Как да учим детето да си поръча? ефективни методи на

Децата са прекрасни и красиви същества, с които обаче има много трудности. Лошите оценки и хареса не са нищо, в сравнение с реалния проблем, дълъг през целия живот - бъркотия. Изглежда: детето е просто нервно или старо, но не е така. Любовта към реда и чистотата трябва да се внушава в родителите.

Но колко правилно е да привикате детето към реда и с какво да започнете?

Първите стъпки към поръчката

За да преподавате на детето на ред, трябва да разберете: това, което лично е за вас, е редът и да го доведете на детето.

Възраст, от която можете и трябва да обърнете внимание на нуждата от почистване на бебето - 2-3 години. На този етап детето вече може да ви каже какво конкретно във вашето семейство се счита за чисто и подредено. Например, в едно семейство, искайки майка да постави нещата в ред означава мокро почистване, връщайки всяко нещо на своето място, поливане на цветя. В друго семейство тази същата молба е само призив към факта, че трябва да съберете играчки и да напълните леглото.

Като се вземат първите стъпки в процеса на обучение на детето да се разпореди, трябва да се помни, че такива качества като организация и внимание са в етап на развитие до 19 години.

Също така, не трябва да пренебрегвате влиянието си върху бебето. Деца под 5 години напълно копират членовете на семейството си. Ако не спазвате поръчката, не показвайте на детето процеса на почистване по собствен пример или коментирайте на глас необходимостта от почистване като наказание - тогава не очаквайте детето да успее в това поле.

Един от основните принципи в процеса на преподаване по поръчка е похвала. Много родители често грешат, че негативно коментират действията на детето или не им позволяват да завършат работата, която са започнали.

Обичайната картина: петгодишно момче се опитва да помогне на майка си и взема прахосмукачка в ръцете си. Дълго време и усърдно той вакуумира малък килим, прекарвайки силата на всичките си деца. И какво чува от майка си? Има една съчица, има една съсирек, която е слабо вакумирана. Или трябва да се появи прахосмукачка, за да приключи почистването по-рано.

Важно е да запомните: децата се нуждаят от вашата хвала и подкрепа. Възприемайте всяка детска инициатива с удоволствие. Хвалете детето, не обвинявайте и не посочвайте недостатъците. Основното е да учим детето на ред и други качества (точност, точност, организация, внимание) ще се формират с възрастта.

Как да преподавам реда на детето 2-4 години

Периодът от две до четири години е чувствителен към вдъхване на любов към реда, а също така и към оформяне на чистотата като навик. В този възрастов период е най-лесно да се формира навик да се поддържа ред. Защо е толкова важно да се формира "навик"? Тъй като този термин означава, че изпълнението на действие е автоматизирано. Това означава, че детето ще спазва поръчката сама.

На тази възраст няма достатъчно приеми за обучение на детето за поръчка. Но въпреки това 2-4 години са периодът на най-ефективното въздействие върху бебето. Трябва да се спазват само няколко препоръки:

• Собствен пример

На тази възраст 90% от успеха зависи от любовта към чистотата и реда на членовете на семейството на детето. Децата на възраст 2-4 години имитират напълно родителите си. Покажете на детето как да миете съдовете, как да вакуумирате или да разтривате багажника, така че детето да порасне, знаейки, че почистването е нормално.

• Почистването не е наказание

Родителите често правят много тежка грешка, като позиционират почистването като наказание. Този метод впоследствие води до отхвърляне на реда. Почистването трябва да е забавно, свързано с нещо приятно.

• Задачи по възраст

Малък брой родители насилват децата да извършват непоносими сгради за деца от 2-4 години, за да възстановят реда и чистотата. Напротив, обичайно е децата да съжаляват и да се освобождават от всякакви трудности. Но въпреки това е необходимо да се напомни, че сградите трябва да са осъществими за детето, а не да причиняват болка и силна умора.

• Форма на играта

Методът на игра в образованието на децата в предучилищна възраст се използва активно във всички образователни области. Работната активност не е изключение. Поканете детето да си представи, че стаята е започнала да дъжд и всички играчки трябва да бъдат поставени на рафтовете (в кошницата за играчки, шкафа), да организира конкурс: кой ще постави повече книги на рафта. Благодарение на този метод децата възприемат почистването само като вълнуваща игра.

Как да преподавам подредбата на дете 5-8 години

Когато детето достигне петгодишна възраст, става почти невъзможно да привлече любимото дете в игра за почистване. За децата на тази възраст родителите започват да се лекуват с повече "възрастни" изисквания, постоянно отбелязват, че бебето вече е голямо и не смятат за необходимо да изразходват енергията си за търсене на нови методи. На тази основа има конфликти, които също не позволяват на детето да почиства.

Точно така, той вече е голям. Ето защо е време да започнете да мислите за почистването като важна мисия, която всеки възрастен човек прави. Да разгледаме някои препоръки:

• Списък със задачи

От петгодишна възраст децата вече се учат да четат. Този факт подсказва много трикове: график за семейно задължение, индивидуален списък на случаите за деня, индивидуални задължения. Напишете върху брошурата осъществими задачи за детето, без да го украсявате с хубава рисунка. Оставете на очевидно място и нека бебето да покаже своята независимост. Трябва да се отбележи, че такива списъци трябва да бъдат предупредени за детето, в противен случай това ще предизвика неприязън и дори бунт. Също така популярни са графиците на семейните задължения. Те са за предпочитане, защото детето вижда, че върши работата със семейството си и не се чувства лишен от нея.

• Постоянство

Определете основните отговорности на детето. Нека винаги да вакуумира и да напоява цветята. По ваше усмотрение. Но ще бъде по-хубаво детето да отговаря за определени действия в течение на времето.

• Създаване на автономия

Не вършете за детето какво може да направи сам. Често ситуацията е следната: майка ми каза пет пъти, за да изтрие праха от рафтовете, детето пренебрегна искането, майка ми избърса праха от самите стелажи. Не можете да направите това. Нежно, но стриктно изискват изпълнение на вашето искане.

Как да преподавам на заповед от детето 9-15 години

Преходната епоха, характеризираща се с конфликт, непоколебимост, придържане към принципа, започва точно с девет години. За да бъда честен, в тази възраст е твърде късно да се внуши любовта към реда и чистотата, но все още е възможно да се информира тийнейджърът за нуждата от почистване.

• Мотивируйте

Мотивацията е движещата сила. Опциите "Ако излезеш - стаята ще бъде по-чиста" за тийнейджърите не са ефективни. Вземете под внимание интересите на подрастващите. Например, моят секс - той може да слуша музика, да полива цветя - да гледа телевизия.

• Не высмеивайте

Тийнейджърите често страдат от съмнение в себе си, ниско самочувствие, самокритика и родителско подиграване и укор ще предизвикат детето сериозно. Ако вече сте постигнали, че детето е започнало почистване, а след това го подкрепете, похвалете резултата. Ако връзката с подрастващия е с противоречива природа, е по-добре да го оставите сама и да не коментирате неговите действия.

Затова разбрахме, че е необходимо да свикнем детето да се разпорежда от малка възраст, използвайки хитрост и педагогически методи на влияние.

Share:
Comments