Витамин с

Витамин С е най-важното хранително вещество, необходимо за образуването на клетъчни стени и съединителни тъкани, което е необходимо за здравето на кръвоносните съдове, хрущялите, венците, кожата, сухожилията и сухожилията. Витамин С насърчава асимилацията на желязото, участва в борбата с имунната система с инфекции и има антивирусни свойства. Той също така осигурява заздравяване на рани и антиоксидантно действие. Този витамин е важен за правилното функциониране на надбъбречните жлези, особено при стрес.

Нивото на витамин С в кръвта обикновено е недостатъчно при хора с астма. Тъй като витамин С участва в преработката на мазнини и контрола на холестерола, липсата на витамин С в диетата също може да предизвика развитие на атеросклероза. Нивото на витамин С в лещата на окото и течността на очите е ниско при хора, страдащи от катаракта. Този витамин не е достатъчен за жени с цервикална дисплазия, както и за хора, страдащи от болест на Crohn или фистула (ненормална празнота между два кухи органа). Изследването на състоянието на пациентите с високо кръвно налягане показва, че те също нямат витамин С.

Поради ефекта, който витамин С има върху хрущяла и съединителната тъкан, липсата му в тялото се счита за решаващ фактор за развитието на остеоартрит. Витамин С е също необходим за предотвратяване на заболяванията на венците и възстановяване на сухожилията, сухожилията и съединителната тъкан.

Липсата на витамин С води до развитие на скорбут, при който венците набъбват и кървят, зъбите изчезват, настъпва подкожно и ставно кървене; пациентът се заразява с различни инфекции, страда от язви, умора, анемия, загуба на мускулна маса, слабост, припадане и диария. В резултат на това се засягат жизнените органи и скорбутът има фатален изход, ако не се опитаме да го излекуваме. През изминалите векове, скорбутът е била основната причина за смъртта сред моряците. Въпреки че днес тази болест е изключително рядка, тя все още може да засегне в белите дробове тези, които се придържат към небалансирана диета.

Витамин С е разтворим във вода и се намира в пресни плодове (особено цитрусови и черни и червени френски) и зеленчуци.

Share:
Comments