Колко трябва да спи детето за нормално развитие. колко часа

Сладко подуване на едно бебе в сън - колко дълго трае? Има ли норми за продължителността на детския сън? Може би бебето няма достатъчно сън или, напротив, прекарва прекалено много време в уютно детско креватче?

Продължителността на периодите на активност и сън при малките деца е индивидуална, но майките са по-лесни за навигация, като познават приблизителните стандарти за различните възрастови групи. Въпреки това, не се безпокойте, ако бебето ви има малки отклонения от посочените параметри.

Колко бебето спи в първия месец от живота си

Продължителността на съня на бебето през първите четири седмици от живота му е 16-20 часа, т.е. практически денонощно. Но това не означава, че след като сте го пъхнали в яслите вечер, ще се радвате на пробуждането на детето в средата на следващия ден. В края на краищата, новородените не могат да спят повече от три или четири часа подред, само понякога нощният сън може да продължи 5-6 часа. Непрекъснатото затлъстяване, оставено в младите родители в миналото, е малко вероятно да спи цяла нощ без да се разклаща, докато бебето не се обърне на 2-4 месеца.

В ранна детска възраст, сън в троха може да бъде:

- дълбоко - дишането е спокойно и стабилно;

- повърхностно - еднородното дишане понякога се удря, краката и ръцете се разклащат;

- латентно - например, по време на насищане с вкусно мляко за мамуккин.

През нощта малка джаджа се събужда от глад, а не от удобно състояние. След като смените памперса и насищането, здраво бременно бебето заспива сладко. Често причината за нощното прекъсване на съня може да бъде чревни колики, които безмилостно смущават бебето и му пречат да заспи.

Колко деца спи в 2 месеца

Детето активно расте и развива, придобива първите моторни умения - повдига главата, прилепва плътно към играчката и се радва на комуникацията. Дневната продължителност на съня е малко по-малка и е 15,5-18 часа. За удобно заспиване трябва да избягвате говоренето на високи тонове, силна музика и твърде ярка светлина. През втория месец от живота на бебето майката трябва да се опита да коригира своя режим, да отбележи разликата между нощта и деня. Не се препоръчва да "разхождате" бебето по време на нощно хранене, да използвате ярка светлина и да говорите с него.

Едно месечно бебе е още по-трудно да остане буден за повече от 2 часа подред, следователно, след като пропусна точния момент да го постави в детско креватче, майка и баща ще трябва да се изправят пред настроението на децата, трудности при заспиване. Внимателната мама вече знае отлично всички признаци на умора на детето си в тази възраст - триене на шпионката, издърпване зад ухото, появяване на леко тъмни кръгове под очите. Без да липсвате тези знаци, можете значително да улесните и ускорите процеса на заспиване, в който се интересуват както майката, така и бебето.

Колко деца спи в 3 месеца

Времето за събуждане на бебето се увеличава, сега за сън е достатъчно от 15 до 17 часа през деня. Десет от тях попадат на нощно почивка, а останалите осигуряват четири часа сън през деня - 2 пъти за 1,5-2 часа и 2 за около 40 минути. В тази възраст малък мъж може да реагира на приказките на природата - сънят му става неспокоен и сънят е капризен.

Ако миналият месец мама успя да свикне бебето с режима, сега всеки ден сънят става по-удобен. Следващият етап е свикването на независимия процес - без болест по време на движение и допълнително хранене преди лягане. Забелязвайки признаците на умора, бебето трябва просто да бъде поставено в яслите. Много бързо ще свикне с него и ще заспи без капризи. Специалистите са силно посъветвани да включат в този момент тихата класическа музика - това ще спаси трохата от евентуално чувство за самота и ще послужи като сигнал за заспиване.

Колко трябва да спи едно дете след 4 месеца

Скоростта на сън за 4-ия месец от живота е 14,5-16,5 часа. Мама трябва ясно да определи времевите граници на нощния и дневния сън, което е изключително полезно за бебето и значително ще улесни живота на майката, като помага за планирането на нейния ден. Най-предпочитаното време за складиране през нощта - между седем и половина девет, по-късно събуждането ще бъде досадно за крехкия организъм на детето. Ежедневната практика трябва да се основава на практическия опит. Привикването на бебето да си ляга по едно и също време е съвсем възможно да се постигне почти мигновено сън.

След три месеца бебето се учи на определена подготовка за нощно сън - топла баня, четене на любими книги, приказки. След това детето получава възможност да заспи от себе си. В тази възраст трудността от заспиване е доста често срещан проблем, който трябва да бъде разгледан внимателно. И помнете - колкото по-дълго дете играе повече от времето, определено от режима, толкова по-трудно е да заспите. Претоварването не му позволява да се отпусне спокойно.

Колко трябва да спи детето след 5 месеца

Общото време, разпределено за сън, не надвишава 16 часа, а броят на периодите на дневен сън намалява до три. Обикновено, "спящите" пропуски се разпределят, както следва:

- от 8 до 10 часа - след сутрешно хранене и събуждане;

- от 12 до 14 часа - желателно е бебето да спи на чист въздух;

- от 16 до 18 часа - ако е възможно, и тази мечта е по-добре комбинирана с разходка.

Ако нощният сън на бебето трае повече от десет часа, по-добре е да го събудите нежно. Това ще помогне да не се нарушава режима на хранене и събуждане, а детето ще се възползва безпроблемно, за да се събуди по едно и също време и съответно лесно да заспи вечерта.

Колко деца спи в 6 месеца

До съвсем наскоро бебето спеше почти денонощно, а сега е достатъчно за четиринадесет часа - десет нощи и два пъти два часа на ден. Индивидуалните особености на малките деца правят свои собствени настройки - някой е доволен от двудневен отдих, докато други предпочитат да лежат пет или шест пъти, но да спят само 30-40 минути. По това време бебето вече позволява на бащата и майката да спят добре, само понякога проблеми с благополучието предизвикват бебето да се събуди в средата на нощта. Постепенно ежедневната необходимост от сън на детето ще намалее и когато бебето се преобърне, ще бъде приблизително 13 часа.

Колко трябва да спи едно дете на година

Зад цялата година, с техните трудности и постижения, се превърна в малък човек в обществото и семейството. В тази възраст, ако майката е направила всичко, трябва да има проблеми с деня и нощния сън. Детето активно прекарва свободното си време, ляга навреме и заспи без затруднения. За пълна почивка е достатъчно за него вече 13 часа, 10 от тях са за нощен сън, а останалите три - за два дни.

Родителите трябва да консолидират съществуващите умения - да спазват ежедневието, да се надяват да се пенсионират с установения ритуал, да позволят на детето да заспи независим. Наблюдавай малкото си момиче, има ли някакви признаци на неадекватна почивка:

- безполезни капризи;

- прекомерна възбудимост;

- лошо настроение на сутринта;

- нервни разбивания;

- опитите за заспиване преди определеното време.

Ако всичко е наред, тогава майката може да се похвали за правилно измисления режим. В случай на наличието на тези признаци, родителите трябва да помислят дали малко бебе да си почине достатъчно, може би трябва да коригира ежедневието си.

Норми на детската мечта от 1 година до 7 години

След година и половина можете да започнете постепенно да прехвърлите детето в друг режим, който ще продължи до училище - следобед бебето ще спи само веднъж. Понякога това причинява някои трудности, така че не бързайте - постепенният процес ще бъде по-удобен за детето. Понякога майките на първия етап редуват дните на два пъти и един път през деня сън, внимателно гледане на детето. Някои деца, особено тези с повишена възбудимост, са по-уморени и не са достатъчни, за да си починат за един ден. В този случай, не бързайте, можете да отидете в новия режим малко по-късно.

Продължителността на нощния сън на децата от една до седем години е 10 часа, тази цифра няма да се промени през целия период на живота, но продължителността на дневния сън е по-добре да се коригира за майката, въз основа на техните собствени наблюдения. Обикновено този показател е:

- в два-три года - 2-2,5 часа;

- от 3 до 7 години - около 2 часа;

- След 7-годишно лягане не е необходимо.

Не забравяйте, че пълноценен звуков сън и бързо заспиване са невъзможни след насилствени игри и интензивно вълнение. Приблизително един час преди лягане, неспокоен трябва да се успокои, да предложи на детето спокойна игра или да му прочете книга.

До каква възраст детето трябва да спи през деня

Смята се, че дневният сън е необходим на бебето до седем години, но индивидуалните характеристики на развитието на децата правят свои собствени корекции. Някои деца категорично отказват да легнат в 3-4 следобяд, а други - в първа класа. Този проблем неизменно предизвиква много противоречия и дискусия, така че първо трябва да определите какво дава на детето един ден сън:

1. Насърчава концентрацията на внимание.

2. Възстановява ефективността на нервните клетки.

3. Укрепва имунната система.

4. Помага за производството на растежен хормон.

5. Намалява емоционалния стрес.

Този списък може да бъде продължен с много повече елементи, но вече е ясно, че сън през деня е полезен и необходим. Ако дете на 4-5 годишна възраст категорично откаже да спи, можете да се опитате да замените сънния ден просто като легнете в леглото, което няма да ви донесе по-малко полза. И накрая, да се откажете от лечебния сън е желателно не по-рано от 5 години. Между другото, същото мнение и д-р Комаровски.

Юджийн Комаровски вярва, че след пет години най-малко половината от децата вече не се нуждаят от сън. Ако бебето категорично откаже да си легне - си струва да се срещнем с него.

Share:
Comments