Грижа за бебето: как да се къпе новороденото бебе. как да се

След раждането на дългоочакваното дете младите родители често са объркани.

Ако погледнем как физически лекуваха бебешките си лекари, те не могат да направят нищо сами.

А процедурата по къпане е свързана с нещо извън границите, въпреки че е достатъчно важно за нов член на семейството.

Как да се изкъпете новородено бебе: какво е необходимо за това

Независимо от това дали първото къпане на бебето или следващото го правят родителите, този процес изисква внимателна подготовка. Тъй като подобно действие ще се провежда редовно, има смисъл да се съберат всички необходими неща, за да се опрости процедурата. За плуване новороденото ще се нуждае от:

• Баня. Модерните родители в името на икономиката или от други мотиви често прекарват малко дете в обикновена вана, предварително го почистват. Въпреки това е много по-удобно за бебето и родителите да го направят в специална баня, предназначена за тези цели. В допълнение, има много разновидности: с хълм, класическа форма, анатомична структура, със сгъстени страни.

• Термометър за измерване на температурата на водата е атрибут, без който за пръв път не може да се премахне. С течение на времето ще се развие умение да се определи без термометър, но отначало ще стане много полезно. Оптималната температура за къпане на дете е между 36,6 и 37 ° С.

• Бебешкото легло е сравнително евтино и достъпно устройство, поради което вероятността от подхлъзване на детето в банята е сведена до минимум. И за да не се търка кожата на новороденото, трябва да се постави естествена кърпа под гърба му.

• Кофа за вода - благодарение на него можете бързо и удобно да измиете сапуна на вашето бебе със сапунена пяна. Добре е, ако кофата е ярка и светла.

• Средства за къпане - тук можете да включите детски сапун, шампоан, гъба или ръкавица, минимална твърдост, прах, бебешки крем и масло.

• Кърпа - по-добре е да закупите специален атрибут за кърмачета с наклонен ъгъл. Трябва да се подготвите и пелена, която е полезна по време на пускането на пелена.

• За да почистите ушите и гърлото на бебето и да разтриете лицето му, са необходими ватирани дискове и пръчки.

Как да се къпят новородените първи път, кога да извършат процедурата

През първите месеци от живота, а именно 6 месеца, новороденото трябва да се къпе всеки ден. Най-добре е да правите ежедневие и да прекарате едно и също време по къпане всеки ден. Така че бебето може да свикне с хигиенните процедури и да реагира положително на тях. По-добре е да вземете вечер за това действие, тъй като топлата вода има успокояващ и релаксиращ ефект върху тялото на бебето. Тя също така може да увеличи апетита на детето, така че да не къпете децата непосредствено след хранене. След ваната, бебето ще яде с голям апетит и ще може да заспи в силен и спокоен сън.

Младите родители смятат, че колкото по-рано започват хигиенни действия за детето си, толкова по-рано ще свикне с тях. Не трябва обаче да забравяме, че къпането на новородено не трябва да се прави преди две седмици от живота му. Неговата рана на пъпната връв не може да излекува дълго време.

Фактът, че къпането на дете през първите 14 дни, изобщо не означава, че не е нужно да се грижите за него. Кожата на бебето ще се нуждае от хигиенни процедури, без да се използва вода. Как да направите това? Можете да навлажнете гъбата във водата с подходяща температура и да избършете тялото на бебето.

Въздържайте се за един ден от къпането на новороденото трябва да бъде и в случай, че е бил ваксиниран предишния ден.

Как да се къпе новороденото за първи път: продължителността на процедурата

Първото къпане на новородено бебе не би трябвало да трае дълго. Такъв момент може да доведе до стрес в бебето, което категорично е противопоказано. Процедурите за баня трябва да причиняват положителни емоции и да се свързват с радостно събитие, така че процесът на привикване трябва да се осъществява постепенно.

Оптималното време за първата вана обикновено е 3 минути. При всяка нова баня този път трябва постепенно да се увеличи, докато цифрата достигне 15 минути. Превишаването на този номер не се препоръчва, основната причина за това е охлаждането на водата.

За да внушите любовта към къпането на бебе, със сигурност трябва да играете с нея, да разговаряте силно с действията си и да се усмихвате. Ще се възползват от предишните техники за къпане или песни.

Как да се изкъпете новородено: избор на лекарства и добавки

За да се улесни процеса на къпане на новородени, настоящите производители освобождават средства за къпане на бебета в цветни пакети. Въпреки това, изборът трябва да бъде разгледан със специални грижи, за да не се увреди деликатната кожа на бебето.

За да се направи безопасно къпане, не го използвайте за икономически, антибактериален или обикновен сапун. За възрастни те се вписват перфектно, но за уязвима новородена микрофлора може да бъде разрушителна, провокирайки появата на алергии или зачервяване.

Следователно, първото правило за безопасно къпане е изборът на специални детски продукти. За това има специализирани магазини, но не е трудно да ги намерите в аптеките.

Често родителите се интересуват как да използват правилно детската козметика. Неговият аромат почти не се изразява и на опаковката често се пише "не предизвиква сълзи". Ето защо, за улеснение на бебето по време на процедурата за къпане, не можете да се притеснявате.

За да се приложат детергентите трябва да са меки гладки движения, които трябва да въплъщават спокойствие. В края на краищата, по време на къпане, състоянието на родителите се предава на бебето. За да се измие пяна, е необходимо прекалено внимателно, така че кожата на новороденото да диша чистота и свежест.

Като вземете вана за къпане на бебе, можете да използвате някои добавки.Много млади майки вярват, че добавянето на билка към ваната на бебето ще има положителен ефект върху състоянието на кожата на новороденото и неговото общо състояние. Отчасти този метод е ефективен, но човек не трябва да експериментира по свое усмотрение, но е по-добре да получи съвет от педиатър.

Добър ефект върху кожата на новородената морска сол, добавен към банята. Тя ще има успокояващ ефект върху тялото му и ще ви напомня за времето в майчината утроба.

Използвайте някои родители, за да къпят децата си с разтвор от иглолистно дърво, за да премахнете безпокойството на бебето. Билковите препарати, които се продават в аптеките, могат ефективно да се прилагат, за да се елиминират кожните проблеми на бебетата.

След всяко къпане с употребата на добавки, не забравяйте, че бебето трябва да се изплакне с чиста вода.

Самостоятелно грижи за бебето: как да се къпете новородено за първи път

Много млади родители, които се връщат вкъщи с бебе, задават общ въпрос, когато можете да започнете да се къпете, как да се къпете новородено бебе и как е правилно и безопасно бебето да го изпълни. Трябва да се отбележи, че децата много обичат водата.

Най-важното е да проверите пъпната рана. Ако тя не е излекувала, тогава детето не може да се къпе, но може да се избърше само с мокри салфетки до зарастване, защото инфекцията може да се получи дори когато се къпе във варена вода. Когато всичко е наред с пъпа, можете да започнете да къпете детето. Действия стъпка по стъпка:

1. Първо изтеглете топла вода във ваната. Бебето в него е по-добре да го свали в пелена, постепенно се намокри, ще улесни свиването на температурата на водата.

2. Че детето не се подхлъзва, подкрепи го за далеч от вас подмишниците. Струва си да го направите, дори ако използвате хамак или плъзгач.

3. Бебето е по-добре да се мие от врата до краката, само тогава е необходимо да се измие главата на бебето.

4. Завършването на банята, новороденото трябва да се измие малко по-студена вода.

5. След къпане, така че бебето да не се охлажда, трябва да използвате подготвена голяма кърпа.

При много новородени бебета гърбът на главата е покрит с малка жълтеникава кора. Ето защо, след къпане, мястото, където трябва да се мазни с крем с мазнина състав. След като кората е омекотена, тя трябва да бъде почистена с нежни, спретнати движения. След това главата на бебето трябва да се избърше с водороден прекис. Ако тази процедура причини увреждане на повърхностния слой на скалпа, остатъците от крема трябва да бъдат отстранени и процедурата да бъде отложена до следващата вана.

Share:
Comments