Дисморфофобия: страх от тялото

Рядко срещате жена, която не се интересува от външния й вид. В опит да изглежда добре, няма нищо изненадващо и странно. Това е друг въпрос, когато мислите за собственото отражение в огледалото не оставят дамата сама и провокират определени комплекси, които пречат на пълноценния живот. Специалистите дадоха такова невротично състояние на медицинска дефиниция - дисморфофобия - страх от собственото си тяло или недоволство от външния им вид.

При дисморфофобията човек е обсебен от характеристиките и недостатъците на външния му вид. Мислите за тяхното "несъвършенство" никога не го оставят. Човек вярва, че такъв "дефект" му пречи да изпълни любовта си и да създаде щастливо семейство. Хората с дисморфобия имат ниско самочувствие и сред тях е документиран най-големият риск от самоубийство. Страдаха от психическо заболяване, мъже и жени. Но на практика красивият секс по-често възприема прекалено сериозните изкривени и реални недостатъци.

Защо се появява дисморфобия?

Дисморфофобията е умствена аномалия, поради което нейните причини имат психологически нюанси.

  • Когато родителите не дават на детето си подходяща част от любовта и обичта, а внимателно следят външния си вид, то неволно го прави роб на собствения си външен вид. Такова дете мисли: ако той не отговаря на идеала за красота, той ще бъде лишен от родителска любов.
  • Болестта често се развива в юношеството поради нестабилна психика, подигравка и натиск от страна на връстниците.
  • Установено е, че дисморфофобията може да се предаде на генетично ниво.
  • Една от косвените причини за болестта - социалните стереотипи и съвременните идеи за красота, които не могат да достигнат до жената поради физическите им характеристики. Пропагандата на "красивата" фигура през 90/60/90 кара тийнейджърите, момичетата и жените да се мъчат с диети, изтощително физическо обучение, в резултат на което "печелят" психическо заболяване.

Симптоми - на лицето

Много хора смятат, че дисморфофобията е лесна за откриване: привидното отношение на човек към външния му вид за себе си говори за наличието на психическо отклонение. Това обаче не винаги е така. Има няколко симптома, които се разглеждат като цяло - само в този случай може да се каже за наличието на дисморфофобия.

  • Специално отношение към огледалото: човек се опитва във всеки възможен начин да "намери" отразяваща повърхност, за да види критично външния му вид.
  • Дамата отказва по никакъв начин да бъде фотографирана.
  • Човек често се посещава от мисли за пластичната хирургия, които лесно могат да бъдат извършени.
  • Хората с такова разстройство са склонни да избират за себе си скандален образ.
  • Често човек се води към анорексия с тежко и продължително обучение.
  • В разговор той винаги споменава външния си вид.

Възможно ли е да се лекува дразморфофобията?

Лечението на умственото отклонение зависи от формата на заболяването: леко или тежко. Подобно заболяване е по-лесно да се коригира в периода на юношеството. Често младите хора имат дисморфофобия "израснал".

Понякога моралната подкрепа на любим човек или приятели помага да се справи с "страха от тялото". Основната задача на околните е да накарат човек да вярва в себе си. Трябва да се подчертава по-често за неговите заслуги, способността да се държи достойно и да изпълнява перфектно задачите на работното място. Но тези техники са подходящи за лесна форма на болестта.

Когато причината за болестта е опит да се имитират лъскави идеали, е необходимо да се премахнат източниците на "дразнене". Трябва да насочите вниманието си към нещо друго или да намерите подходящо хоби за себе си.

Когато сериозна форма на болестта човек не може да направи без съвет и помощ от специалисти. Психотерапевт или психолог ще може да избере необходимите обучения, ефективни медикаменти или хипноза.

Лице, страдащо от дисморфофобия, не трябва да се страхува от неговите "странности", по-добре е бързо да се говори за съществуващи фобии, за да се затворят хора или да се потърси помощ от психолог.

Текст: Светлана Ахи

Share:
Comments