Детска градина в дома: плюсовете и минусите

С остър недостиг на безплатни места в детските градини сега домашните детски градини стават все по-популярни. Такива градини се организират на базата на апартамент или в помещение под наем. Домашните детски градини в страната ни са полу-законни, тъй като те все още не са законодателни. В тази връзка, заедно с плюсовете има редица недостатъци. Преди да дадете бебето на такава детска градина, родителите трябва внимателно да преценят плюсовете и минусите.

За допускане до домашна детска градина, не е нужно да чакате дълго, опашка за деца на всички възрасти. Броят на децата в детската градина не трябва да надвишава от пет до шест души (в зависимост от големината на обитаваните помещения, за предпочитане поне от три стаи). Всяко дете трябва да има лично място за спане и зона за игри. Особено внимание трябва да се обърне на организацията на отдиха в детски институции от този тип: дали има специална програма и подход към образованието и обучението на деца, е желателно да се проведат уроци за развиване на творчеството. Децата не трябва да прекарват свободното си време, просто да гледат карикатури. Необходимо е също така да се изяснят квалификациите на персонала, работещ с деца.

Поради малкия брой деца в домашните градини всяко дете получава внимание и индивидуален подход. Адаптирането към такава детска градина ще бъде много по-лесно за дете, отколкото за общинско предучилищно заведение, тъй като тук цари домашната атмосфера и няма много деца. Децата тук са по-малко склонни да се разболеят. Менюто е доминирано от домашно приготвени ястия, които могат да бъдат пригодени в интерес на децата, които се нуждаят от специална диета. Но си струва да си спомним, че домашната детска градина е нерегистрирана институция и няма контрол върху качеството на храната, затова никой не носи отговорност за отравяне и появата на чревни заболявания.

Много удобни домашни градини и фактът, че графикът на работа с всяко конкретно дете може да бъде коригиран. Самите родители определят колко ще донесат и кога ще вземат бебето си.

От недостатъците може да се отдаде фактът, че често в домашните детски градини няма територия за разходки и през повечето време децата прекарват на закрито. В тази връзка, когато избирате домашна градина, трябва да обърнете внимание дали има детска площадка до нея.

Разходите за плащане в детските градини на дома може да са доста високи.

Във всеки случай, изборът е оставен за родителите. Най-важното е бебето да е удобно и безопасно.

Share:
Comments