Как да определите овулацията - всички начини. научете как да

Някои жени искат да знаят как точно да определят овулацията, да увеличат шансовете си да станат мумии, а други, напротив, да се предпазят от това. Има явление приблизително на 14-ия ден от менструалния цикъл, който продължава 28 дни.

Точно в този момент узрелият узрял фоликул в яйчника и готова за оплождане, яйцето започва пътуването си до фунията на фалопиевата тръба, което отнема само около час. След постигането на целта, тя може да създаде нов живот за около ден (около 24 часа). Това е периодът на овулация, когато вероятността за торене е висока и причинява диаметрално противоположни интереси сами по себе си.

Има много начини да се определи цикълът на овулацията. Кое е най-оптималното? Жената е по-добре да изучава няколко метода, а след това, въз основа на лични характеристики, да се съсредоточи върху най-подходящите за нея. Всеки организъм е твърде индивидуален, за да се занимава с всеки алгоритъм.

Как да определите овулацията без тестове и тестове

Тези жени, които са внимателни и се грижат за собственото си здраве, знаят как точно да определят деня на овулацията, без да използват каквито и да е тестове и без да правят тестове. За да направите това, просто слушайте промените, които се случват в тялото.

При настъпването на деня на овулацията може да се преценят следните признаци:

- появата на болезнени усещания, концентрирани в долната част на корема;

- забележимо напрежение в гърдите на жената е подобно на подуване;

- внезапни промени в настроението, изразени в сълзи, силна раздразнителност;

- от време на време има зацапване, които са с междуменен характер;

- проявление метеоризма;

- Увеличаване на сексуалния глад.

Ако през този период да посети гинеколог, той ще може да определи деня на овулацията дори визуално:

- консистенцията на вагиналните белодробни промени се увеличава;

- шийката на матката е леко отворена, става по-хлабава и мека.

Как да определите овулацията чрез ултразвук

Ултразвуковото изследване, разбира се, е най-надеждният начин. Много жени, които решават как да определят цикъла на овулацията, предпочитат да се обърнат към специалист, а не бъркотия с анализи, тестове, календари.

С помощта на ултразвук, лекарят може да определи точния ден на освобождаване на яйцеклетката от яйчника, тъй като процесът на зреене на фоликулите, активният му растеж и момента на нейното разкъсване се наблюдават. По желание на жена, такива наблюдения се правят ежедневно, веднага щом приключи последният ден от менструацията.

Как да определите овулацията чрез онлайн калкулатора

Цифровите технологии все повече навлизат в живота ни, настоятелно предлагат да го направят по-удобно. Така че, сега много онлайн ресурси, предназначени за женска аудитория, предлагат как точно да определите деня на овулацията с онлайн калкулатор. Благодарение на него можете да намерите и безопасни дни и дни, благоприятни за концепцията за бебето.

Такъв виртуален калкулатор е компютърна програма за работа, с която трябва да укажете следните параметри:

- денят на началото на менструацията;

- средната продължителност на менструалния цикъл (в дни);

- броя на "критичните" дни.

След това можете да зададете дължината на календара в месеци - периодът, през който калкулаторът изчислява дните на овулация.

Изучавайки как да определите деня на овулацията с помощта на онлайн услугата, не забравяйте, че изчислението е компютър, базирано на средните стойности на параметрите, дадени от дамата. Отклоненията се дължат на уникалните характеристики на женското тяло във всеки отделен случай. Най-точните резултати са възможни, ако момичето има установен, редовен цикъл. Ако е нестабилна и не стане по-стабилна от няколко месеца, по-добре е да потърсите друг метод.

Как да определите овулацията с конвенционален календар

Този метод се основава на способността на жената да зачене нов живот само след овулация. Този период е само няколко дни, така че отговорът на въпроса как да се определи овулацията у дома е на повърхността. За да направите това, първо трябва да определите продължителността на цикъла на правилата в дни. Това е период от момента на появата на един месец до първия ден на следващия (включително и на самия него).

Можете да погледнете примера - първия "критичен" ден на 20 август, а следващия месец ще падне на 20 септември. Естествено, за гарантиран точен резултат е необходимо да се изчисли от три до шест последователни цикъла. С този подход резултатите трябва да бъдат възможно най-надеждни.

Изчисленията по календара се извършват съгласно определен алгоритъм:

- като се извади числото 18 от броя на дните от най-краткия цикъл, определяме първия ден, през който шансовете за забременяване са високи;

- Намирайки разликата между броя на дните от най-дългия цикъл на номер 11, получаваме последните дни, благоприятни за зачеването.

Намереният времеви интервал ще бъде точно периодът, през който жената е по-вероятно да стане мумия.

Представете си, че една дама, която измерва цикъла в продължение на шест месеца, определи, че максималната продължителност на месечния цикъл е 30 дни, а минималната - 27 дни. Използвайки горния алгоритъм, как да определим овулацията без тестове, получаваме:

1. 27-18=я

2. 30-11=19

Изводът е следният: от деветия до деветнадесетия ден от менструалния цикъл една жена има всяка възможност да зачене бебе с незащитен сексуален контакт.

Как да определите овулацията чрез измерване на базовата температура

Този метод изисква известна педантичност, тъй като е необходимо да се провеждат дневни температурни измервания по график - веднъж дневно (за предпочитане сутрин), винаги по същия начин. Стандартният живачен термометър измерва този показател:

- във влагалището за пет минути;

- в ануса (ректума) - седем минути;

- във влагалището - седем минути.

За да се избегнат неточности и объркване, се препоръчва да се запази дневник на наблюденията, в който да се записват всички измервания. Сутрин, след сън през нощта, записаните цифри са най-точни, във всички останали случаи могат да се получат ненадеждни резултати.

Познавайки как да определим цикъла на овулация, всички записи трябва да бъдат внимателно анализирани, тъй като е необходимо да не пропускате разликата в базовите температурни стойности: в деня на овулацията те варират от нормални, нормални до значително увеличени.

Като пример можем да разгледаме следната ситуация:

- от самото начало на правилото, отчитанията на температурата на основата паднаха в обхвата от 36,1 ° C до 36,6 ° C;

- Тринадесетият ден започва при температура 36,6 ° C;

- Четиринадесетия ден сутринта "доволен" от скок до 37.2 ° С.

Такова рязко покачване на температурата показва началото на деня на овулацията. В следващите дни, до началото на следващия месечен период, ще бъдат запазени увеличените показатели, запазвайки се на същото ниво.

Как да определите овулацията чрез оценяване на цервикалната слуз

В обичайното състояние, шийката на матката се блокира от мукозна запушалка. Това е дебело вещество, разположено на входа на главния орган на репродуктивната женска система. Тази консистенция на слузта остава до момента на овулацията. Точно от този момент, коркът се разрежда, превръщайки се в вискозен и доста воден. Ако го вземете с два пръста, като разтегнете венеца между тях, получавате един вид дълги коневи с дължина 9-12 сантиметра.

По време на периода на овулация, женското тяло произвежда най-голямо количество такива секрети. Температурата се повишава в началото на овуларния период поради факта, че вагиналната сухота се наблюдава след намаляването на повишеното количество секреция.

Как да определите овулацията за кристализацията на слюнката

Симптом на папрат. Оказва се, че метод с такова романтично име прави възможно сравнително точно определяне на деня на овулацията. С настъпването на отделните микроскопи стана възможно да се използва феномена кристализация на слюнката.

Симптом на папрат е, че по време на периода на овулация балансът на хормоните става доста специфичен, така че слюнката изплюва от жената изсъхва и започва да кристализира. Под микроскопа, изглежда като лист от млада папрат. Ако се наблюдава такава картина, тогава е напълно възможно да се зачене дете.

Как да определите овулацията с еднократен уринен тест

В състава на женската урина, лутеинизиращият хормон (LH) винаги присъства в малки дози. Но с появата на овулацията съдържанието му се увеличава незабавно. Следователно, един от начините за определяне на деня на овулацията се основава на използването на еднократен тест, който ви позволява да сравнявате количеството LH в урината в даден момент с контролен резултат.

Използването му е подобно на алгоритъма с обичайните бременни ленти, но се извършва ежедневно през целия период на регулацията. Следователно, въпреки че методът е по-точен от, да речем, измерването на базовата температура, но струва много повече.

Преди теста за овулация трябва да се следват правилата:

- Не позволявайте уриниране в продължение на 4 часа;

- не използвайте много течности (вода, сок, кафе и т.н.).

Ако нарушите тези препоръки, концентрацията на хормона ще намалее в урината и резултатът може да е невярна.

За да използвате еднократен тест за овулация, трябва да задържите върха на ивицата си за 5 секунди под поток от събрана урина или да я спуснете там за 20 секунди. След около три минути резултатът ще бъде известен.

Четенията се четат в сравнение с контролната линия:

- ако проявената линия изглежда много по-лека от контролната линия, тогава не е имало рязко покачване на нивото на хормона и следователно се препоръчва да продължи ежедневния тест;

- с лента, по-ярка от линията на пробата, можем да заключим, че скокът в концентрацията вече е настъпил и след 1-1,5 дни започва овулацията.

Ако жената иска да има бебе, сексуалният акт в рамките на два дни след освобождаването на LH може да доведе до оплождане на отлежалото яйце и следователно да доведе до раждането на нов живот. След това, за да тествате състоянието на тялото, вече няма смисъл.

Как да определите овулацията с тест за повторно използване

Тест за многократна употреба е преносимо (индивидуално) устройство, комплектовано с набор от ленти. Използването им изисква същите правила, както при използването на еднократно тестване.

За да определите овулацията, трябва да правите проби от урината до 20 пъти месечно. Тест лентата се поставя в отвора на устройството и след анализ на данните на екрана се появява информация за степента на плодовитост. Такива резултати ще се получават ежедневно, независимо дали тестът е проведен по искане на устройството.

Основното предимство - устройството е в състояние да информира не само за самото начало на овулацията, но и за периодите, в които се запазват шансовете за забременяване, макар и слаби.

И в онези дни, когато апаратът показва ниско ниво на плодовитост, е възможно да се прави секс без контрацептив, тъй като по това време сексуалният контакт не може да доведе до зачеване.

За да получите най-надеждните резултати, знаейки как да определите овулацията у дома, можете да използвате няколко метода наведнъж. Това се показва с постоянен менструален цикъл, който се случва със завидна закономерност. Ако този период е все още нестабилен и жената не желае да извършва ултразвук или анализ, тогава гинеколозите препоръчват да се използва метод за измерване на базовата температура или метод за кристализация на слюнката.

Share:
Comments