Какво дете трябва да може да направи след 4 месеца. какво

Абсолютно неусетно се втурна още един месец, нямаше време дори да погледне назад. Удивително е колко много се е увеличил апетитът на бебето по онова време, нали?

Мама с кърмене дори понякога започва да се притеснява, че няма достатъчно мляко. Но не се притеснявайте, всичко се обяснява много просто: развитието на детето на 4 месеца съвпада с периода на нарастване на растежа. Ще отнеме няколко дни с малко по-чести хранения и лактацията отново ще отговори на нуждите. И за малките деца, художниците трябва, след като се консултират с педиатър, да увеличат порциите или честотата на хранене.

Какво е новото в живота на трохите по това време, какво научи, на какво е способен?

Какво дете трябва да може да направи след 4 месеца

Карапозът сега се учи да имитира речта: звуците, които играе, стават по-ритмични. Колко забавно звучат всички тези повтарящи се "mem-mem" и "g-g-g-g"! Забелязахте ли как се успокоява звука на музиката и слуша внимателно? Между другото, бебето вече си спомня гласовете и започва да се държи смешно (размахвайки писалки и крака във въздуха), едва ли чувате най-обичаните - майка или баща.

Към способността да се изразява радост се добавят нови емоции: детето вече изразява изненада при виждане на нещо непознато, страхува се от остри и силни звуци, е разтревожено при погледа на непознати.

Когато седи в ръцете на възрастен и чуе шум или някой друг глас, детето бързо се връща към мястото, където се чува. На тази възраст вече не можете да поемате рискове, без да го наблюдавате извън салона или арената, защото той е все по-активен и дори се научава да се обръща. Следователно съществува опасност от падане от голяма повърхност без страни.

Стърготината е по-уверена, че достатъчно дрънкалки, попадащи в зрителното поле, макар че често все още липсват. От това, което е особено засегнато от падането под упоритите пръсти на книгата, премахнете тези неща от гладните нови играчки и впечатленията на младежа. Да, той абсолютно очарователно се осветява при вида на необичайни ярки дрънкалки, барабани. Особено подходящи за трохи са разнообразието от пръстени: те са толкова удобни за хванете и издърпайте в устата си!

Детето все още омайва човешкото лице, гледа внимателно с изражение на лицето, енергично се радва с усмивка и комичната гримака на следващата майка. Бебето обича да седи с родителите си удобно в прегръдките си, докато вече държи главата си уверено.

Наблюдавайте здравословно и доволно дете, когато лежи в детско креватче или на равна повърхност. Съществува специфичност в поведението на младия човек, от което може да се прецени, че развитието се развива нормално.

Веднъж на корема, трохичката незабавно ще започне да се издига на предмишниците, без да обръща главата си настрани, веднага щом нещо привлече вниманието му. Тазът и широко разположените ханша трябва да лежат плътно върху пелена или одеало, като цялото коремче. Той може да се движи с краката си, като ги повдига.

Поставете бебето в добро настроение на гърба, той ще започне да повдига дръжките и краката. Забелязвайки дланите пред себе си, той ще започне да изследва и да вкарва в устата. Същото ще се случи и при спиранията: те едва ли ще бъдат на виждане, тъй като ги сграбчва с дръжки и се опитва да вкуси, пръскайки пръстите си. Проверявайте докато детето играе, така че задната част на главата, задните части и облегалката да почиват върху опората.

Както и при всеки възрастов стадий, съществуват нормативни показатели за това какво детето трябва да може да направи в рамките на 4 месеца. Ако има някакви отклонения, важно е да се консултирате с лекаря на дете своевременно. Известният американски педиатър Бенджамин Спок препоръча да се консултира с лекар, ако едно четиримесечно бебе:

- не може да вдигне багажника, опитвайки се да се наведе на предмишницата;

- неволно отхвърля главата назад, когато се вдигне от дланите от позицията на лежане на гърба;

- дори не се опитва да се наведе на върха на пръстите на краката, когато се държи под ръцете в изправено положение;

- Не се усмихвайте на разговорите на роднини;

- Не се радвайте на игрите.

Физическо развитие на детето за 4 месеца

През изминалия месец бебето е добавило 450 грама масово и е нараснало с дължина 2,5 см. Не се плашете, ако растежът на индикаторите продължава по-бавно: това е норма.

Според стандартните показатели на основните физически параметри на деца до една година и по-големи, разработени от Световната здравна организация (СЗО), на тази възраст вашето бебе отговаря на следните критерии:

- Ръстът на момичетата е в диапазона 59.9-64.3 см, а момчетата - 61.8-66.0 см;

- Масата на малките принцеси варира от 5.7 до 7.3, а техните връстници - от 60.2 до 7.8 кг;

- обиколката на главата на мънички умни жени е 39.3-41.8 см, а умен - 40.4-42.8 см.

Ако детето не попада в обхвата на средните му стойности, не бързайте да се разстроите: всяко дете е уникално и се развива по свое собствено, удобно темпо. Независимо от това, консултирайте се с лекаря на детето си, за да разберете как можете да помогнете на вашето бебе.

Таксуване за бебета

Физическите упражнения укрепват сърдечно-съдовата система на трохи, стимулират кръвообращението и дишането и формират моторни умения.

1. От позицията на леглото на гърба първо завъртете наляво и надясно краката. След това същото се изпълнява и от двете едновременно. Коляното е разредено, огънатата крака трябва да докосне корема, а след това да се изправи. Броят на движенията е 3-4 пъти.

2. В същото положение поставете палците на ръцете си в дланта на ръката си - камерите ще се свиват рефлексивно. Гладко раздалечете дръжките, дръпнете ги напред и в кръг, спускайте ги. Движението е 5-6 пъти.

3. Хлапето ви държи на палците. Внимателно раздалечете дръжките настрани, пресечете ги на гърдите си. Алтернативно да променяте позицията на ръцете при пресичане (от горе вляво или отдясно). Темпото е ритмично, бързо се редува с бавно, повторение - 6-7 пъти.

Упражнения за развитие на детето за 4 месеца

Всичко, което едно дете трябва да може да направи през 4 месеца, се усвоява постепенно по естествен начин. Но в силата на родителите да помогне на бебето. Необходимо е само да обърнем възможно най-голямо внимание на развитието, защото това е доста просто и изисква само вашето желание и търпение.

1. Разговаряйте постоянно с трохата по време на периоди на будност и задължително предизвиквайте реакцията му: нека ви върви в отговор.

2. Замяна на една играчка около него от друга страна, разширяване на пространството му, коментар на всичките му действия - така стимулират когнитивните интереси на бебето.

3. Детето трябва да се научи да вземе елементи от първия опит, така че да му предложи играчки с дълга дръжка, висулки, пръстени с камбани. Хлапето вече отличава цветовете, поради което обектите трябва да се различават от тази функция.

4. Прекарайте време и създайте уникални рингове за разсад: вземете плат с различна текстура, зашийте различни цветни торби. Вътре, поставете шумовите пълнители: кутия от под любезната изненада с грах или мъниста, шумолене на хартия, звънец. Звукът ще привлече вниманието и различни усещания, когато усещате, ще развият тактилната чувствителност на детето.

5. На разстояние от дългата дръжка на трупа, виси различни играчки над гърдите. Размахвайки ръцете си, той непременно ще се препъне и с възторг ще се занимава с една вълнуваща и възнаграждаваща работа: той ще ги изследва, ще ги усети, ще ги грабне, ще ги привлече.

6. Организирайте с детето редовни "повиквания". Свободно време, че има само две и нищо не разсейва трохи. Покажи му играчка и говори за нея. Направете това, плъзнете гласни, говорете по-силно, после тихо, повторете фразите няколко пъти. Това кара бебето да се съсредоточи върху звуците на речта ви. Пауза, за да може да вмъкне бръчка в тях, когато гласът на майка му престане: иска да го чуе отново.

Уверете се, че малкият "събеседник" следва вашата уста и издава звуци, съзнателно преувеличава, артикулира устни. По това време той дори може да започне да имитира движенията си.

7. Поставете детето по-често на корема, като постепенно увеличавате времето, прекарано в това положение: така се образува умението за обхождане. Покажете на бебето си ясни играчки, оставете го да достигне до тях. Протегнете ги отстрани - тогава постепенно ще бъде по-добре и по-добре да се обърнат. Но не се опитвайте да поставите бебето или да го седнете - на четири месечна възраст, няма да има полза от него, само да навреди на крехката костна система.

Сега в детските магазини предлагаме много интерактивни програми (компютър, телевизия), карикатури, аудио записи за всички възрасти. Има голямо изкушение да ги включим и да оставим малкото момиче, за да гледаме светлите мигащи образи, чакащи обещания скок в развитието.

Но всъщност разбираме, че всяко постижение на науката или техниката няма да замени диалога на живо с майка и близките хора. Само чрез емоционална комуникация детето може да се развие напълно след 4 месеца. По-добре е да говорите по време на всяко взаимодействие, да пеете песни, да разказвате истории - ще се възползвате стократно. И за всякакви технически новости и медийни ресурси, ще дойде време, когато те ще бъдат необходими. Напред има много открития, които детето трябва да прави с помощта на майка и татко.

Share:
Comments