Какво може да направи детето след 1 месец. подробно описание

Вашето бебе престава да бъде новородено на 28-ия ден от живота ви. Според мнението на повечето лекари по света, след достигане на дете от 1 месец, той вече не се счита за новородено.

През този период детето научава, постоянно се променя, придобива нови умения. Ти, като щастлив родител, можеш да наблюдаваш тези трансформации и да се наслаждаваш на ежедневните събития. Но не всички майки и татковци могат да спрат да се притесняват.

Повечето от тях преследват въпроса: "Може ли детето ми и всичко, което му се случва, да бъде нормално?" Да се ​​опитаме да проучим този проблем подробно и да напишем "i". Както разбирате, ще ви помогнем да разберете какво може да прави едно дете след 1 месец.

Развитие на организма на детето в 1 месец

Като цяло, родителите са много обезпокоени от нарастването на теглото на децата, както и индикации за растежа, обиколката на главата и гръдния кош. Мнозина се опитват да сравнят тези показания с резултатите на други деца. И това е нормално, тъй като всеки родител се тревожи за бебето си и иска да идентифицира проблемите в ранна възраст, за да стигне до лекар навреме. Особено се притеснява за последните графики за растеж и теглото на родителите на първородния, тъй като те просто нямат някой да сравняват новороденото бебе.

Ето защо основните показатели трябва да бъдат в рамките на 1 месец:

1. Приблизително 30 дни след раждането бебето трябва да получи около 600-700 грама тегло,

2. Нейният растеж трябва да се увеличи средно с 3-5 см,

3. Окръжността на главата ще добави 1,5 см,

4. Към параметрите на гръдния кош ще се добавят още 2,5-3 см.

Ако детето ви не се вписва в тези норми, не се паникьосвайте предварително. Общувайте с вашия педиатър. Той ще изследва бебето, ще ви попита за поведението му, за характера на стола, как спи и се събужда. Когато бебето не се притеснява, той не плаче от дълго време, няма признаци на треска или прекомерна летаргия, най-вероятно всичко е наред.

Основната причина за безпокойство е увеличаването на теглото. Ако бебето не спечели необходимата скорост през първия месец от живота си, възможно е майчиното му мляко да не е достатъчно и е добре да въведете адаптирана млечна смес в храната. Обикновено едно бебе се нуждае от гърди на всеки 2-3 часа, понякога този интервал се намалява до един час и половина. През нощта той се събужда за "хранене" по-рядко, но малките деца рядко спят повече от 5 часа подред.

Трябва също така да говорите с Вашия лекар, ако забележите ненормално нарастване на главата, тъй като това може да означава развитие на хидроцефалия. Обаче такава болест не се случва неочаквано, както обикновено, тя се диагностицира дори в утробата или при раждането. Тя изисква подходяща терапия и постоянен мониторинг от квалифицирани лекари.

Движението на детето и неговото поведение

Всеки знае за стреса, изпитван от новородено бебе: той е бил в затворено пространство, където се чувствал спокоен и защитен. През първия месец от живота му можете да наблюдавате хаотичните движения на писалките и краката, а дори и често да се тресете. Това не трябва да те плаши. Това поведение се счита за норма, тъй като бебето има нужда от време, за да се адаптира. Сега той е загубил границите на космоса и това го плаши, но с течение на времето странните и необичайни движения на крайниците напълно ще изчезнат.

До края на 30-дневния период пъпната рана трябва да бъде напълно забавена. След като забележите, че кората е изчезнала, пъпките на бебето винаги трябва да изглеждат сухи. За да избегнете инфекция, когато има някаква течност в раната, си струва да се покаже на педиатър. За да направите процеса по-бърз, оставете вашето бебе голо за известно време, ако промените пелената. Това също се счита за отличен начин за втвърдяване.

Освен това, на един месец, детето ви е напълно в състояние да поддържа главата във вертикална позиция. По време на полагането на корема той ще се опита да вдигне главата си и да я задържи на това място за около 5-20 секунди. В ранните дни може би ще се разболее, но всеки път, когато бебето може да задържи главата си по-уверено. Съвет: деца, които страдат от детски колики, се препоръчват да се разпространяват на стомаха толкова често, колкото е възможно. Това ще помогне за облекчаване на тяхното състояние.

Фактът, че бебето има нещо, което да нарани, например, движенията му, например, по време на коликата, детето активно дърпа коленете си до корема и дори се бие от тях. Целият процес обикновено е придружен от плач. Но фактът, че бебето има средно ухо, ще бъдете подтикнати от множество активни движения на главата в различни посоки.

Ако бебето ви е гладно, той със сигурност ще ви уведоми за това с голям вик. В моменти на глад той не може да заспи и със сигурност няма да се занимава с игри, така че майка бързо ще се научи да разпознава тези сигнали.

Условни рефлекси на детето на възраст 1 месец

Обърнете внимание на рефлексите на бебето, ако искате да разберете какво детето трябва да може да направи след 1 месец. Отсъствието на някои от тях може да ви предупреди и да ви накара да отидете при доктора, но преждевременно можете да се откажете от паника: бебето е много чувствително към състоянието на майката и ще започне да изпитва с вас. И как могат малките деца да изразят загрижеността си? Точно така, изключително дълъг плачещ вик.

Така че, какви безусловни рефлекси обикновено детето трябва да има:

1. Рефлексно пълзене. Когато полагате върху корема си, поставете длан върху краката на детето. Той трябва да се отдръпне малко от нея и да се опита да пълзи. И е важно той да направи това равномерно и с двата крака.

2. Автоматична походка. Ако повдигнете бебето под мишниците, така че пръстите му да се докоснат до повърхността на масата, той трябва да предприеме конкретни стъпки, доколкото е възможно. Важно: не позволявайте на детето да се наведе на краката, докато гръбнакът и крайниците не са прекалено тежки. Трябва само да му дадете възможност да почувствате повърхността под краката си.

3. Тактилни усещания. В легнало положение издърпайте върха на пръстите си над крака на детето си. Ако той отдръпне крака, той се движи, чувства леко гъделичкане, тогава бебето е наред и този рефлекс е налице.

4. Reflex snap. Разбира се, на възраст от един месец бебето няма да може да вземе и да държи обекта дълго време. Обаче, ако се опитате да поставите пръста си на дланта си, той трябва да го изтръгне и да го задържи за няколко секунди.

5. И накрая, първият от рефлексите е смучене. Във всяко положение едно малко дете трябва да се опита да хване гърдите на майка си. И ако докоснете пръст или върха на чаена лъжичка в устата му, той започва да се забива и започва да сгъва устните си с епруветка.

В присъствието на всички безусловни рефлекси, уверете се, че всички движения и части от тялото на детето са симетрични. Това означава, че трябва също така да затегне пръста си с двете дръжки или да усетите докосване до повърхността на кожата от дясно и ляво стъпало.

Реакции на детето на светлина и звук в 1 месец

На възраст 3-6 седмици детето ви се учи да взаимодейства с външния свят и с вас. Гласът на мама вече го разпознаваше неуморно, защото беше свикнал с това, докато беше още в утробата. От един месец, детето вече съзнателно се усмихва, когато мама говори с него. Постепенно той ще свикне с други гласове, ако редовно говорят с него. Така че той започва да се усмихва на баща си, баба и други роднини. Неговата усмивка няма да бъде случайна, сега той съвсем целенасочено изразява своето отношение към този или този човек.

Изслушването на детето все още не е достатъчно развито, както и мускулите на очната ябълка. През този период можете да забележите как той коси очите и много майки и татковци това плаши. Страбизмът се смята за вариант на нормата през първите месеци от живота, тъй като мускулите на очната ябълка се узряват напълно само през годината. Но детето се опитва много трудно да фокусира очите си върху хора или ярки играчки. За да му помогнете, вземете цветна дрънкалка и бавно го преместете надясно и наляво. Ще забележите, че любимото ви дете превръща главата след играчката, реагирайки на звука и движението. Оптималното разстояние, при което детето може да изследва обекта и да се фокусира върху него, е 25-30 см.

Не крещи високо пред бебето, остри звуци със сигурност ще го плашат и той ще плаче. Нервната система на малките деца все още е несъвършена, прекалено силен звук или ярка светлина в повечето случаи ги плаши.

За да разберете ясно какво детето трябва да може да направи през 1 месец, винаги помнете най-важното правило: всяко дете е отделен организъм, за разлика от другите. Когато майка ми забележи, че на определена възраст детето й не прилича на останалите деца, тя знае малко повече или малко по-малко, тя започва да се притеснява.

Ако бебето въведе малко повече от норма или не нарасна с 1-2 см, може би това е неговата собствена скорост на развитие. Следващия месец той вероятно ще се равнява на връстниците си. Когато едно дете е добре, той е пълен и спокоен, не боли - не създавай проблеми за себе си. Нека да бъдем адекватни и тихи родители, защото тогава децата ни ще растат същите.

Share:
Comments