Къде отива еуфорията или следродилната депресия?

Това е добро или лошо, но терминът "следродилна депресия" се появи в Русия сравнително наскоро. По-старото поколение е сигурно, че това условие е фантастично. В крайна сметка е съвсем естествено младата майка да се уморява, да не спи, да се тревожи и да се притеснява. Лекарите обаче считат тази ситуация за необходима за намеса. Какво е "следродилна депресия" и как да я различавате от обичайната умора, свързана с грижата за бебето?

Следродилната депресия може да бъде компонент на общото депресивно състояние и понякога възниква на фона на хормоналните промени, физическата работа и стреса. От умората се различава в дълбочина и степен. Също така е опасно, че голяма част от жените не могат трезво и обективно да оценят положението си. Обикновено, вместо да търси помощ или да се консултира със специалист, млада майка се опитва да се справи сама с проблема. Някои от тях също изострят стреса, обвинявайки се, че не могат да се превърнат в добра майка и измъчвани от угризения за чувство на депресия и лошо настроение.

Как да различаваме умората от началото на депресията?

Повечето жени, които са родили жени, са запознати с емоционалните люлки през първия месец след раждането. Нивото на хормоните, които осигуряват първата еуфория, пада рязко и чувството за полет се заменя с чувство на депресия и умора. Маслата в огъня се изливаха и многократно увеличаваха безпокойството. Много от майките познават чувството, когато се грижат за новороденото, не се отказват за секунда, без да дават възможност да си почиват дори в онези моменти, когато близки и приятели идват за помощ и се грижат за новороденото. Има още една причина за натрупването на стрес - през първите 28 дни от живота детето все още "не контактува" - очите му не се съсредоточават, той не показва какво ще научи майката. Много често настроението пада през този период - в края на краищата жената се дава през цялото време през първите седмици от живота на детето, грижейки го почти денонощно, но все още не вижда никакво въздействие. Освен това, това е първият месец, който е "образователен" - да разпознае причината за плач и да намери начин да успокои трохи чрез изпитание и грешка. Обикновено този период на безпокойство и отчаяние завършва с втория месец от живота, когато бебето започва да разпределя майката сред всички останали, като го показва с първата голяма усмивка. Майка и дете бързо намират контакт, режимът на деня се развива и животът се връща в обичайния си курс.

Ако това не се случи, а емоционалната депресия се изостря от по-очевидни признаци - това е тревожен сигнал. Истинските другари на следродилната депресия са:

  • Липса на апетит
  • Чести сълзи на сълзи и дори истерика
  • безсъние
  • Отслабване
  • Загуба на способност за концентриране на вниманието

При депресия жената губи интерес към живота, може да се появи самоубийствено настроение. Всичко това е придружено от повишено безпокойство и самата бебето може да я плаши - чувства, че не знае как правилно да се грижи и се страхува да причини вреда.

Успехът при премахването на тези неприятни симптоми зависи от това колко бързо семейството ще разбере, че това не е просто умора. Не забравяйте, че самата жена най-вероятно няма да говори за депресия, а напротив, ще стане още по-затворена в себе си. Повечето, като забелязват сами такива симптоми като дразнене на детето или тъга от раждането си, няма да говорят за тях публично, страхувайки се от осъждане. В същото време, честният разговор и подкрепата на близките могат да имат терапевтични ефекти, така че предотвратяването на следродилна депресия до голяма степен зависи от разбирането от близки хора и желанието на семейството да помогне на млада майка.

Share:
Comments