Когато очите на новородената промяна, какъв ще бъде цветът

Появата на дългоочакваното бебе е голяма радост за родителите.

Майката гледа внимателно пред лицето на новороденото и се възхищава на "познатия непознат", като отбелязва най-малките черти на външния му вид.

Кой ще изглежда детето? Какъв цвят ще има в очите му?

Защо се променя цвета на очите на новороденото?

Почти всички бебета се раждат с тъпи светли очи със синкав оттенък. В редки случаи цветът на ириса от раждането е тъмен и с течение на времето ще стане кафяв или черен.

Всичко се отнася до специалния пигмент, който определя цвета на човешката кожа, косата, очите. Става въпрос за меланина. При раждането на дете, меланинът в ириса практически не съществува. Но след няколко дни, на новородено тялото започва да се адаптира към променените условия на съществуване-меланоцити клетки се активират и физиологичен процес на натрупване на меланин в ириса ще започне. Очите постепенно стават ясни, а от месец от живота мътност обикновено изчезва, въпреки че цвета на ириса все още не е променен. Когато очите на новородено промяна, е невъзможно да се каже предварително.

Детето се роди с набор от родителски гени, но под влияние на външната среда те могат да се променят. С други думи, въз основа на индивидуалните характеристики на развитието на детето възникват условия за формиране на фенотипа. Наследствеността и личността - това зависи от цвета на очите на бебето. И през първите месеци и дори години на живот, не е възможно най-накрая да отговорим на въпроса какво ще бъде цветът на ириса.

Натрупването на меланин става постепенно. Понякога процесът завършва вече през първите месеци на живота, понякога се проточва в продължение на няколко години. Във всеки случай, когато очите на новородено промяна, няма опасност. Това не е болест, а по-фина "адаптация" на най-сложната генетична система на организма към параметрите на външната среда. Бебето расте и цветът на ириса постепенно се променя.

Какво може да е оцветяването на детето

По-голямата част от децата се раждат със сини очи или кафяви очи. Ако меланин при раждането на бебето в ириса е много, то ще бъде тъмно, малко - синкаво.

Albinos, които страдат от липсата на пигмент, най-общо при раждането имат страшно червен цвят на ириса. Това също не е опасно, само кръвта блести през съдовете и лигавиците. В възрастните, албиновите хора са склонни да имат светлосини очи.

Съвременната наука, обясняваща особеностите на цвета на човешкото око, се основава на известния закон на Мендел. Ако не се впускате в теорията, то е следното: доминантните гени са отговорни за тъмните пигменти.

Проблемът на външните различия между децата и родителите, различни от Мендел, включва и други учени, например Дарвин и Ламарк. В резултат на това се появиха не само правила, но и изключения. Какво означава това:

• Наистина, ако и двамата родители имат тъмни очи, тогава децата също ще бъдат родени с тъмни очи;

• Родителите с леки очи ще дадат на децата ярки очи;

• Ако родителите имат различен цвят на очите, тогава децата могат да приемат едновременно по-тъмно, доминиращо, сянка и междинен (т.е. интензивността на цвета).

В уроците по биология при изучаването на основите на генетиката на децата се предлага да се реши проблемът с дефинирането на рецесивния и господстващ ген. Рождението на човека, подобно на появата му на Земята или, например, моментално от гледна точка на космическия часовник, техническото развитие, все още е голяма мистерия.

Учените все още не знаят точно кога очите на новородено променят очите си и могат да познаят какъв цвят на очите му ще бъде, само приблизително.

Моделът е както следва.

• Майката и бащата имат сини очи: очите на новороденото ще бъдат 99% сини, въпреки че в един процент от случаите ирисът може да стане зелен.

• Майката и бащата имат кафяви очи: при 75 процента ириса ще бъде карате, 18 процента зелен, 7 процента син.

• Майка и бащата имат зелени очи: в 75 процента от случаите ирисът ще има зелен оттенък, в 24 процента - синьо и само един шанс от сто, че детето ще се роди с кафяви очи.

• Един родител има зелени очи, а другият е син: децата ще бъдат зеленооки или сини очи (петдесет до петдесет).

• Един родител има зелени очи, вторият е кафяв: при петдесет процента ириса ще е кафяв, в 37 процента зелен, а останалите 13 процента е шанс да се роди синьо-очи.

• Един родител има кафяви очи, а другият е син: равен шанс от петдесет процента да роди поколение с кафяви очи или сини очи (зеленият ирис не е възможен).

Като цяло, вторият закон на Мендел позволява само приблизително да си представим какви бебета наистина се е родило бебето. Когато цветът на очите се промени в новородено, някои родители може да очакват изненада.

Характеристики на цвета на очите и зрението при новородени

Замаяността на очите на новороденото се обяснява с особеностите на адаптацията на организма. В утробата на майката визията на бебето не е била необходима, тъй като нямаше слънчева светлина или визуална гледна точка. След раждането на адаптивните механизми са включени. Приблизително в рамките на един месец има настройка за дневна светлина. Постнаталната мътност на ириса изчезва.

Освен това зрителната острота постепенно се увеличава. Видеонните органи синхронизират работата с мозъка. В първите дни след раждането очите могат да видят околния свят, но мозъкът не може да обработва входящата информация. Обектите постепенно излизат от външния свят, детето постепенно се учи да корелира звука, визуалното изображение, докосването, миризмата, движението на въздуха и т.н. един с друг.

Затова не се страхувайте нито от неясния цвят на очите на новороденото, нито от мътността на ириса, нито от липсата на координация на движенията. С бебето всичко е наред: мозъкът му работи в пълна сила и зрението е в ред. Ще изтече много малко време и ще изчезне известна неизвестност, ще се появи социална усмивка (когато детето се научи да разпознава майката и близките), движенията стават по-точни.

Но цветът на очите няма да бъде установен скоро. Тук всичко зависи от степента на натрупване на меланин. Този процес се контролира от гени и отчита условията на околната среда. Процесът включва не само родителските гени, но генетичния фонд на предците на новороденото. При някои бебета цветът на ириса се променя не един или дори два пъти, но няколко пъти през първите години от живота.

Какъв цвят на очите има детето?

Дори учените не са в състояние да кажат точно какъв ще бъде цветът на очите на новородено бебе. Почти всичко зависи от цвета на очите на родителите, цветът на ириса на баба и дядо от двете страни е много по-малко важен. Доминантните гени могат да се появяват през цялото поколение. Светлият цвят на ириса показва наличието на рецесивни гени.

Родителите с тъмни очи са по-лесни: в по-голямата част от случаите имат бебе с кафяви очи. И все пак вероятността от раждането на трохите със сини очи остава с тях. Тъмноочните хора (цветът на ириса на кафяво, черно, черно-кафяво) - собствениците на рекордно количество меланин в ириса. Според статистиката това е мнозинството от жителите на Земята.

Ако синът или зеленият ирис има тъмни петна, тогава очите могат да променят цвета си много с течение на времето. По принцип учените стигат до едно интересно заключение: синият ирис е следствие от мутация, която се е случила преди около 6 хиляди години. Ясно е, че това се случи на територията на Евразия, така че руските и европейските бебета обикновено имат сиво-сини или сини очи.

Важни подробности:

• Ако очите на новороденото са тъмни, те няма да се променят, освен в интензивност на цвят или сянка;

• ако бебето е родено със сини очи, първите промени в цвета на родителите на ириса ще се отбележат в първия месец от живота;

• Ако има тъмни петна по ириса, очите могат да потъмнят силно.

Между другото, в много светли очи, цветът на окото се променя през целия живот. Това не зависи от генетичните характеристики, а от други фактори. Например, ако очите са естествено сиво-сини, то при определено осветление или в моменти на силно емоционално преживяване те могат да станат пиърсинг сини или сиви.

Рядко, но има случаи, когато едно дете с хетерохром се появява на светлината. Това е рядък феномен, чиято същност е неразбираема, а външната проява е необичайна: дясната и лявата очи имат различен цвят на ириса. Например, синьо и кафяво, зелено и кафяво, синьо и сиво.

Хетерохромията може да се появи веднага или да стане ясна по-късно, когато очите на новородено се променят. Важно е да разберете, че това не е болест, а функция. Въпреки това не боли да контролирате зрението си и периодично да показвате на очите си.

Когато цветът на очите се промени в новороденото

Първите промени в цветните родители ще бъдат отбелязани 2-3 седмици след раждането на бебето. Известно на всички родители, мътността на зрението на детето ще премине, а при облачната сянка първоначалната сянка на очите ще се промени.

Обаче цветът на очите ще остане несигурен най-малко три месеца. Разбира се, това е груба оценка, а ириса може да придобие ясен цвят по-рано. Но в повечето случаи, особено ако детето е с светли очи, цветът на ириса ще стане ясен точно до три месеца.

Това не означава, че то е установено за цял живот. Родителите са изненадани, че през първата година от живота почти всеки месец очите на трохите се променят. Слънчевата светлина, засягаща меланоцитите, ще повлияе на натрупването на меланин. Това е бавен процес и в много отношения мистериозен. Кога очите на новороденото се променят постоянно и неотменимо? На този въпрос няма да отговаря нито един лекар или учен.

Приблизително картината може да изглежда така:

  • от 6 месеца до 8 месеца, могат да се появят кардинални промени в цвета на ириса. Например, детето с кафяви очи става зеленоочен, а бебето със сини очи е сивоокот;

  • промяна на цвета на ириса може да се появи по-късно. Времето на кардиналните промени обаче не надвишава две години. В тази възраст цветът на очите вече е напълно определен;

  • но промяната в цвета на ириса може да продължи. Накрая ще е ясно какви очи има детето, само след пет години.

По този начин отговорът на въпроса, който тревожи много родители, когато очите на новороденото се променят, е двусмислен. Периодът на промяна в цвета и сянката на ириса е дълъг във времето. Процесът може да продължи от шест месеца до пет години.
Share:
Comments