Токсоплазмоза при бременност: необходимо ли е лечението?

Преди бременността, малко жени знаят за токсоплазмозата и по-голямата част от мъжете не се срещат с това име до края на живота си.

Това се дължи на няколко фактора, един от които е асимптоматичният ход на заболяването.

Въпреки това, ако за здрав човек с нормална имунна система болестта не е опасна, тогава токсоплазмозата при бременност е изпълнена със сериозни усложнения до смъртоносен изход.

Токсоплазмоза - какво е това

Токсоплазмозата се класифицира като тип инфекция на TORCH (способна да инфектира плода в утробата на майката). Болестта причинява представителен тип протозоа - токсоплазма (Toxoplasma gondii). За първи път паразитът е открит през 1908 г. в горещите страни на гондовия гризан гони. И досега основният източник на човешка инфекция с токсоплазмоза са изпражненията на домашни животни (най-често котки).

Спорите на паразита (кисти) се различават по жизнеспособност извън организма-гостоприемник. Токсоплазмата поддържа дългосрочната си жизнеспособност, като продължава вътреклетъчното възпроизводство вътре в тънките черва на гостоприемника, образувайки ооцисти, които напускат червата с изпражнения. Ако имунната система на домакина не се справя с паразитите, тогава токсоплазмозата се разпространява чрез кръвта до всички органи на тялото.

Хората най-често се заразяват от ядене на сурово месо и недостатъчно топлинно обработени зеленчуци, плодове или зеленчуци, с които заразеното животно е в контакт.

Как се проявява токсоплазмозата?

След като ооцистът или кистата навлиза в човешкото тяло, човешката имунна система започва да се бори с токсоплазмоза, като произвежда антитела в кръвния серум, специфични имуноглобулинови протеини. Те навреме "хващат" и унищожават паразита, оставайки в човешкото тяло завинаги. Сега, дори да влезе в тялото, токсоплазмата не може да причини увреждане на човек. Токсоплазмозата е подобна на варицела - след като някога е била болна, няма да се повтори.

Развитието на болестта по правило преминава безсимптомно, Само симптоми, подобни на грипа, могат да бъдат предпазливи, в острия стадий на токсоплазмоза, когато паразитът стигне само до тялото и имунната система "стартира" силите си. Симптомите включват повишена температура, уголемяване на лимфните възли, главоболие и мускулни болки и обща слабост. Те преминават обикновено по същото време, когато са заразени с грип, и човекът научава, че е имал токсоплазмоза след дълъг период от време след резултатите от серологичното изследване.

За кого токсоплазмозата е опасна

Но това важи за хора с надеждна имунна защита. Когато имунитетът се отслабва, особено по време на постоперативния период или с имунодефицит, токсоплазмозата се разпространява през лимфата и кръвта до всички органи и тъкани и може да причини смъртоносни заболявания. Най-често токсоплазмата при такива пациенти засяга мозъка, причинявайки енцефалит. Това заболяване се проявява чрез загуба на съзнание, припадъци и силно главоболие. Трудно е да се третира и не преминава без следа.

Токсоплазмоза при бременност, когато една жена вече е сключила договор "на позиция", е в състояние да удари плода, преминавайки през кръвоносните съдове през плацентата. Тъй като плода все още няма свой имунитет, токсоплазмата пряко засяга мозъка му.

В резултат на това е възможно токсоплазмоза по време на бременност:

• появата на хидроцефалия, хориоретинит;

• вътречерепна калцификация;

• увреждане на очните топки;

• спонтанно прекратяване на бременността;

Вътрематочна смърт на плода.

Ако едно дете е засегнато от токсоплазмоза в утробата, след раждането обикновено страда от вродени малформации, обикновено проблеми с мозъчната активност.

Токсоплазмоза при бременност: причини

Ако една жена е заразена с токсоплазмоза най-малко една година преди началото на бременността, нейната имунна система вече е развила антитела към болестта и паразитите на плода няма да бъдат страшни. Но токсоплазмозата при бременност по време на първична инфекция е много опасна за плода, а в някои случаи - фатална.

В света много повече от половината от жените от юношеството вече имат антитела срещу токсоплазмоза и те се заразяват с нея по време на бременност не повече от един процент. В допълнение, дори ако бременната жена "хвана" токсоплазмата, детето няма непременно да бъде заразено. огромен значението на бременността е, от които паразитите са влезли в организма на бъдещата майка.

Токсоплазмоза при ранна бременност

По това време вероятността за заразяване на плода с токсоплазмоза е минимална, обикновено ако бременната жена има проблеми с имунитета. Но ако всички паразити са проникнали в плацентата, вероятността от сериозни увреждания на феталните системи и органи е много висока.

Токсоплазмоза при бременност през последния триместър

Най-високият шанс за инфекция на детето с токсоплазмоза се случва през последните три месеца от бременността, когато плацентата е покрита с кръвоносни съдове, през които постоянно тече голямо количество кръв. Това е скоростта на обмен на течности, която води до повишен риск от инфекция - имунната система на майката нямаше време да се развие и паразитите вече "летяха" пред бъдещото дете.

По-късно обаче плодът се заразява с токсоплазмоза в утробата, толкова по-малък е рискът от тежки инфекциозни увреждания - почти всички жизненоважни органи са почти оформени и паразитите няма да имат време да се размножават, за да навредят на всички.

Има две причини за инфекция с токсоплазмоза по време на бременност:

1. Най-често бременните жени са заразени с токсоплазмоза когато общувате с котки, Те са най-активният търговец на токсоплазма в големи количества чрез фекалии. Ако котката е просторна и редовно ще бъде с бременна жена, има смисъл да я тествате с помощта на лабораторни тестове за инфекция. При други котки, най-добре е да се избягва комуникацията по време на бременност.

2 Заразени повърхности и почви - вторият най-вероятно източник на токсоплазмоза при бременност. В градината или градината трябва да работите с ръкавици, както и да почиствате тавите на домашни котки.

3. Най-малките случаи (но те са) се появяват при инфекцията с токсоплазма на месо, който се консумира без пълно топлинно третиране.

Опасната токсоплазмоза може да бъде навременна диагностицирана и лекувана, но не прекалено мързелива, за да премине тестовете.

Токсоплазмоза при бременност: диагноза

Проблемът с токсоплазмозата по време на бременността е, че тя се разпознава в тялото доста късно, когато паразитите са успели да причинят вреда. Асимптоматичният ход на болестта за диагностика изисква кръвен тест за наличие на антитела срещу паразити.

Бременна жена, която не е диагностицирана своевременно с токсоплазмоза и не е започнала лечението, има риск от засягане на плода с вероятност до 70%. Но навременното откриване на антитела, определянето на техния брой, може да каже на лекаря времето, изминало от момента на инфекцията. Времето играе огромна роля, защото бременна жена, която е имала токсоплазмоза, поне три месеца преди бременността, има почти нулев шанс да се договори с детето си.

Най-надеждните и точни методи за диагностициране на токсоплазмоза при бременни жени

ИФА (иммуноферменьный анализ) - позволява да се определи наличието и нивото на IgM и IgG антитела към токсоплазмата в серума с дефиницията на IgG avidity. Проведените в лабораторията биохимични реакции позволяват да се открие наличието на имуноглобулини в кръвта за борба с токсоплазмата. Долната линия е, че IgM се произвежда в самото начало на заболяването, веднага след като инфекцията е проникнала в тялото и след два месеца те не са оставени в кръвта.

Приблизително казано за заместване на IgM, IgG идва. Тялото им започва да се развива след два или три дни от времето на инфекцията, а към момента на изчезването на IgM броят им достига максимум и не изчезва никъде до края на човешкия живот, образувайки имунитет към унищожената инфекция. Това е наличието на IgG и отсъствието на IgM при бременната жена в ранните стадии на хронична токсоплазмоза, тя не може да зарази детето с паразити в утробата. Но окончателното тълкуване на индексите може да бъде дадено само от лекар при индивидуално посещение. Понякога, за да се изясни диагнозата, бременната жена се изпраща, за да премине тестове за кръв и урина, като използва метода на PCR.

PCR (за полимеразна верижна реакция) - много чувствителен начин за диагностициране на инфекцията въз основа на откриването на паразити в РНК и ДНК. Анализът на PCR за токсоплазмоза се прави рядко поради високата цена на оборудването и, съответно, самото изследване. Токсоплазмозата при бременност обикновено се открива с помощта на ELISA.

Токсоплазмоза при бременност: лечение (лекарства и народни средства)

Редица антибиотици и сулфонамиди имат изразена токсоплазмена активност. Лечението е ефективно и необходимо при остри, опасни за здравето стадии при пациенти със слаба имунна система. Лекарите развиват лечебни курсове с комбинация от лекарства, чрез които паразитите умират в най-кратки срокове.

Лечението на токсоплазмоза при бременност се извършва с помощта на макролидни антибиотици, главно "Равомицин" и "Спирамицин". В таблетна форма или под формата на инжекции. Лечението трябва да започне възможно най-рано, така че рискът от инфекция на плода е много по-малък. Дори ако детето е заразено, лечението на бременната жена ще намали разрушителния ефект на паразитите върху органите на бебето.

Новородено дете, диагностицирано с "токсоплазмоза", трябва да получава лечение през първата година от живота си. Лечението се извършва с комбинация от сулфадиазин, пириметамин и фолиева киселина в определени терапевтични дози.

Токсоплазмозата, която е преминала в хроничен стадий, не се лекува.

Народни средства за лечение на токсоплазмоза

Лекарите категорично забраняват на бременните жени да се опитват да лекуват самостоятелно токсоплазмозата, но лекарите от народните лекари настояват за ефективността на изброените по-долу методи.

• Изцедете пет скилидки чесън и изсипете чаша мляко. Кук на слаб огън за 15 минути. Охлаждайте и пийте през деня за пет хранения на редовни интервали. Лечение през последните 10 дни.

• Смес от 30 грама трева от трилистен часовник, 20 грама танза и 10 грама стоножка, изсипете един литър вода. Настоявайте (по-добре в термоса) през деня. Вземете 100 ml от лекарството за 30 минути преди закуска, 300 ml - преди обяд и 200 ml - 1 час преди лягане.

• 30 капки алкохолен екстракт от прополис се разтварят в 1/4 чаша варена студена вода. Вземете 30 минути преди хранене три пъти дневно и 1 час преди лягане. Продължете лечението в продължение на 20 дни.

Токсоплазмоза при бременност: предотвратяване на спонтанен аборт

Всяка съзнателна жена, планираща бременност, трябва да се подложи на тестове за токсоплазмоза. С течение на времето, откритата болест е лесно лечима и няма да има повече опасност.

Дори ако токсиплазмозата се открие по време на бременност, не се паникьосвайте: не във всички случаи детето се заразява от майката. За да се определи дали да се прекъсне бременността в ранна възраст, или рискът от инфекция на плода, не е, провеждане на PCR анализи от амниотичната течност. Ако има паразити или техните антигени, след извършване на ултразвук и степента на увреждане на плода, лекарят решава дали да прекрати бременността или по-нататъшната терапия на бременната жена.

Най-лесният начин за предотвратяване на инфекцията с токсоплазмоза по време на бременност не е да се контактуват потенциално опасни животни, да се спазват хигиенните правила и да се подлагат хранителните продукти на пълно топлинно третиране.

Share:
Comments