Кои мазнини са по-вредни: животни или зеленчуци? отговорът

Учените все още не могат да постигнат консенсус в спора за полезните свойства на полиненаситените мастни киселини. Сред популацията те са много популярни, а специалистите по хранене казват, че PUFA предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания и предотвратяват затлъстяването. Животните, наситените мазнини, напротив, са почти основната причина за инфаркт, затлъстяване и накрая за гробове.

Това становище беше отхвърлено от учени от университета в Северна Каролина и от Националните здравни институти (САЩ). Те вярват, че всъщност всичко се случва в обратния смисъл: полиненаситените мастни киселини значително увеличават риска от съдови заболявания и инфаркти. Авторите на изследването използват данни от тестове, проведени от австралийски лекари през 60-те години на двадесети век.

След това учените са изправени пред подобна задача - да разберат каква роля играе ролята на мазнини при развитието на сърдечни заболявания. Изследователите прекарваха дълга и сериозна работа, но не я довеждаха до логичния си край.

Американски учени са анализирали диетата и общото здравословно състояние на 1500 мъже във възрастовата категория 30-59 години и всички те наскоро са претърпели атака на остра коронарна недостатъчност. Пациентите са разделени на две отделни групи. Първият предложи да се увеличи употребата на полиненаситени мастни киселини маркери Омега-6 и Омега-3 с 15%, а също така да се намали консумацията на животински мазнини с 10%. Хората, които бяха част от втората група, не получиха конкретни препоръки за хранене.

Всички респонденти проведоха специален дневник, в който допринесоха всичко, което използваха за храна. Експериментът продължи 39 месеца. Резултатите показват, че пациентите, лежащи на PUFA, са по-често болни и са починали от сърдечни патологии. Както казват авторите на изследването, преди лекарите просто да не проведат задълбочен анализ на връзката между мазнините от различни видове и сърдечно-съдовите заболявания.

Има многобройни изследвания на полиненаситените мастни киселини, които обикновено страдат от фрагментация и пристрастия. В резултат на това сме изправени пред опасната заблуда, че животинските мазнини са смърт, а Омега е спасение от болестта.

Авторите на изследването съветват колегите си внимателно да анализират статистическите данни и по-внимателно да оценяват собствените си резултати. Всеки обаче разбира, че статистическите данни са само първата връзка в търсенето на механизъм, с помощта на които PUFAs помагат (или увреждат) човешкото тяло.

Share:
Comments