Учените: липосукцията е безсмислена

Както се оказа, подкожната мазнина, която всяка жена мечтае да се отърве, може да донесе реални ползи за тялото, благоприятно влияещи върху метаболитните процеси в организма.

Дебелите отлагания, според учените, са вид процес на израстване на мазнините. За разлика от висцералното затлъстяване, което увеличава риска от редица опасни заболявания, например диабет.

До неотдавна беше неясно, поради което висцералното затлъстяване провокира развитието на болести - поради анатомичните характеристики на мастните отлагания или поради специфичните свойства на мастната тъкан. Харвардските биолози обменят подкожни и висцерални мазнини в лабораторни мишки. Този експеримент позволява на учените да разберат, че не всяка мазнина е опасна за тялото.

В експеримента мишките бяха трансплантирани към коремните органи с подкожна мастна тъкан. Резултатите от проучването изненадаха учени: гризачите имаха активен метаболизъм, както и намаляване на нивото на глюкозата и инсулина в кръвта. Подобна процедура с трансплантация на висцерална мазнина не е имала положителен ефект.

Анализирайки резултатите от експеримента, лекарите обобщават, че подкожната мазнина е полезна за хората, тъй като има стимулиращ ефект върху метаболизма, което се обяснява с производството на адипокин-специфични хормони, способни да подобрят защитните функции на тялото от клетки от този тип мастна тъкан.

Учените считат липосукцията, която много жени прибягват до, голяма грешка, тъй като тя не води до процеси, водещи до хармония, а изпомпаната мазнина в много кратко време се връща отново.

Share:
Comments