Цезарово сечение: доказателства, последици. наистина ли е

Всяка бременна жена се надява да издържи и безопасно да достави здраво дете без усложнения. Но, за съжаление, често има ситуации, при които дадена жена не може да разреши тежестта по естествен начин, а след това лекарите трябва да извадят бебето от утробата с помощта на цезарово сечение.

Какво представлява цезаровата секция

Цезарово сечение е хирургическа операция, чиято цел е да извади дете от коремната кухина на майка си. От древни времена по този начин хората са спасили много жени, които не могат да бъдат родени по обичайния начин, и техните деца.

Има дори легенда, че големият римски император Гай Юлий Цезар ("Цезар") е взет от утробата на починалия по време на раждането на майка по този начин, от който идва името на тази операция.

Днес операцията с цезарово сечение е една от най-често срещаните в медицинската практика и с нея са се появили много красиви и здрави бебета. Но, в края на краищата, това е пълна хирургическа намеса в човешкото тяло, така че трябва да се използва само ако има медицински предпоставки.

Показания за цезарово сечение

Подобно на всяка друга операция, цезарово сечение се извършва само ако има медицински показания, които са абсолютни и относителни. Абсолютните индикации са ситуации, при които нормалните физиологични раждания са невъзможни и хирургията е единственият начин детето да се роди. Майчина абсолютни индикации могат да бъдат: абсолютно тесни таз, механични пречки пред естественото раждане (Ьибооили, тумори, деформирани легенче) заплахата от руптура на матката в присъствието на нейните белези. Абсолютните показания от плода включват плацентата previa и нейното отделяне.

Относителните индикации за цезарово сечение не изключват възможността за физическо доставяне, но предполагат за майката и детето по-голяма безопасност на планираната операция, отколкото естествената доставка. От страна на майката това може да бъде: заболявания, които могат да застрашат здравето и живота на жената по време на раждане (сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и др.); усложнения на бременността, като например гестоза и нейните по-тежки форми - прееклампсия и еклампсия; упорито слаба трудова дейност; клинично тесен таз. От страна на плода, относителните показания са: напречна позиция или тазово представяне, голям плод (с тегло над 4 кг), хипоксия.

Освен това има и концепцията за комбинирано свидетелство, когато няколко относително безопасни усложнения на бременността и раждането могат колективно да доведат до реална заплаха за живота на жена или дете, например закъсняла бременност заедно с голям плод.

Как да направя цезарово сечение

Операцията за извличане на детето се извършва само на амбулаторна база, при спазване на всички санитарни и хигиенни стандарти по местна или обща анестезия. По време на цезарово сечение лекарят прави две разрези - едната на коремната стена, а втората - директно върху матката. Инцизиите могат да бъдат както вертикални, така и хоризонтални, но напоследък се използва по-често напречен разрез точно над пубисната линия ("бикини"), белегът от който не е толкова очевиден след изцеление. След смукане на амниотичната течност, лекарят отстранява детето, което веднага се предава на медицинската сестра за подходяща манипулация - почистване на дихателния тракт от слуз, обща проверка и предоставяне на необходимата медицинска помощ. По това време жената се отстранява от плацентата, проверява вътрешната кухина на матката и продължава да шие врязванията, което трае средно 35-40 минути. Ако операцията е била извършена при локална анестезия, тогава веднага ще покажете бебето си, а при съживяването си съпругът ви също ще може да споделя радостта ви! След цезарово сечение вие ​​и вашето дете ще бъдете под медицинско наблюдение в продължение на няколко дни, така че в случай на усложнения, незабавно да се предприемат необходимите мерки.

Възстановяване след цезарово сечение

След операцията новосъздадената мумия все още е в специалното отделение след раждането за още един ден, когато тя възвърна съзнанието си след анестезия под постоянния надзор на медицинска сестра и анестезиолог.

Ако няма усложнения, то на втория ден майката се прехвърля в следродието, където започва да става, да ходи и да нахрани бебето.

Следоперативният шев се третира ежедневно с антисептични разтвори, а белегът върху кожата се образува приблизително на седмия ден след операцията. Ако всичко е нормално, майката и детето се освобождават от болницата за 7-10 дни след операцията.

Освен това, тялото ви постепенно ще се възстанови вече у дома, опитайте само да спазвате обичайните препоръки след операцията - не повдигайте тежести с тегло над 3-4 кг и през първия или втория месец избягвайте физическо натоварване.

Интимните взаимоотношения могат да бъдат възобновени след пълно почистване на матката, която, както и след нормалното раждане, завършва за около 6-8 седмици.

Има ли бод след цезарово сечение?

Една от най-често срещаните проблеми на бременните жени, препоръчани от цезарово сечение, е въпросът за пост-оперативния шев: как ще бъде, къде ще бъде и дали ще бъде видим на кожата.

Това не е изненадващо, защото всяка жена иска винаги да остане красива и ако се нуждаете от операция, тогава появата на белег, разбира се, не може да бъде избегната. Но не бързайте да се отчайвате - съвременните лекари практикуват много малък козметичен разрез, точно над линията на растежа на космата коса, така че след изцеление белегът ви дори няма да се вижда от под прането.

Справедливо трябва да се каже, че ако кожата ви е склонна към образуване на келоидни белези, шевът може да се излекува по-дълго и да изглежда грозно, но такива случаи не се случват много често. Друг проблем може да бъде надвисването на кожата над неточно изшития белег, т.нар. "Престилка".

В тази ситуация упражненията за укрепване на коремните мускули могат да ви помогнат много, така че не пренебрегвайте спортните дейности. В повечето случаи белезите след секцио цезарово се лекуват бързо и добре, като остават почти невидими по кожата.

Нова бременност и раждане след цезарово сечение

След цезарово сечение тялото на жената е напълно възстановено за около 2-3 години, така че е по-добре да чакате с брат или сестра си за бебето си. Но ако се случи, че скоро след операцията отново забременеете, не се паникьосвайте - вие сте напълно способни да носите и раждате здраво дете! Естествено, в този случай Вашият лекар ще трябва да следи отблизо състоянието ви и ще трябва да се появявате по-често в консултация за жени.

Основната опасност тук е все още нов постоперативен белег върху матката, състоянието на което ще трябва да бъде внимателно проследен с помощта на ултразвуково оборудване. Може би да останете бременна ще трябва да отидете в болницата, след това не забравяйте да слушате препоръките на лекаря си и не се страхувайте да помолите роднините да ви помогнат с по-голямото дете.

Що се отнася до самото раждане, след секцио чрез цезарово сечение, по правило се препоръчва да се отиде на многократна планирана операция, въпреки че има много примери за успешна доставка по естествен начин. Тук вие и Вашият лекар трябва да прецените съотношението на различни индивидуални фактори и да направите претеглено решение, което е оптимално за вас и вашето дете.

Отзиви за цезаровата секция

Всяка жена има своя гледна точка по отношение на цезаровото сечение. Някои смятат, че по този начин те могат да избегнат болезнени боеве и да "опростят" за себе си раждането, така че дори без специални доказателства да поискате операция. Други, напротив, искат със сигурност да раждат сами, като пренебрегват дори медицинските препоръки.

Колко хора, толкова много мнения, така че ревютата за тази операция също са много различни. Но въпреки някои различия всички те се сливат в едно нещо - основното е, че този метод ви позволява безопасно да завършите сложните раждания, които могат да завършат много тъжно.

Много жени се оплакват от труден следоперативен период, както и от появата на белег върху тялото. Що се отнася до типа анестезия, тогава мненията се различават. Някои състезания съветват епидуралната анестезия, която позволява на жената по време на операцията да бъде съзнателна и веднага да види новородено бебе. И други, по-впечатляващи дами, предпочитат тихо да си легнат "на прекъсване", а не да гледат какво се случва в оперативната манипулация.

Във всеки случай, ако планирате да отидете на цезарово сечение, не се опитвайте да опитате историите на вече толкова близките си приятели. Както и да е, вие ще възприемете всичко по свой начин, през призмата на собствените си емоции, така че е по-добре да се насладите по положителен начин - в края на краищата скоро ще имате среща с най-скъпия мъж!

Плюсове и минуси на Цезарово сечение

Основното предимство на Цезарово сечение е, разбира се, раждането на здраво дете и спасяването на живота на майката в случаите, когато това не може да се случи по естествен начин. Така че, ако има медицински показания за операцията, не може да има значение да се претеглят повече минуси.

Друго важно предимство на цезаровата секция е, че след като се изключат разкъсванията на перинеума, няма разтягане на сухожилията, тазовите органи и други проблеми, характерни за сложното естествено раждане. И, разбира се, много важно за жените е липсата на раждаемост, която мнозина се страхуват.

Но в същото време има доста негативни последици от операцията с цезарово сечение: това е тежко отдръпване от анестезията и дълъг период на възстановяване и психологически дискомфорт, причинен от хормонални неравномерности, и същия известен белег на корема.

Освен това, както при всяка друга операция, съществува риск от инфекция и е необходимо да се вземат антибиотици.

Във всеки случай, не забравяйте, че при липсата на сериозни предпоставки не бива да се счита тази операция за лесна и безболезнена алтернатива на традиционното раждане, тъй като естественият физиологичен процес, към който те са, винаги е по-добър от хирургическата интервенция. Успешен ви доставка!

Цезарово сечение - най-добрият видеоклип (на английски език):

Коментари

Светлана 17.11.2016 Когато е необходимо, разбира се, трябва да направите цезарово сечение. Но много често "специалисти акушерски гинеколози" по различни начини привеждат бъдещата майка в необходимостта от цезарово сечение с цел печалба, бях убеден в това лично. Така че мисля! Тук е адресът за цялостното развитие на цезарово сечение - или 5 причини защо си струва да раждаме естествено "http://roditelydetyam.com/budushchim-roditeliam/kesarevo-sechenie-ili-5-prichin-pochemu-stoit-rodit-estestvenno vi4ik 08.06.2016 Имам 15 кг за бременността. След цезарово сечение не мога да отида в салона, така че трябваше да търся други методи за отслабване. Отхвърли 10 кг за 3 месеца, все още имаше 5 кг. Отслабвам, както тук: http://nasha-mamochka.ru/index.php/posle-rodov/251-kak-pohudet-posle-kesareva-sechenija Alyonushka 05.08.2016 цялото тяло в белезите след няколко операции няма да бъде)))))))))))))))) всяка операция се извършва на предишния шев, белегът ще бъде 1 дори след 3 операции и че няма да се види Година 3! Алик 03/31/2016 На майка ми бе дадена цезарово сечение с второ раждане. Тя вече не беше млада, тя прехвърли всичко това нормално, само тук е белегът ... И това е ефектът на престилката, описана в статията. Като цяло - или нещо привлекателно. Въпреки, разбира се, тя не съжалява нищо. Светик-семицветик 03.31.2016 Да, чух, че на първо място, не забременявате в продължение на три години, а на второ място - отново трябва да отидете на операция и да направите цезарово сечение. Перспективата не е много добра. И ако три деца раждат така? Целият стомах е в белези.
Share:
Comments