Кърмене

Вече е доказано, че кърменето е най-полезният и безопасен начин за хранене на бебета. Кърмата има уникален състав, благодарение на който се осигурява имунната защита на детето срещу различни инфекциозни заболявания. Също така съдържа таурин и полиненаситени мастни киселини, чийто брой и съотношение са идеални за развитието и развитието на функциите на централната нервна система на бебето. Поради наличието на лактоферин в кърмата, организмът на бебето се абсорбира по-добре от желязото, което е изключително важно за него, за да се предотврати риска от анемия.

До 6-месечна възраст, кърмата е детето източникът на всички необходими хранителни вещества, витамини, минерали и биологично активни вещества. Проучванията показват, че когато се хранят с кърмата намалява риска от много хронични заболявания: диабет, множествена склероза, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. И накрая, млякото на майката - е идеалната храна за бебето, тъй като е лесно смилаем и абсорбира добре, тя е винаги постоянна температура, така че по всяко време и при всякакви обстоятелства, той е готов за употреба

Има и друг важен аспект на кърменето. Кърменето помага да се поддържа и засилва тясната емоционална връзка между майка и дете, установена по време на бременност. Поради честата връзка с майка си, бебето се чувства защитено, изпитва положителни емоции, което през този период може да има благотворен ефект върху формирането на неговия характер.

Кърменето също е от полза за здравето на майката, тъй като предотвратява развитието на рак на гърдата и яйчниците, както и нежелана бременност. Освен това, кърмещата жена изпитва неизразимо чувство на радост и мир, когато бебето изсмуква гърдите му.

Кърменето - как да го направя правилно

За да може едно дете да получи достатъчно мляко и кърмената жена не изпитва неприятни усещания поради появата на пукнатини на зърната, човек трябва да може правилно да приложи бебето на гърдата. Мама трябва да разгърне бебето с цялото си тяло и да го натисне, така че лицето му да е близо до гърдите и брадичката да го докосне. Устата на детето трябва да бъде широко отворена, така че да улавя по-голямата част от ареолата. Прилагайки дълбоки, бавни смучещи движения, бебето трябва да се отпусне. Мама не трябва да изпитва болка в областта на зърното.

Продължителността на храненето е строго индивидуална тема, тя може да бъде различна дори за едно и също дете при различни обстоятелства. Повечето деца се хранят за 15-20 минути, но някои хора трябва да продължат поне половин час. В същото време гъвкавите "яденици" консумират толкова мляко, колкото са бавни. Ето защо, ако "мързеливият" бебе е разкъсан от гърдите преждевременно, тогава той ще остане гладен. Необходимо е да се даде възможност на детето да получава майчиното мляко, когато го иска, и в точната сума. Майките на големи бебета трябва да помнят, че може да се нуждаят от мляко от двете гърди.

Как да подобрим качеството на кърмата

Качеството на кърмата директно зависи от храненето на кърмещата майка. Ето защо, за да бъде млякото полезно и вкусно, то трябва:

- избягване на употребата на храни, към които бебето може да бъде чувствителна (чесън, лук, портокали, шоколад) - категорично се откажат от пушенето, да се отделят токсични вещества, съдържащи се в цигарения дим, не се измъкнем от кръвта й в млякото - да се избягва употребата на наркотици, без да консултация с лекар, тъй като много лекарства, след като в млякото може да навреди на детето; - избягване на алкохол, тъй като може да доведе до увреждане на мозъка или забавяне на неговото развитие на бебето; - да се ограничи консумацията на кафе и силен чай, който в голяма, за да lichestvah може да предизвика поведение неспокойно дете, а дори и да има пагубен ефект върху съзнанието му - да се откажат от яденето на храна, която съдържа голям брой химични компоненти, консерванти и подсладители - гледайте внимателно какви компоненти се съдържат в използваните продукти.

Ако майката се съмнява във възможността да използва този или онзи продукт, без да знае какво ще има за бебето, в първите дни трябва да се опита да я изяде малко, да наблюдава, докато реакцията на детето, неговия стол, сънят, състоянието на кожата. Ако не се наблюдават смущаващи промени, продуктът се абсорбира от бебето нормално и може да го включи в диетата си.

Кърмещата майка трябва да има достатъчно почивка и да избягва упорита работа, шумни фирми, да остане в запълнена с дим стая, стресови ситуации и други негативни явления, които пречат на нея напълно и тихо да изпълнява задълженията си в майчинството.

Кърмене извън дома (на пътуване, на улицата, в магазин)

Майките, които кърмят, на пътуванията са напълно освободени без тежки торбички с вода, куп бутилки, смес, нагревател и други предмети, необходими за приготвянето на изкуствено хранене. И това е голям плюс на кърменето. Въпреки това, те често се колебаят да дадат на бебето гърдите на улицата, така че използвайте бутилка с изцедено мляко или смес. В този случай, след като сте опитали бутилката, детето може да се откаже от гърдата, осъзнавайки, че млякото може да бъде извлечено без специални усилия. Трябва да се каже, че повечето хора около майката и бебето винаги осъзнават необходимостта от такова действие, като храненето на бебето на обществено място, защото в тази ситуация майка мисли за благосъстоянието на детето си. Освен това днес, благодарение на специалното облекло за кърмене, други може и да не забележат как се случва това.

Това облекло е проектирано така, че при хранене е възможно да се отвори само малка част от гръдния кош, достатъчно за бебето да го сложи. Той има прикрити разфасовки за гърдите, наречени "тайни за хранене". Днес това облекло, което позволява безпрепятствено кърмене на обществени места, се представя в големи количества в Интернет и в различни търговски марки. По този начин майката може да храни бебето с гърдите, докато е в търговски и развлекателен център, на изложба или концерт, в парк или дори на бизнес среща, без да се смущава и да не смущава други.

Как да увеличите кърменето с кърменето

За съжаление, днес не е необичайно за ситуация, при която майка за кърмене в рамките на 2-3 месеца има много малко количество мляко или тя завършва напълно. По правило това се случва поради стресови ситуации, недохранване или неправилно организиране на режима на кърмене.

Как мога да увелича лактацията по време на кърменето? На първо място, с помощта на кърменето "при поискване" и редовните нощни хранения.

Преди следващото хранене трябва да изпиете чаша чай с мляко или чаша сок, след което направете лек масаж на млечните жлези, като ги потупате по посока на часовниковата стрелка.

Използва се горещ душ, с който потоците се насочват към млечните жлези. След 5-10 минути от този затоплящ масаж млякото обикновено започва да пристига.

Производството на мляко е силно повлияно от храненето на жената, което трябва да бъде пълно и редовно. За да се увеличи кърменето в храната на майката трябва да присъстват месни бульони и супи, орехи, сокове и минерална вода без газ.

Друг важен фактор, който засяга лактацията, е пълната почивка на кърмачка. Ако детето е капризно през нощта, тогава майката трябва да спи с детето през деня.

Има хомеопатични лекарства, които стимулират увеличаването на кръвта на женското ниво на хормона пролактин, което влияе върху производството на кърма. Също така в периода на лактационните кризи е препоръчително да се използват специални чайове за кърмещи майки. Те включват билки - естествени стимуланти на кърмене, като коприва, анасон, копър, кимион, балсам от лимон, за да се увеличи количеството мляко. Можете да си купите такива чайове в аптеката или в детските супермаркети.

Използване на помпа за кърма при кърмене

Понякога има ситуации, при които е необходимо да се изрази млякото. Повечето жени го правят ръчно. Но ако майката е отслабена поради умора или болест или ако е трудно за нея да даде ръчна техника на изпомпване, тогава е препоръчително да се използва гръдната помпа.

Използването му не включва специални умения. Въпреки това, трябва да се има предвид, че ако гръдната помпа е злоупотребена, една жена може да има различни проблеми под формата на задълбочаване на цепнатините на зърната, хиперлактацията и дори пристрастяването.

Използвайки помпа за кърма, кърмещата майка трябва да се увери, че в гръдния кош няма болезнени усещания. Преди да я използвате, гърдата трябва да бъде подготвена за процеса чрез леки удари от периферията към центъра, като се затопля с душ и извършват други действия, които допринасят за промиването на млякото и вследствие на това за по-нежно декантиране.

Гръдната помпа трябва да бъде поставена на удобно ниво на сцепление и да се уверите, че зърното е в центъра на фунията. Преди да започнете, трябва да миете ръцете си.

Съхранение на кърмата

Понякога, поради различни обстоятелства, майките трябва да изразяват и съхраняват млякото си за бебето. При това трябва да помни някои правила.

Съхраняваното мляко се съхранява при стайна температура (до + 22 ° С) в продължение на 10 часа, при условие че не е изложено на пряка слънчева светлина. В хладилника експресираното мляко може да се съхранява до 2 дни във фризерното отделение - до 3 седмици. В отделен фризер при температура под -18 ° С млякото запазва свойствата си за около 3 месеца.

За да съхранявате изписано майчино мляко, най-добре е да използвате специални запечатани торби или контейнери с плътно прилепнал капак, за да предотвратите абсорбирането на чужди миризми от хладилника.

Промяната на температурата води до увеличаване на обема на млякото, така че не пълнете резервоара, за да го съхраните напълно.

Всеки контейнер с мляко трябва да бъде снабден с етикет, на който да са посочени датата и часа на отлагането.

Подгответе млякото за съхранение на малки порции, предназначени за едно хранене.

Загрейте предварително приготвеното мляко във водна баня, а не в микровълнова печка. Да го завриш също е невъзможно, така че полезните вещества и антителата, които се съдържат в него, да не бъдат унищожени.

Хиперлактация при кърмене

Излишното мляко, както и липсата му, е много неприятен феномен. Giperlaktatsiya проявява чувство за тежест в гърдите, подуване на млечните жлези и тяхната чувствителност, появата на мляко стагнация и положителен поток. Ако бебето получава прекалено много мляко, корема му започва да се издува, той става неспокоен. Обикновено причината за излишък млякото става прекомерен прием laktogonnyh средства и дългосрочно интензивно изпомпване след хранене, така че се справят с него, което трябва от спирането на тези дейности. Ако хиперкатемия е вродена черта на майката, тогава е много трудно да се справим с нея. В този случай, експерти по кърмене се препоръчва да следват пътя на изключване от диетата продукти, които стимулират лактацията (ядки, риба, пилешко, ориз, сирене и кашкавал), както и ограниченията на топла напитка.

Хранене за кърмене

Както вече казахме, до 6 месеца майчиното мляко напълно задоволява нуждите на бебето от хранителни вещества. Обаче, има време, когато нарастващото му тяло се нуждае от все повече и повече продукти, за да задоволи нуждите си. Как да установим, че бебето е готово да въведе допълнителни храни? За това, на първо място, ще разкаже теглото му, което не трябва да е по-малко от два пъти теглото на бебето при раждането. Също така, бебето може да се счита за готово за въвеждане на допълнителни храни, ако:

- спре рефлексивно да изплюе гъста храна (това може да бъде потвърдено, като му дадете малко овесена каша или картофено пюре от лъжица); - оживени от гледката на храната, отварящи устата, когато са гладни, и се отклоняват от нея, когато са наситени; - Пита за масата на родителите и, като седи в ръцете на мама или татко, се опитва да опита храната от чинията си.

Започнете да хранете детето след хомогенна каша или зеленчукова пури (последната опция е най-предпочитана за деца, които са склонни към запек). На първо място на бебето се предлага пюре от един вид зеленчук, който има нежна текстура (например, от тиква, карфиол), а след това се въвеждат и други зеленчуци. Когато въвеждате нов продукт, трябва да наблюдавате около седмица как бебето го носи и едва след това въведете следващия.

Едва тогава диетата на детето постепенно се допълва от извара, яйчен жълтък, месо и риба, които са ценни източници на животински протеини, витамини и ценни минерали (желязо, калций, фосфор и др.).

Как да отбиете бебето от кърменето

До каква възраст трябва да бъде кърмено бебето и как може да бъде отбито от него, когато дойде времето? В този въпрос няма недвусмислени и общи отговори. Опитът показва, че дете, което нормално се развива до една година и половина, е напълно подготвено за отлъчване. Всеки път, когато се извършва този процес, една жена трябва да помни, че за едно бебе е първият сериозен стрес в живота си, затова очаква подкрепа от майка си, най-близкия си човек.

Ето защо, като отбива бебето от гърдата, майката трябва да поддържа най-близкия контакт с него и да намери разнообразни психологически техники, за да обясни причината за тази ситуация. Например, да се каже, че млякото в гърдите е свършило, като му предложили питие от чаша. Постепенно бебето ще повярва, че е и ще спре да иска гърди. Психолозите вярват, че просто затварянето на гърдата и неговото предоставяне на детето, без да се обяснява каузата, е много травмиращо за него, което може да доведе до проблеми в развитието и психологически заболявания.

Прекратяване на кърменето (как да спрете лактацията)

След отбиване от гърдата пред майката, въпросът е как да спрете лактацията. Най-безопасното и най-ефективно средство за това е да се вземат подходящи лекарства. Опитвайки се да спрем производството на мляко с методи на тази баба, като махане на гърдите с превръзки, намаляване на използването на течност и т.н., майка ми рискува да получи сериозно усложнение.

Днес фармакологичната индустрия предлага разнообразни лекарства, чието действие е насочено към спиране на кърменето чрез потискане на производството на пролактин - хормон, който стимулира производството на мляко. Те включват бромкриптин (Parlodel), каберголин (Dostineks) и други. Като се има предвид, че тези лекарства имат редица противопоказания и странични ефекти, те трябва да се приемат само след консултация с лекар.

Традиционната медицина предлага потискане на кърменето, като се приема три пъти дневно с 0,5 чаши инфузия на градински чай или мента (1 чаша суровина се излива в чаша вряла вода за 3 часа и се настоява за около 3 часа). Трябва обаче да се помни, че приемането на билкови препарати също не може да се извършва неконтролируемо, така че преди да използвате народни средства, трябва да се консултирате с лекар.

Видео: Всичко за кърменето

10 митове за кърмене

Тази част от статията е посветена на най-честите заблуди на кърмещите майки кърмене и се дават аргументи, тези грешки на опровержението.

Мит първо, Нипелите трябва да бъдат подготвени за раждане.

Често от майките и бабите може да чуете, че преди раждането трябва да разтриете гърдите с кърпа с вафли, така че кожата на зърната да стане по-груба. Смята се, че това ще помогне да се избегнат пукнатини в зърната. Всъщност не можете да направите това. Факт е, че стимулирането на гърдата провокира свиване на матката и може да причини преждевременно раждане.Митът за второто, Млякото не се появява незабавно, така че веднага след раждането на детето трябва да се допълни.

Всеки знае, че първо се появява коластра, а млякото се появява само 3-5 дни след раждането. И сега състрадателните майки усърдно предлагат на новороденото смес от страх, че детето ще остане гладно. И напразно! На първо място, коластрата е безценен източник на хранителни вещества и на второ място има по-висока хранителна стойност от млякото. Съответно, детето има достатъчно коластра, който изсмуква от гърдите на майка си.

Мит трима, Ако детето вежда гърди, тогава кърмене превръща се в брашно и е необходим преход към сместа.

Доста често можете да чуете оплаквания от майки, че детето от първите дни в кръвта е счупило зърната, във връзка с които майката е прехвърлила бебето на сместа. За съжаление, не всяка майка разбира, че зад тези оплаквания е само нейната липса на образование, а също и нежеланието да се обърне внимание на този въпрос към специалисти с опит. Факт е, че правилното прикрепване към гърдата и съответно правилното хващане на зърното на бебето напълно освобождава кърмещата майка от тези проблеми.

Мит четвърти. Необходимо постоянно сцеживаться.

Често близки роднини, а понякога лекарите препоръчват изпомпване до пълно унищожаване на гърдата, мотивирайки препоръките им с евентуален мастит или лактостаза. Всъщност изразяването е необходимо само в случай на болка в гърдите, ако гърдата е "камънирана" или се изсипва толкова плътно, че зърната се простират и бебето не може да хване зърното. Във всички останали случаи често е достатъчно да поставиш бебето в гърдите.

Мит Пет, Детето често плаче, а след това няма дефиле.

Действительно, на искусственном вскармливании ребенок ест по режиму и в первое время спит в промежутках между кормлениями, в то время как малыш на кърмене может требовать грудь с разными промежутками времени. Все очень просто: смесь по сравнению с грудным молоком гораздо тяжелее и усваивается дольше, в то время как молоко может усваиваться полностью и очень быстро. Кроме того, не стоит забывать и о том, что для ребенка гораздо тяжелее высасывать молоко из груди, чем из бутылочки.Мит на шестата, Млякото не е дебело.

Это всеобщее заблуждение о жирности молока лишило очень многих детей грудного вскармливания. Мамы сцеживаю немного молока, видят, что он голубоватого оттенка и тут же делают вывод, что молоко не жирное и кормить грудью нет никакого смысла. На самом деле грудное молоко делится на две категории - ближнее молоко, то самое, голубоватого оттенка, которое малыш воспринимает как напиток, и глубокое, более жирное и питательное, которое и считается едой для ребенка. При кърмене малыш сначала высасывает ближнее молоко и только потом добирается до глубокого. В ручную сцедить это глубокое молоко практически невозможно и именно поэтому кормящие мамы делают ошибочные выводы. Кстати, жирность грудного молока у всех женщин примерно одинакова - около 4%.

Митът за седмата, Млякото се губи.

Много много майки хранят бебетата си месец или две, след което се превръщат в смес. Защо? Защото мислят, че млякото е загубено. Това ли е така? Когато майката започне да идва мляко, гърдата се излива много, понякога има дори излишно мляко. Мама се радва, че има много мляко и ще се храни с бебе най-малко 6 месеца. Но в края на месеца млякото става все по-малко, майка ми започва да се притеснява, да пие всякакви средства за увеличаване на кърменето, но като цяло нищо не помага. И тогава майка ми неохотно започва да допълва детето със смес и след това напълно се прехвърля към изкуствено хранене. Какво наистина се случва? Първо, млякото е в излишък и детето е гадно, колкото му е нужно. Постепенно тялото на майката започва да се приспособява към нуждите на бебето и да произвежда точно толкова мляко, колкото бебето е гадно. Няма излишък, гръдният кош не е пълен. В допълнение - основното количество мляко се произвежда точно в процеса на кърмене на гърдите на бебето. Така че не е нужно да се притеснявате за това. Липсата на мляко се определя не от степента на запълване на гърдата, а от увеличаването на теглото и от ежедневното уриниране на бебето.

Мит на осмата, Кърмещата майка трябва да яде много, за да има мляко.

"Кушай больше, ты же кормишь!". Эту фразу слышала наверное каждая кормящая мама. Несомненно, кормящая мама должна хорошо и правильно питаться, получать как можно больше витаминов. Но это необходимо не столько для формирования молока, сколько для самой мамы. Молоко при правильно организованном кърмене будет даже в том случае, если мама будет сидеть на хлебе и воде. В этом случае все необходимые полезные и питательные вещества будут поступать в молоко из организма матери, а сама женщина будет "сохнуть" на глазах. То есть делаем вывод - кушать надо обязательно, но основной принцип не "много", а "полезно".

Мит девети. Если женщина больна, то кърмене необходимо прекратить.

Има много малка категория болести, които са противопоказани за кърмене. И по същия начин има редица заболявания, които се лекуват с лекарства, несъвместими с gv. Във всички останали случаи кърменето не само не е противопоказано, но и предпазва бебето, защото Заедно с млякото, майката дава на бебето антитела.

Мит десети, Смесите и майчиното мляко са почти еднакви, така че няма голяма разлика от това да се хранят.

Сейчас огромный выбор сухих смесей, которые по своему составу максимально приближены к грудному молоку. Приближены, но не идентичны. Грудное молоко - уникальный продукт, наполненный всеми необходимыми витаминами и минералами и приспособленный к потребностям каждого отдельно взятого ребенка и ни одна молочная смесь не заменит для ребенка грудного молока матери. Кроме того, не следует забывать, что кърмене является не только питанием для ребенка, но и огромной психологической связью между мамой и малышом. Эта связь дает малышу возможность чаще чувствовать близость матери, психологическую стабильность и эмоциональную защищенность.

Разбира се, бизнесът на всяка жена е как и какво да се храни с детето си. Някой отказва да кърми по погрешка, някой ще го направи съзнателно. Но все пак бих искал да кажа, че здравето на детето изисква повишено внимание на родителите и здравето зависи пряко от храненето. Ето защо бих искал да се надявам, че преди да вземе решение, повечето родители ще се запознаят с цялата налична информация по този въпрос.

запази

Коментари

Оля 05/19/2016 7 Митът се нарича лактационна криза. В този случай основното нещо е да не се отказвате и да продължите да давате гърдите и деканта, тогава всичко ще бъде наред. Все още можете да пиете нещо в такива периоди, например, Апилак, ми помогнаха много по мое време.
Share:
Comments