Диатаза след раждане: причини и симптоми. методи за

Диатазата е отклонението на мускулите в долната част на корема, което най-често се развива при жени след бременност и раждане. Това явление се наблюдава при повече от 35% от женските наркомани, така че се смята за доста често срещано.

В това състояние се образува малка депресия в центъра на корема на младата майка, която значително разваля външния вид на корема. Помислете по-подробно за методите за контролиране на диастазата след раждане и най-добрите упражнения за премахване на диастазата.

Причини за диастаза след раждането

Основната причина за развитието на диастазата е бременността. В същото време, колкото повече жената носи дете, толкова по-голям е рискът. Това се обяснява с факта, че по време на бременност постоянно нарастващият плод упражнява силен натиск върху предната коремна кухина на жената, като буквално разтяга мускулите на корема си.

Друг фактор, който допринася за развитието на диастазата по време на бременността, е физиологията на тялото. Факт е, че по време на бременността на детето, специален хормон, релаксин, се произвежда в големи количества в бъдещата майка. Действието му е насочено към омекотяване на коремните мускули и увеличаване на еластичността му.

В повечето случаи, след раждането на бебето, стомахът (след известно време) се връща в предишното си мускулно състояние, но за съжаление има изключения, когато мускулите и сухожилията са толкова разтегнати, че не могат просто да се отдръпнат сами. Това състояние се нарича диастаза.

Важно е да знаете, че въпреки видимата безвредност на това състояние, тя изисква елиминиране, тъй като диастазата може да предизвика дискомфорт, болки в долната част на корема и тежест след физическо натоварване.

Освен това, лекарите предупреждават, че с напреднала степен на диастаза една жена има висок риск от херния и дори понижаване на вътрешните органи на корема.

Диатаза след раждане: провокиращи фактори

Както се вижда от медицинската статистика, не всички жени в труда са склонни към диастаза. Например, жените, които играят спортове, изпомпват мускулите на пресата или поне водят активен начин на живот, много по-малко страдат от диастаза.

Обратната ситуация в такива групи от бременни майки:

1. Бременни жени, натрупали тегло през периода на бременността.

2. Наличие на целулит.

3. Силно разширяване на гърдите.

4. Множествена бременност.

5. Повторна бременност в кратък период от време, в който коремните мускули на жените все още не са успели да се върнат към формуляра.

Всички горепосочени групи жени имат много по-голям риск от диастаза.

Откриване на диастаза след раждане: тест

За да разберете независимо дали имате диастази или не, трябва да направите следното:

1. Легнете по гръб и разпространете краката си.

2. Огънете краката в коленете и ги натиснете до задните части.

3. Едната ръка се огъва в лакътя и я поставя зад главата.

4. С втората ръка усетете коремната област над пъпа.

5. Ако усетите палпа, ще почувствате куха, че това е несъответствието на мускулите. Освен това, при тежки форми на диастаза, изпъкналостта на мускулите над пъпа е ясно усетена. Това е предпоставка за по-нататъшното развитие на пъпната херния.

Диатаза след раждане: полезни съвети

За да не влошите състоянието си, е много важно да се придържате към следните препоръки при откриване на диастаза:

1. Повдигнете детето само когато седите.

2. Не повдигайте тежести с тегло над пет килограма.

3. Не повдигайте нищо тежко отдолу.

4. Ако детето може да се успокои само в ръката на майката, тогава жената трябва да носи специална подкрепа за бременност след раждането.

5. Когато кихате, трябва да сложите дланта в долната част на корема и да го натиснете, за да не се отделят напрегнатите мускули и да причинят болка.

6. За да си лягате, а също и да излезете от леглото, е необходимо постепенно да изпомпвате първо отстрани и едва тогава да се издигате.

7. Ако трябва да се изправите от стол, първо трябва да преместите теглото на единия си седеф, да затегнете стомаха си и едва тогава да ставате. В същото време основното натоварване трябва да бъде направено на краката ви.

8. Важно е да държите гърба си прав, а не да се стеснявате.

9. Сънят се препоръчва изключително на гърба. Нежелателно е да лежите на стомаха, защото натискът върху вече отслабените сухожилия на младата майка се увеличава няколко пъти.

Освен това с диастазата не можете да направите това:

1. Невъзможно е да се извършват физически дейности, които могат да увеличат вътреболничния натиск.

2. Не можете да повдигнете краката си високо докато сте в легнало положение.

3. Не можете да правите упражнения като "ножици" или "велосипеди", тъй като те се простират на коремните мускули.

4. Не можете да скочите и натиснете.

5. Не се препоръчва затягане на хоризонтални ленти (има мнение, че такова упражнение ще може да облекчи диастазата, но това е мит).

6. Не правете дълбоки склонове, особено за повдигане на нещо тежко.

7. Строго е забранено да се люлее пресата.

8. Не се препоръчва надуване на стомаха. Също така, не можете да ядете храни, които допринасят за подуване.

Диатаза след раждане: признаци на елиминиране

За съжаление самата диастаза не може да изчезне. Освен това, при отсъствие на лечение, то само ще се увеличи.

Най-добре с това явление са борбата със специални физически упражнения, които са насочени към бързо укрепване на опънатите коремни мускули. Те ще помогнат за лечението с диастази 1 и 2 градуса. При трета степен на пренебрегване, диастазите трябва да бъдат премахнати хирургически.

Физическите упражнения с диастаза могат да бъдат вече две седмици след раждането (при липса на млада майка с каквито и да било усложнения). Продължителността на тяхното прилагане трябва да бъде от десет до двадесет минути два пъти дневно.

За кърмачки всички упражнения трябва да се извършват един час преди кърменето или непосредствено след кърменето.

Най-ефективните упражнения за диастаза са:

1. Дихателна гимнастика. За да направите това, бавно издърпайте корема на входа и се пазете за двайсет секунди. При издишване трябва бавно да отпускате коремните мускули и да се изправяте. Повторете упражнението колкото е възможно по-често. Това ще укрепи мускулите на корема.

2. Упражнете на леглото. За да направите това, легнете на гърба си и сложете краката си заедно. Повдигнете главата и раменете си и се задържайте в тази позиция за половин минута. Повторете един или два пъти в една енория.

3. Легнете на гърба си и огънете коленете си. Ръцете се поставят по тялото. Бавно движение повдига таза нагоре. По този начин е необходимо да се опитаме да опънем всички мускули на гърба, бедрата и басейна. Дишането трябва да бъде гръдно (стомаха не може да бъде опъната).

С това упражнение можете да укрепите пресата и мускулите на бедрата. Трябва да го повтаряте три пъти на ден.

4. Вземете легнало положение и завъртете настрани. На издишването огънете десния крак. При вдишване вдигнете ръцете си. По този начин е необходимо да се направят пет движения, които симулират въздействията върху водната повърхност. Повторете 10 пъти.

5. Повдигнете два крака наведнъж в легнало положение. Те трябва да се наведат под прав ъгъл. Между коленете може да поставите и малка топка.

6. Вземи коленете си и се облегнете на ръцете си. Опитайте се да включите стомаха, като държите тялото равномерно. При издишване изправете един крак. При вдишване го върнете в първоначалното му положение. Направете същото и с другия крак. Повторете десет пъти.

В допълнение към горните упражнения, Пилатес ще може да се справи с диастазата. Това е доста ефективна техника, която се основава на упражнения за затягане на мускулите на тялото без тежък товар. Пилатес се препоръчва и за тези жени, които имат гръбначни и лумбални заболявания.

За да се предотврати развитието на диастаза, дори и по време на предпазливост, трябва да се придържате към съвета на лекаря:

1. Ходить прямо и не сутулиться, даже если мешает большой живот. Освен това, сейчас существует множество поддерживающих бандажей, которые помогут снять нагрузку со спины на поздних сроках протекания беременности.

2. При липса на противопоказания, трябва да провеждате специална гимнастика за бременни жени.

3. Много е полезно да се занимавате с плуване, защото силата на водата ще поддържа перфектно мускулите на тялото. Благодарение на този спорт е възможно не само да се предотврати появата на диастаза, но и да се предпазите от стрии.

Както показва практиката, диагностиката след раждането е доста успешно елиминирана, особено когато една жена следва всички препоръки на лекар и прави необходимите упражнения. Освен това честотата и интензивността на физическата активност играе важна роля в борбата срещу диастазата.

Share:
Comments