата, обикновено не прекалено много;

- главоболие, слабост;

- загуба на апетит, гадене;

- преследване в гърлото;

- Възможно е краткосрочно появяване на червеникави петна по някои части на тялото.

3. Периодът на обриви - като правило, придружен от рязко повишаване на температурата до 39-39,5 градуса. Наблюденията показват, че колкото по-високо е четенето на термометъра в първия ден, толкова по-тежки и по-тежки ще бъде развитието на болестта. Понякога, с лека форма, болестта продължава с леко покачване на температурата или дори без нея, а единственият симптом на варицела е обрив.

Как изглежда варицела при децата (снимка)

За да не се бърка с диагнозата, да не пропускате първите появяващи се симптоми, е много важно да знаете как изглежда неприятна болест.

1. Ето как изглежда кожата на бебето в първия ден на заболяването - пъпките изглеждат като ухапвания от досадни насекоми.

2. Петна постепенно се превръщат в мехурчета, пълни с прозрачна течност, граничеща с червеникава кожа. Постепенно съдържанието им се замъглява и те се разпадат.

3. Когато мехурчетата изсъхнат, се образува коричка, която при никакви обстоятелства не може да бъде откъснато.

4. Едновременно с това можете да наблюдавате всички етапи на развитието на обриви - петна, пълни с мехурчета, корички (вижте снимката на варицела при децата по-долу).

Характеристики на обрив при деца с варицела

Първите червеникави петна приличат на ухапвания от комари и се появяват в багажника. Въпреки това обривът бързо завладява нови позиции, разпространява се в ръцете и краката, след това преминава през лицето и скалпа. Появата на кожни обриви бързо се променя - червените точки се превръщат в пълни с течност везикули, които се разрушават след 8-10 часа и причиняват непоносимо сърбеж. След известно време те изсъхват и се натрупват, но има нови, които минават през същия цикъл. Във всяка част на тялото можете едновременно да видите всички етапи от развитието на обривите и всяко от следните причинява температурен скок. Везикулите, чийто брой достига няколкостотин и дори хиляди, могат да засегнат лигавиците на устата, гениталните органи, очите и в тежки случаи покриват дори ходилата и дланите.

Периодът на обриви трае от 4 до 8 дни, след което започва възстановяване. Появяващи се на мястото на мехурчетата, жълто-кафяви корички падат около седмица, без да оставят следи. Но това е само ако майката помага на детето да оцелее в период на силен сърбеж - не позволяваше да се пени и да се навлезе в инфекцията на раната. Преждевременното узряване на кортикалния слой може да доведе до появата на "гърчове", които могат да останат за цял живот. Пет дни след появата на последния балон бебето не се счита за инфекциозно и може да бъде взето на разходка.

Лечение на варицела при деца

Специфично лечение за варицела липсва, варицела не реагира на антибиотици и антибактериални лекарства. Помощта за детето, което е вдигнало неприятен вирус, се състои в борба срещу симптомите на заболяването:

- ако колонката на термометъра, бързо и уверено, се издигне над 38 градуса, детето трябва да получи антипиретични лекарства - ибупрофен или парацетамол;

Внимание! Аспиринът и варицелата са несъвместими!

- да не принуждава бебето да яде със сила, а да осигури обилно пиене;

- внимателно да наблюдава появата на нови везикули и да ги предпазва от пениране;

- Можете да използвате зелено, което леко изсушава обривите и ви позволява да контролирате появата на нови мехурчета. Същото действие има воден разтвор на калиев перманганат или 2-3% тинктура от йод;

- Ако детето страда от твърде много сърбеж, помолете лекаря да предпише антиалергични лекарства;

- за период със симптоми на треска и интоксикация е желателно почивка в леглото.

Лечение на варицела при деца проходит дома, лишь при возникновении каких-либо осложнений доктор может предложить госпитализацию. Родители должны помочь малышу справиться с неприятным состоянием, облегчить страдания от зудящей сыпи. Специалисты дают полезные рекомендации, выполнять которые совсем не сложно:

- Апартаментът трябва да е готино, като разпределението на потта сърбеж е по-лошо;

- къпането на бебето с варицела е изключително необходимо - хладка вода ще му помогне да не се сърбят, така че можете да уредите къпане няколко пъти през деня. Много е ефективно да добавите към водата малко сода или слаб разтвор на калиев перманганат - първият ще облекчи сърбежа, а вторият ще изсуши раните. Бъдете внимателни с избърсването, кожата трябва да бъде леко напоена с мека кърпа;

- дрехите трябва да бъдат изработени от естествени материали и да не се прилепват към телето. Променете го, като спално бельо, от което се нуждаете ежедневно;

- Леки ръкавици през нощта предпазват повредената кожа на болно дете от надраскване. Ако в раната се появи инфекция, може да възникне възпалителен процес и вследствие на това рана на раната ще продължи живота. Същият резултат очаква от насилственото извличане на формираните косми - те трябва да паднат сами;

- ако лекарят препоръча антихистаминов мехлем - го използвайте внимателно, като нанесете директно върху блистера. Това ще ви помогне да избегнете опасно предозиране.

На шестия ден след появата на последния балон с бебето можете да отидете на разходка. Той вече не е опасност за другите, но все още е много слаб. По-добре е да се забави с връщането на малкия мъченик към детската градина, което му дава възможност да възвърне силата си и да стане по-силна.

Начини за предпазване от варицела при деца

Ваксинирането е надежден начин за предпазване от варицела, но се извършва по искане на родителите. След ваксинацията детето е защитено в продължение на десет години - той или тя обикновено избягва инфекцията или заболяването протича в изключително лека форма. Много майки вярват, че вместо да извърши ваксинацията, е по-добре да остави бебето да се зарази в предучилищна възраст. В този случай те казват, че заболяването ще се осъществи в лесна форма и любимото дете ще получи гарантирана защита за живота.

Въпреки това мненията на експертите по този въпрос са разделени. Противниците на такъв метод твърдят, че позицията им е съвсем логична: съществува реална опасност от усложнения по време на заболяването на малките деца, а херпесният вирус, който се е заселил в организма на детето, може да причини херпес зостер в бъдеще. Така че родителите ще трябва да вземат правилното решение след внимателно претегляне на всички плюсове и минуси.

Бележка за майките: проучванията убедително свидетелстват: от 100 ваксинирани деца, 90-95% не развиват варицела и в бъдеще има много малко шансове за свиване на херпес зостер. Останалите 5-10% могат да бъдат болни, но в много лека форма. Продължителността на ваксината е 10-20 години.

Внимание! Ако има контакт на детето с болна варицела, майката има 96 часа, за да вземе решение за спешна ваксинация. По-късно ваксината няма да помогне и бебето почти сигурно ще се разболее.

В детските институции карантината за варицела се обявява за 21 дни.

Какво казва доктор Комаровски за варицела?

Най-честият въпрос, зададен от затруднените родители, е ефекта на зеленото върху болестта на децата с варицела. Отговорът на Евгений Комаровски е недвусмислен - няма лечебен ефект от такова действие, зелелокът служи само като показател за периода на инфекциозност. Всеки ден, смазващи мехурчета с цветно решение, един ден мама забелязва, че няма нови обриви. От този момент започва обратното броене на последните пет дни, когато бебето може да бъде опасно за другите.

Лекарят привлича вниманието на родителите върху факта, че вирусната инфекция, която е варицела при децата, не е подложена на влияние от антибиотици и не изисква специални препарати по време на обичайния ход на заболяването. Само в юношеството, когато болестта е твърде трудна, лекарите предписват антихерпетични лекарства. Основният съвет, който д-р Комаровски дава на майки, които са се разболели, е:

- избягвайте прегряване, увеличавайки сърбежа;

- Късите нокти, ако е необходимо, носете ръкавици по всякакъв начин, за да разсеете бебето от надраскване на мехурчетата;

- Не давайте аспирин, за да не предизвиквате усложнения от черния дроб;

- пенирането на блистерите води до бактериална инфекция и вероятността за следи за живот;

- варицелата доста силно потиска имунитета, така че след заболяването е необходимо да се въздържат от посещение на детската градина и да прекарват повече време в ходене.

По отношение на ваксинациите Комаровски смята, че разумните родители не трябва да водят дискусии. Въпреки това, той припомня, че ваксинацията срещу варицела е доброволна, поради което майките и таткотата ще трябва да поемат отговорност за това.

Share:
Comments