Кърменето и сънят с бебето са полезни за здравето на майката

От дълго време е безспорна истина, че кърменето има благотворен ефект върху здравето на детето и майката. И как съвместното сънно легло в едно легло засяга тяхното състояние, американските учени от Северозападния университет се опитаха да разберат.

Учените са изследвали оптималния ежедневен ритъм на стресовите хормони при жените. Оптималният ритъм се взема предвид, когато нивото на хормона на стреса кортизол е високо сутрин, за да подготви човек за събитията на деня и възможни стресови фактори и ниско през нощта, което позволява на човека да спи спокойно.

Предишни проучвания показват, че нивото на кортизола по време на бременност се увеличава и намалява веднага след раждането, но само няколко учени поглеждат по-нататък в по-късния следродилен период.

В новото проучване пробите от слюнката са анализирани при 195 жени шест месеца след раждането. Пробите се събират непосредствено след сутрешното пробуждане, 30 минути след събуждането и преди лягане.

Оптималното количество хормони на стрес се открива при тези жени, които кърмят, но не спят с един в една простата. Те са имали най-остър спад в нивата на кортизол до вечерта, които учени винаги са свързани с добро здраве. Най-лошият показател беше открит при тези, които споделиха леглото си с дете и не кърмиха.

Констатациите потвърждават препоръките на експертите в областта на общественото здраве - да държат децата кърмени и да ги заспиват в собственото си легло. Особено полезно за майката е комбинация от двете.

Share:
Comments