Лампи в салони за маникюр са признати за безвредни

Известно е, че рискът от развитие на рак на кожата е свързан с излагане на ултравиолетово лъчение, но доскоро не беше ясно дали това е свързано с UV лампи, използвани в маникюрните салони. Ново проучване твърди, че тези лампи не носят такава опасност.

По време на проучването учените са изследвали три широко използвани ултравиолетови лампи за сушене на маникюр. Те измерват радиацията по отношение на възможните канцерогенни ефекти и изчисляват "дозите UV", които потребителят ще получи по време на 10-минутна сесия за сушене на ноктите.

Не всички UV лампи са еднакви. Например, има една лампа, с която псориазис се третира, както и проучване показва, че лечението с "теснолентова UVB» само малко по-вероятно да се разболеят онкологичните заболявания на кожата, в сравнение с по-вредните слънчеви лъчи solyariev.Chto пожелания лампи за нокти сушене, ново проучване показва, че нужда 13000-40000 нокти сушене сесии, човек получи същата доза UV която получава пациенти с псориазис, по време на лечение с ултравиолетова светлина. Това е еквивалентно на това, което веднъж седмично ще направи маникюр за 250 години.

Тези открития означават, че използването на такива UV лампи "не води до клинично значим повишен риск от рак", както пишат изследователите.

Учените вече са разгледали този въпрос. Така че, през 2009 г., изследователите стигнаха до извода, че ултравиолетовите лампи за маникюр са рисков фактор за две жени, които са имали рак на кожата, известен като плоскоклетъчен карцином на гърба на дланите. Въпреки това, както отбелязват авторите на новото проучване, през 2009 г. учените не измерват ултравиолетовото излъчване на лампите.

"Дерматолозите и лекарите с основна грижа могат да убедят пациентите за относителната безопасност на тези устройства", пишат изследователите в статия, публикувана в списание Investigative Dermatology.

Share:
Comments