Учените откриха нови доказателства за ползите от брака

Жените, които са женени, са по-малко засегнати от насилието на партньорите, злоупотребата с алкохол или наркотици и следродилната депресия, отколкото жените, които живеят с партньор или изобщо нямат партньор.

"Ние първо разгледахме продължителността на извънбрачното съжителство и открихме, че колкото по-кратко е съжителството, толкова по-вероятно е жените да страдат от интимното насилие на партньорите, алкохола и наркоманията преди, по време и след бременността, включително следродилна депресия". "Не сме виждали подобен модел между омъжените жени, които са имали по-малко психически проблеми, независимо от времето, в което са живели заедно със съпрузите си".

От неомъжените жени, които са живели заедно с партньорите си за по-малко от две години, поне един от всеки три от проблемите е типичен за 20% от жените. Въпреки това, колкото по-дълго двойката живееше заедно, толкова по-рядко имаше проблеми.

За самотни жени, които никога не са били омъжени, тази цифра е била 35%. Проблеми са били най-чести при жените, които са били разведени или разделени, особено ако двойката се е разделила по-малко от 12 месеца преди раждането на детето. Тук цифрата нарасна на 67%.

И само 10,6% от омъжените жени със сходни проблеми са идентифицирани.

Защо научните работници искат да разгледат рисковете и ползите от различните видове взаимоотношения, включително граждански брак? Отговорът е прост: все повече деца се раждат на родители, които не са женени един с друг. Например, 30% от родените в Канада деца са родени извън брака, в сравнение с 9% през 1971 г. В редица европейски държави броят на тези деца дори надвишава броя на децата, родени в законно сключен брак.

Share:
Comments