Когато херпесът по устните по време на бременността е опасен

Обикновено фебрилните обриви по устните не предизвикват много тревожност при жените.

По-голямата част от човечеството е заразено с херпес и само по-малко от 10% от населението са имунизирани срещу вируса. Болестта може да бъде в организма дълго време в латентно състояние и когато се влоши, в повечето случаи можете бързо да се отървете от очевидни прояви с помощта на съвременни наркотици или народни средства.

Но какво да направя, ако има херпес на устните по време на бременност? Дали болестта е опасна за бебето?

Причини за херпес на устните по време на бременност

Херпес вирусът прониква в здраво тяло чрез контакт или въздушни капчици. Преминавайки мястото на инфекцията под формата на мукозни мембрани, респираторни или генитални пътища, инфекцията се движи по кръвния поток и надеждно прониква в нервните клетки. Веднъж в тялото, което се появява предимно в детството, херпесът се урежда за цял живот.

Вирусът може да остане в латентно състояние дълго време. Антителата, произведени в човешкото тяло, ефективно възпрепятстват развитието на патологията. Следователно, преди появата на благоприятни условия, херпесът не може да се покаже и жената може да бъде напълно невежи, което е носител на вредни микроорганизми.

За да се бунтува и да се прояви, херпесът започва с рязък спад в защитата на тялото. Най-честите признаци на херпес се срещат:

 • след хипотермия;
 • под влиянието на нервни вълни;
 • поради студени или вирусни заболявания;
 • с изостряне на хронични заболявания;
 • под влиянието на обща умора;
 • с дисбаланс на хормоналния фон;
 • поради липса на витамини, други хранителни вещества.

Изглежда, че една жена по време на бременност полага всички усилия да води здравословен начин на живот и тялото трябва да активира повече възможности за предпазване на бебето от нежелани ефекти.

Но странно, имунните способности от момента на зачеването в женското тяло са значително ограничени. Това се дължи на факта, че плодът всъщност носи в себе си чуждите протеини на биологичния баща. Без определена корекция, клетките на имунната майка в кръвта, след като са открили чуждо тяло, биха се възползвали от всяка възможност да се отърват от нея. В този случай конфликтът, който възниква, няма да позволи на плода да донесе плод.

Природата, която намалява чувствителността на женското тяло по време на бременност към непознати частици, осигурява значително намаляване на способността на имунната система. А не действа селективно, но имунитетът на целия организъм е потиснат. И вследствие на това способността за резистентност и опасни инфекции намалява.

Ако херпесът е бил налице преди зачеването, той непременно изпитва слаба съпротива, ще се опита да се появи по време на бременността в цялата си слава.

Какви са заплахите за плода при херпес по време на бременност?

Херпесният вирус, който се установява в тялото, винаги предизвиква отговор, който се изразява чрез образуването на определени антитела, които могат да заглушат проявите и активирането на инфекцията. Антителата срещу обикновения херпес, появяващи обриви по устните, са от два вида. Имуноглобулини от клас IgM се появяват веднага след заразяването и съществуват в тялото за период до два месеца. Антитела Ig G малко по-късно, но изпълняват функциите си през целия живот на заразените.

Ако жената е имала признаци на херпес преди зачеването, тялото й е уникално задържано срещу херпес. Тези частици надеждно ще предпазят бебето по време на бременност от инфекция с вредна инфекция. Вероятността от сериозни патологии, когато херпесът се активира върху устните по време на бременност, съществува, ако жената има сериозни патологии на имунния характер на вродения или придобития тип.

Опасност от херпес на устните по време на бременността е времето на първична инфекция. Такива случаи са доста редки и представляват голяма заплаха по всяко време:

Първите три месеца вероятността от спонтанен аборт или бременност е висока. Лекарите в някои случаи на инфекция с херпес се препоръчват да прекъсват бременността поради възможността от патологии на развитие на фетуса.

Инфекция от четвъртия до шестия месец са изпълнени с анормални патологични патологии, които са несъвместими с живота.

Последните три месеца въвеждането на инфекция в тялото може да предизвика патологии под формата на:

 • отклонения във физическото развитие на плода;
 • тежко увреждане на нервната система;
 • пневмоний;
 • сърдечни дефекти;
 • дефекти в развитието на мозъка;
 • значимо увреждане на слуха и зрението.

Дори ако не се наблюдават признаци на херпес на устните преди бременността, това не потвърждава липсата на вируса в кръвта. Следователно е възможно да се прецени само инфекцията или рецидив резултатите от тестовете за херпес.

Диагностика на херпес на устните по време на бременност

Херпесът по устните по време на бременността има доста явни признаци. И навън е почти невъзможно да се обърка с други болести:

В началото се появява рецидив сърбеж и леко изгаряне в ъглите на устата или в други области на устните.

По-късно започва да се проявява подуване, който расте в болезнено състояние voldıri.

На третия етап многобройни мехурчета избухват и се появяват на тяхно място yazvochky, Освободената течност задължително съдържа микрочастици на вируса и се превръща в източник на инфекция.

На възпаленията се образуват кафяв, които не могат да бъдат изтрити. Ако се отстранят преждевременно, кървенето може да започне.

Оздравяването на херпеса може да бъде придружено от обща слабост и повишена температура.

Лекарят се нуждае от визуален преглед, за да определи херпес по устните по време на бременност. Но за потвърждаване и изясняване на времето на инфекцията и възможните заплахи ще са необходими допълнителни лабораторни тестове, които се провеждат на няколко етапа:

Полимеразна верижна реакция позволява наличието на вирус в кръвта, както и на материали, взети за анализ от лезиите.

Имуноензимен анализ помага да се определи наличието на антитела в кръвта. В зависимост от вида и количеството имуноглобулини може да се прецени времето за инфекция. При откриването на антитела от клас G се потвърждава способността на бременната жена да се бори с инфекцията, която прониква в тялото дълго преди зачеването. А увеличаването на броя им в динамиката предполага релапс на патологията. Наличието на имуноглобулини от тип М сигнализира за предимството на инфекцията.

Общи тестове на урина, кръв, които непременно водят до заболяване по време на бременност, показват нормално, без отклонения, показатели.

При първична инфекция, в зависимост от периода на бременност, се правят допълнителни изследвания и наблюдения проследяване на състоянието на плода.

Лечение на херпес на устните по време на бременност

Напълно се отървете от вируса е невъзможно. Веднъж в тялото, той се засели в него завинаги. Лечението е насочено за да се намалят ярките симптоми на херпес на устните по време на бременност и предотвратяване на инфекции на нови места. При липса на компетентна терапия, херпесът може да продължи доста дълго време, да засегне нови области на кожата и да причини опасни усложнения.

Въпреки разпространението на болестта и наличието на много антиерептични лекарства в аптеките, херпесната терапия по устните по време на бременност може да се направи само от лекар.

Честите лекарства за имунните и антивирусните ефекти по време на бременност са строго забранени.

Най-често предписваните антивирусни мехлеми от местно действие, които практически не могат да проникнат в кръвта и не могат да навредят на детето.

Чести за лечение на херпес на устните по време на бременност са наркотиците мази типа Ацикловира, Герперакса, Зовиракса, както и общо антивирусно естество от типа Виру-Мерц Серола, Приора, Еразабан.

Ако мазилите започват да се прилагат по време на появата на рецидив, което се проявява с характерно изтръпване, появата на везикули и още повече, раните могат да бъдат избегнати.

Освен това използването на народни методи под формата на сок от алое, масло от морски зърнастец, което ще подобри ефекта на мехлемите.

На етапа на изсушаване на рани можете да използвате омекотяващи мазила, за да предотвратите напукване на раната.

При лечение на херпес на устните по време на бременност, човек трябва да се придържа към важните препоръки:

 • Нанесете мехлем с дебел слой, леко втривайки в образуването.
 • Не спирайте да използвате антихеретични лекарства след появата на корички.
 • Прилагайте средства за рани не с ръце, но със специални памучни пъпки.
 • Не пробивайте мехурчетата, които изглежда, че избягват разпространението на инфекцията.
 • Вземете предпазни мерки: измийте ръцете след контакт с мястото на нараняване, не използвайте козметика, за да прилагате в заразените зони, избягвайте контакт с очите през ръцете.

Мерки за предпазване от херпес на устните по време на бременност

На първо място, бременните жени трябва да изключат всякаква комуникация с носителите на инфекцията в активната фаза. Ако херпесът се изразява в семейството, струва си да се погрижите за разпределението на лични прибори и хигиенни продукти. За целувките и други прояви на чувства, които са в близък контакт, си струва да се забравя в периода на обостряне на болестта.

Струва си да се погрижите да укрепите имунната защита на собствения си организъм. Това ще ви помогне дейности под формата на:

пълно сън, почивка;

рационално хранене;

прием на препоръчителни витамини, минерали, препоръчани от лекарите;

възможно втвърдяване;

правилен начин на работа, почивка;

избягване на нервен стрес, стрес;

често пребиваване във въздуха;

работа по допустими видове медицинска гимнастика по време на бременност.

Херпесът има различни реакции спрямо състава на диетата. Възпроизвеждането му се насърчава от аминокиселината аргинин, който присъства в сладкиши, особено в шоколад и в костюм.

И вирусът не харесва продуктите, в които присъства аминокиселината лизин.

Следователно, струва си да добавите повече храна към храната със съдържанието:

 • мляко;
 • пилешко месо;
 • зеленчуци;
 • плодове.

Поощрява подтискането на инфекцията цинк, който се намира в тиквени семки, гъби, ядки, боровинки.

Подхранване на вашата диета с полезни ястия, можете да създадете добра бариера срещу развитието на херпес инфекция.

След като откриете признаци на херпес на устните по време на бременност, не започвайте да се паникьосвате.

Има много начини за потискане на изразените симптоми. И за да не се притеснявате за съдбата на бебето, свържете се с вашия гинеколог.

Съвременните диагностични методи бързо разрешават съмненията или очертават тактиката на по-нататъшната терапия.

Share:
Comments