Хранене на бебето: основни принципи, препоръки и рецепти за

Гърдите са деца от раждането до една година, които са на изкуствено, гърди или смесени храни.

Първата година е най-важният период в живота на всяко дете. В този момент има бърз растеж и развитие на всички жизненоважни органи.

Правилното хранене на бебето е гаранция за добро здраве, силен имунитет и нормално развитие на детето.

Общи принципи за хранене на бебета

Има няколко принципа за хранене на бебе, едното от които се храни по желание. Според много педиатри това е най-оптималната възможност за майката и детето. През първите дни едно дете може да яде около 11-14 пъти на ден, след 1-1.5 месеца - до 10-12 пъти на ден. И през полугодието броят на храненията по правило се намалява до 5-6 пъти на ден.

Според мнението на мнозинството от най-добрите педиатри, първото примамване трябва да се прилага на 4-5 месеца бебета при изкуствено хранене, а на 6-месечна възраст - на кърмачета. Като първите ястия, идеалният вариант ще бъде картофено пюре от зеленчуци и пиле, след което можете да влезете в диетата на овесена каша и пюре от плодове. От 7-8 месеца можете да давате млечни продукти, например, кефир или извара. И, считано от 10-ия месец, рибата се въвежда в диетата.

Съвети за организиране на кърменето

Разбира се, кърменето е най-добрият начин за хранене както за бебето, така и за майката. Само с майчиното мляко детето получава максимално количество хранителни вещества, мастни киселини, микро- и макроелементи. Редовното кърмене помага за укрепване на имунната система на бебето, нормалния растеж на детето и здравословното развитие на всички органи.

Освен това кърменето е най-добрият начин за установяване на тясна връзка между майката и детето. То помага да се успокои, да се отпуснете и да нормализирате емоционалния фон.

За да се увеличат максимално ползите от кърменето и колкото е възможно по-дълго процесът на естествено хранене, трябва да се спазват следните препоръки:

1. Важно е да научите как да поставите правилно бебето в гърдите. В противен случай детето може да развие колики поради поглъщане на мляко с мляко и майката ще има пукнатина на зърната или стагнация на мляко в гърдите.

2. Не измивайте гърдите си със сапун преди всяко хранене. Това само ще доведе до пукнатини на зърната и разрушаване на защитния слой на кожата.

3. Не можете да изразите гърдата, ако това не е необходимо (например продължително отсъствие на майката). Гъркът "работи" според принципа, колкото повече е млякото, толкова повече се получава. Следователно, това може да доведе до лактостаза в гърдите.

4. Трябва да намерите най-удобната позиция за хранене. За да бъде удобно както за майката, така и за детето.

Това са основните важни точки в организацията на кърменето. Във всяка трудна ситуация, трябва да се свържете с педиатър или специалист в GV.

Отличителни белези на изкуственото хранене

Много често има случаи, при които майчиното мляко се губи. За тази цел са разработени специални формули за мляко за бебета. Необходимо е да се отбележат предимствата на изкуственото хранене:

• възможността за хранене на детето на други членове на семейството при отсъствие на майка;

• На IV, майката може точно да проследи обема на частта, която детето яде, докато при кърменето е трудно да се разбере дали бебето е яло или не;

• Много по-лесно е да идентифицирате алергена по изкуствен, отколкото при кърмене;

• изкуствените смеси се усвояват по-дълго и следователно броят на храната намалява.

Въпреки всички предимства, изкуственото хранене има няколко недостатъка:

• рискът от настинки и инфекциозни заболявания при кърмачета при изкуствено хранене е много по-висок от този при кърменето;

• Необходима е редовна стерилизация на бутилки и контейнери за приготвяне на смеси и хранене;

• Храненето със смес често е съпътствано от подуване, колики и повишено производство на газ;

• подготовката на смес се състои от няколко етапа, което е доста неудобно за пътуване или пътуване;

• Изборът на подходяща смес за бебета е доста сложен процес;

• Финансовата страна на проблема: изкуственото хранене изисква определени парични разходи, тъй като смесите са доста скъпи.

Като се претеглят всички предимства и недостатъци на този вид храна, е необходимо да се избере типът на сместа.

Класификация на изкуствени смеси

Има три вида изкуствени смеси:

1. Адаптирани смеси. Изработено от краве или козе мляко с добавка на деминерализирана суроватка. Такива смеси са възможно най-близо до майчиното мляко, така че те са идеални за първите седмици от живота на детето. Най-популярни адаптирани смеси са Semper, Nestle NAN, Nutricia Nutrilon.

2. Частично адаптирани смеси. В по-малка степен, майчиното мляко е сходно по структура и състав. Съдържа не само лактоза, но също така и захароза, а също така нямат стабилизиран мастно-минерален компонент. Те включват: Детолакт, Малиутка, Солншко, Витактак и др.

3. Неадаптирани смеси. Основният им компонент е сухото краве мляко. Съставът съдържа също нишесте и захароза, няма млечна суроватка. Този тип изкуствена смес е най-малкото като тази на майчиното мляко. Поради съдържанието на казеин в състава му може да причини колики, храносмилателни нарушения, подуване на корема и чревни микрофлора.

В допълнение, смесите се отличават с тяхната киселинност. Има ферментирало мляко и пресни или сладки. И също така дават сухи смеси (мигновени прах) и течности, които са изключително редки.

Правила за приготвяне на изкуствени смеси

За нормална смилаемост на формулата, следвайте инструкциите за готвене:

1. За разреждане на сместа е необходимо да се купи вода, предназначена за кърмачета. Вряването на обикновена вода ще доведе до загуба на всички полезни минерали и микроелементи.

2. Правилната доза е гаранция за здравето на бебето. Липсата на вода или твърде големият обем суха смес може да доведе до нарушения на стомашно-чревния тракт.

3. Температурата на водата за разреждане не трябва да надвишава 50 ° C, в противен случай всички полезни кисело млечни бактерии ще бъдат унищожени.

4. За да смесите равномерно сместа и отстранете бучките, разклатете добре бутилката, след това охладете сместа до 35-37 ° C.

5. Уверете се, че сместа не изтича от зърното. Бебето трябва да полага усилия да суче бутилката, в противен случай ще има пълно отбиване от гърдите.

Важно е да се отбележи, че сместа в хладилника може да се съхранява в продължение на не повече от един ден, след което трябва да се загрее в тенджера с гореща вода.

Хранене на бебета: опции за всеки ден

Ето пример за вариант на дажбата на кърмачетата на възраст 6-8 месеца:

1. Закуска. Първото хранене е най-добре да се даде мляко или изкуствена млечна формула. Обемът зависи от възрастта на детето: от 160 до 225 ml.

2. Втората закуска (10:00 часа). Гърдата може да даде каша (около 150-180 гр.), А след това да се допълни с кърма или смес. Можете също да захранвате 100-120 грама каша и 50-60 грама пюре от плодове.

3. Обяд (14: 00-14: 30). Това хранене трябва да бъде най-питателната и наситена. Картофено пюре от смес от зеленчуци, например тиквички, моркови и тиква, фино смляно пилешко месо, след което бебето трябва да получи смес или да кърми. Също така следобед можете да дадете пюре от плодове: ябълки, круши, праскови или банани.

4. Вечеря (18: 00-18: 30). По време на вечерята се препоръчва да се даде на детето по-малко тежка храна. Идеалният вариант е малко пюре от плодове и извара (около 30 гр.).

5. Последната вечеря (21: 00-22: 00). Преди лягане бебето се нуждае само от кърма или смес (160-200 ml).

Това е приблизително меню за един ден, във всеки случай е необходимо да се вземат под внимание индивидуалните характеристики на всяко бебе, неговите навици и предпочитания.

Правилно организираното хранене на бебето е гаранция за неговото здраве, нормално физическо и психо-емоционално развитие.

Share:
Comments