Търсите бебе? бъдете активни и ще имате гений

Изследванията на учени от университета в Монреал, Канада, разсеяха медицинските препоръки, които съществуваха по-рано, като предписваха на бременните жени да водят пасивен начин на живот и често почиват, тъй като нямат основа и дори са вредни.

Както се оказа, дори леката такса по време на бременност може да има благотворен ефект върху развитието на мозъка на нероденото дете. Преди това са проведени проучвания върху животни и са показали повече от положителни резултати: развитието на мозъка на бебето в утробата е много по-добро. Такива "експерименти" върху хората са проведени за първи път

Пасивният начин на живот на бременните майки може да увеличи възможните рискове от усложнения по време на раждане. Докато активната позиция на живот е в състояние да направи бременността удобна, за да спаси бъдещата майка от следродилна депресия. В допълнение, тя също така е в състояние да намали риска от затлъстяване при деца.

Проучванията показват, че дори 20-минутна такса три пъти седмично ще бъде достатъчна, за да има благотворен ефект върху развитието на мозъка на нероденото дете. Учените обаче предупреждават: възможността за физическо усилие задължително трябва да се съгласува с лекаря, който води бременността.

Участието в проучването е проведено от жени през второто тримесечие на бременността. Те бяха разделени на две групи. Участниците в един водеха преобладаващо заседнал начин на живот. Жените във втората група са извършили сърдечно-съдови упражнения с умерен интензитет, което е причинило слабо диспнея.

В "експеримента" жените взеха участие във втория триместър на бременността. Те бяха разделени на две групи. Участниците в първото водят до заседнал начин на живот, торият - извършва различни видове физически упражнения, които причиняват малка диспнея.

Впоследствие, с помощта на електроенцефалограф, учените наблюдават мозъчната активност на децата на възраст от 8 до 12 дни: меките електроди са прикрепени към главата, а ЕЕГ спи, проверяват паметта на слуха на децата, отбелязвайки реакцията на мозъка към нови или вече познати звуци.

Резултатите от проучването показват, че децата, родени от майки, които предпочитат активен начин на живот, имат по-активен и развит мозък.

Сега се правят проучвания за изследване на ефекта от упражненията върху речта и двигателното развитие на едногодишни деца.

Share:
Comments