Кръвни съсиреци след раждане: норма или патология? какво да

раждане Има ли неловко физиологичен процес, който включва голямо физическо и психическо напрежение върху тялото на жената и определен дял от риска за нейното здраве.

Пълното възстановяване на тялото идва не по-рано от 6-8 седмици след раждането на бебето.

Една от естествените прояви на пречистване на тялото са кръвоизливите от матката, които започват веднага след раждането.Много често изхвърлянията са подобни на тежката менструация и отиват заедно със съсиреци. Много жени, които не знаят причините за съсирването след раждането, се страхуват, като ги разглеждат само като патология. В повечето случаи обаче това не е така. Помислете колко секрети и съсиреци са нормата и какво да правите с кръвните съсиреци след раждането, когато застрашават здравето на млада майка.

Причини за образуване на кръвни съсиреци след раждането в матката

По време на раждането матката се подлага на много по-голямо напрежение и промени от всички останали органи. След раждането на плода се наблюдава освобождаване на зародишните мембрани, плацентата и пъпната връв. Остатъци от плацентата, слуз и кръвни съсиреци продължават да излизат през целия следродилен период. Кръвните съсиреци се наричат ​​също лохия. Обикновено до края на първия месец след раждането те стават постно и прозрачни.

Причините за образуването на кръвни съсиреци, особено когато станат много интензивни, е кърменето на бебето. По време на процеса матката се свива силно. Това допринася за бързото му пречистване и възстановяване. По време на храненето, много жени, особено тези, които са спонтанни, изпитват умерена болка в коремната област, което е доказателство за маточни контракции. В такива случаи кръвните съсиреци, които се открояват от матката, се третират като естествен физиологичен процес на връщане на матката до нейното пренатално състояние.

След 2-3 дни жените обикновено получават ултразвуков преглед на матката. Необходимо е да се гарантира, че процесът на пречистване на гениталния орган е в съответствие с нормата. Не е необичайно лекар да открие остатъците от фетални мембрани и големи кръвни съсиреци. В този случай, съсиреците са тревожен знак, тъй като се създават благоприятни условия за проникване и размножаване на патогенни бактерии. В тежки случаи това може да доведе до ендометриоза (възпаление на вътрешния слой на матката).

Страхът е причинен и от случаите, когато след няколко дни след раждането лочията значително намалява или дори напълно престава. Причината за това явление може да бъде голям кръвен съсирек, който предотвратява свободното отделяне на секрети от матката. Също така се случва, че съсиреците не се появяват веднага, но след няколко "чисти" дни.

Ако такива явления се съпровождат от болезнени усещания, неприятна миризма от влагалището и повишаване на телесната температура, това може да означава появата на възпалителен процес. В такива случаи трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, който знае точно какво да прави с кръвни съсиреци в матката, които "не бързат" да излязат навън.

Какво да правим с кръвните съсиреци след раждане и лоша контракция на матката

Обикновено матката вече е на нивото на пъпа само 24 часа след раждането и пада на всеки 2 см. Има случаи, когато наличието на кръвни съсиреци показва и лошо свиване на гениталния орган. Сред факторите, които оказват влияние върху скоростта на свиване, обичайно е да се разграничават възрастта на жената, размерът на плода, родила естествено или чрез цезарово сечение, колко успешно се извършва кърменето.

Натрупването на кръвни съсиреци простира мембраните на матката, хвърля го назад, като по този начин се предотвратява отделянето на секрети. Лошо намаление на матката при наличие на фиброма в тялото й, след многоплодна бременност, ако детето, родено, тежи повече от 4 кг. Има много начини, които могат да подобрят контрактилитета на матката:

• Ранно ставане и движение след раждането (в случай, че те преминаха без усложнения);

• изпълнение на специална гимнастика след раждането;

• поставяне на бебето на гърдата през първия половин час след раждането;

• хранене на детето не на час, но при поискване;

• често на корема;

• прилагане на лед или студено затопляне до дъното на корема, което намалява гладката мускулатура;

• редовно изпразване на пикочния мехур;

• консумират храни, които подобряват чревната подвижност;

• контрол на запек, за да се намали натиска върху матката;

• прилагане на окситоцин интрамускулно.

За здрава жена, чиято доставка е станала навреме и без патологии, тези мерки са достатъчни, за да се гарантира, че освобождаването на кръвни съсиреци постепенно намалява. Но дори и след като младата майка се чувства задоволителна, тя трябва да намери време и да посети ултразвука, за да се увери, че процесът на изхвърляне е нормален. Особено важно е да се направи това, ако ултразвукът по някаква причина не е бил извършен в болница за майчинство. При откриване на бавна контракция на матката и голям брой съсиреци се предписва лечение, а понякога и остъргване на матката.

Какво да правим с кръвните съсиреци след раждане: маточно прочистване

Както е отбелязано по-горе, наличието на съсиреци не винаги е основата за изстъргване. Ако веднага след раждането има съмнения в пълния изход на следрода, извършете ръчно почистване на матката. Също така е необходимо след цезарово сечение.

С патологични секрети на кръвни съсиреци жените са предписвани антибактериална терапия. Този факт взема предвид факта на лактацията. За да не се нарушава процесът на естествено хранене, жените се препоръчват да хранят детето преди да вземат лекарството. Също така се прилага окситоцин през капкомер или интрамускулно. Приемането на лекарството е под контрола на лекар, който няколко дни ще контролира размера на матката и успеха на редукцията. Добро изпълнение е екстракт от пипер вода.

За пречистване на матката се извършва вакуум аспирация. Много жени много се страхуват от тази процедура, с право се считат за неприятни и болезнени. За да се премахнат неприятните усещания, вакуумната аспирация се извършва под обща анестезия. Продължителността на процедурата не надвишава 20 минути. Следоперативният период е под контрола на лекар. След две седмици след остъргването трябва да се спазват някои предпазни мерки:

• стриктно спазвайте правилата за лична хигиена;

• не се къпете, използвайте душ;

• Не плувайте в басейни, реки или морета;

• да не посещавате сауни и бани;

• не използвайте вагинални тампони;

• не спринцеваться;

• изключване на повдигане на тежести;

• Намаляване на физическата активност и физическата активност;

• изключвайте сексуалните отношения (интимната близост не се препоръчва по-рано от три до четири седмици след раждането).

След почистване на матката от кръвни съсиреци, секретирането може да се засили, което не е изненадващо, защото матката се превръща в открита рана. Но след една седмица те стават леки, а след това, според нормата, да получите кафяв цвят.

Кръвни съсиреци: народни средства

При леко свиване на матката, което е причина за образуването на кръвни съсиреци след раждането, добре доказаните народни средства се доказаха добре. Към тях принадлежат:

Коприва - 3 супени лъжици. лъжици варя 0,5 литра вряща вода, настояват и пият 100 мг три пъти на ден;

• цветя с тъмносиня белота - 2 супени лъжици. Лъжиците се изсипват в 0,5 литра варена студена вода, настояват тази вечер и приемат няколко пъти на ден;

• чанта на овчарка - 3-4 лъжици билки се приготвят в чаша вряща вода, сместа се увива и се оставя за 3-4 часа;

• Бреза листа - изсушени листа се изсипва с вряща вода, добавете сода за хляб, настоявайте на топло място, пийте чаша 3 пъти на ден.

Изолирането на кръвни съсиреци след раждането е нормално физиологично явление, което не бива да се плаши. В същото време през целия период след раждането трябва да се вслушвате много внимателно и да погледнете внимателно тялото си, за да не пропускате симптоми, които могат да показват отрицателни процеси в матката. Грижата за едно малко дете, което отнема много време и усилия, не трябва да става извинение за безразличното отношение на жената към нейното здраве, защото бебето се нуждае от здрава майка!

Share:
Comments