Телевизията на фона оказва негативно влияние върху здравето

Децата гледат телевизия средно около осемдесет минути на ден. В зависимост от това дали програмата е съчетана с възрастта и дали е образователна, цялото това време пред екрана може да помогне или да навреди на тяхното развитие, твърдят американски учени от Университета на Северна Каролина във Уилмингтън.

Но това, което се случва в тези 80 минути, е само половината от неприятностите. Според националното проучване много по-често телевизията засяга децата непряко във фонов режим, докато се занимават с други неща.

Средното дете на възраст между осем месеца и осем години консумира всеки ден почти четири часа от така нареченото минало или "пасивна" телевизия, се казва в проучването. Непрекъснатото трептене и звукът на близкия телевизор не само отвличат вниманието на децата от игра, домашна работа и комуникация с родителите си, което може да е лошо за тяхното здраве. Освен това шумът от телевизора може да забави развитието на речта при кърмачета и малки деца, твърдят учени.

Изследователите стигнаха до такива заключения, като интервюираха 1500 родители за изучаването на децата им през последните 24 часа и дали телевизията беше включена по това време.

Американската академия по педиатрия препоръчва на родителите да ограничават времето на децата си да гледат телевизията до по-малко от два часа на ден, а за деца под две години напълно да я елиминират.

Но може би най-важната стъпка, която родителите могат да предприемат е да извадят телевизора от детската стая. Изследванията показват, че децата, които имат телевизия в стаята, са с по-висок риск от развитие на затлъстяване, спят слабо, а академичните им постижения са намалени.

Share:
Comments