Уреаплазма по време на бременност

Уреаплазмозата е широко разпространена и доста често открита инфекция на пикочно-половата система. Това заболяване много често се проявява без никакви симптоми и е причинено от най-малкия специфичен микроорганизъм, наречен уреаплазма. Тя няма собствена клетъчна стена и за дълго време се смята, че е междинен вариант между вируси и бактерии.

Ureaplasma живее и умножава върху лигавицата на урино-гениталните органи. Съвременната медицинска наука класифицира уреаплазмата като условно патогенен микроорганизъм, който, когато други инфекции са прикрепени или придружени от понижаване на цялостния имунитет, могат да доведат до развитието на възпалителен процес. За бременни жени уреаплазмозата е опасна, защото може да причини спонтанен аборт или инфекция на плода, както и преждевременно раждане.

Причини за уреаплазма при бременност

Най-често инфекцията с това заболяване възниква по време на незащитен контакт. В редки случаи е възможно предаването на инфекция от домакинство чрез лични хигиенни елементи от заразеното лице. От майка на дете, уреаплазмата навлиза през влагалището или канал на канал. Влизайки в матката, инфекцията чрез амниотичната торбичка може да проникне в амниотичната течност и белите дробове на бебето. Такава инфекция се появява в началото на бременността. В по-късни дати е възможна пътят на предаване през плацентата, често води до появата на преждевременно раждане. Но най-често детето става инфектирано, докато преминава през раждането на жена. В този случай се заразяват не само лигавиците на новороденото, но се увеличава риска от проявяване на тази инфекция под формата на пневмония, миннит, пиелонефрит или сепсис.

Симптомите на уреаплазма при бременност

Както вече беше споменато по-рано, уреаплазмозата често се проявява без никакви симптоми. При повечето бременни жени това заболяване се диагностицира само при лабораторни тестове. В редки случаи бъдещите майки могат да открият безцветно, не много обилно отделяне от гениталните органи, както и изгаряния, сърбеж или болезнени усещания по време на уриниране. Понякога има повишаване на телесната температура и болезнена болка в долната част на корема. Болестта може да възникне, както в хронични, така и в остри форми, и проявите й зависят от заразения орган.

Уреаплазмата е опасна по време на бременност

При бременност уреаплазмозата може да причини прекъсване или да застраши детето да пребивава. В ранен стадий често се развива бременна бременност или внезапна вътрематочна фетална смърт. В случай на заразяване с дете чрез инфектирана амниотична течност, тя може да образува бронхопулмонална дисплазия. При уреаплазмозата шийката на бременната жена става доста разхлабена поради омекотяване на вътрешното гърло. Това е основната причина за експулсирането на плода в ранните етапи. Освен това, на фона на заплахата от прекъсване на бременността и липсата на хранителни вещества за нормално развитие на плода, съществува риск от раждане на недоразвити и недоносени бебета, с ниско телесно тегло и забавяне на развитието. След раждането нелекуваната уреаплазмоза може да доведе до възпаление на лигавицата на матката - ендометриоза. И с хронично възпаление на придатъците, уреаплазмената инфекция може да причини извънматочна бременност или безплодие.

Лечение на уреаплазма при бременност

При нормално развиваща се бременност необходимостта от лечение на това заболяване възниква само в случай на риск от спонтанен аборт или развитие на рискове от инфекция на плода и прояви на усложнения в майката. В други случаи лекарите внимателно следят състоянието на жената и развитието на детето. Лекарствената терапия за това заболяване се провежда с антимикробни лекарства или препарати от тетрациклинова група, повечето от които са противопоказани при бременност, поради високата вероятност за развитие на малформации при детето. Следователно, предписването на лекарства се извършва само при индивидуални показания и като се взема под внимание избора на най-икономичния режим на лечение, но във всеки случай не по-рано от двадесетата седмица от бременността. Почти винаги заедно с антибактериалното лекарство се предписва витинов комплекс и различни медицински супозитории, които са необходими за предотвратяването на вторична инфекция, както и препарати, които предотвратяват появата на дисбиоза.

При нелекуваната уреаплазмоза новороденото трябва да бъде изследвано за наличието на тази инфекция в тялото му. Ако диагнозата бъде потвърдена, се извършва необходимото лечение. Освен това, ако жена диагностицира уреаплазмоза, тя се преглежда и лекува за сексуалния й партньор. В противен случай ще се появи втора инфекция и всички терапии ще се развалят.

Съвременната медицина успешно лекува уреаплазмозата и при правилно лечение на такива пациенти бременността обикновено не е изложена на риск. Ето защо откриването на уреаплазмоза - това не е извинение за прекъсването му. В този случай навременната диагностика и подходящо избрани лекарства са много важни. Само в този случай една жена може да спаси и да роди здраво бебе.

Коментари

kirochka 03/27/2016 Мисля, че трябва да се грижиш за себе си. Да предаде анализи не само по време на бременност, когато "приперло". Намерете времето за вашето здраве е абсолютно необходимо. Федорова 03/27/2016 Нямам такива проблеми, но беше интересно да се чете. Някъде чух, че това заболяване е много често, много не подозират съществуването му. Fifa 03/27/2016 Не знаех, че по време на бременност може да се лекува уреаплазмоза. До каква степен лекарството е изчезнало. Благодарение на автора - просветени. Елена_79 03/27/2016 Беше свидетел как едно момиче с такава диагноза е принудено да прекара почти цялата бременност в опазването. Все пак е необходимо да се проверява преди зачеването на децата. Шоколадка 03/27/2016 Имам уреаплазмоза по време на жестока младост. Нямаше прояви, освен за екскретите. Бях лекуван, предавам анализа периодично, само за всеки случай. Съпругът ми и аз искаме дете.
Share:
Comments