Детска диета: от каква възраст можете да дадете на дете

С настъпването на летните месеци родителите се опитват във възможно най-голяма степен да внасят пресни плодове и плодове в диетата на бебето и това е правилно, защото през този период всички витамини се абсорбират добре от тялото, подхранват и подсилват клетките и ги подготвят за борба с различни инфекции.

В днешната статия ще разберем полезните и вредни свойства на динята и ще се опитаме да разберем от каква възраст е възможно динята да бъде дадена на децата.

Сладката и сочна пулпа, с забавни черни импрегниции на семена, е много популярна сред картофите, но много родители са много загрижени за въпроса - струва ли си да се занимаваш с трохите и да се отнасяш с парче, когато още не е на година? Защо не опитате да купите диня до края на август или началото на септември?

Няколко основни причини да въведете диня в диета за бебета

Преди да започнете да обсъждате въпроса кога е възможно да дадете на детето диня, струва си да разберете неговите полезни свойства и влияние върху тялото.

1. • Твърдият и сочен пулп идеално поддържа правилния воден баланс в тялото. Динята се състои от повече от 90% вода, която през горещия сезон ще предпази бебето от дехидратация. Учените са доказали, че електролитите в състава помагат да се предотврати появата на слънчев удар при възрастни и деца.

2. • Висококачествен продукт съдържа много ликопен, който предотвратява появата на астма и предпазва сърдечно-съдовата система от заболявания. Също така в динята има и каротеноиди, например бета-каротин, което има благоприятен ефект върху органите на зрението.

3. • Използването на диня стимулира и защитава перфектно имунната система благодарение на голямото съдържание на витамин С. И наличието на магнезий благоприятно влияе върху растежа на мускулната тъкан при бебета.

Интересен факт! Мнозина вярват, че поради сладостта на диня не могат да бъдат използвани от хора и деца, включително тези, които имат повишено телесно тегло. Но това е напълно погрешно, използването на диня напротив е показано в такива случаи, освен съдържанието на захар в диня не надвишава 6-7%.

Запознаване на детето с пъпеш - кога и как да влезете в дажба?

Не е лесно да се отговори веднага на въпроса дали динята е разрешена за едногодишно бебе. Някои от лекарите са сигурни, че не трябва да предлагате деликатес до 4-5 годишна възраст. И на запад, напротив, лекарите са сигурни, че е възможно да дадат качествен продукт на възраст от 10 месеца, да следват реакцията и ако всичко върви гладко, динята може безопасно да се въведе в диетата на бебето. Така на каква възраст можете да дадете диня на децата?

Руските педиатри са уверени, че до 1-1.5 години диня влиза в храната на малък член на семейството не си заслужава, вярвайки, че поради високото влакнесто съдържание бебето може да има проблеми с храносмилането и други аномалии на стомашночревния тракт.

За пръв път част от зрънцата не трябва да бъде голяма, ще е достатъчно да тежи до 50 грама и да се опитате да не въвеждате други нови продукти в диетата, така че в рамките на 2-3 дни лесно да проследите реакцията към продукта.

Как да влезете правилно в менюто на динята за бебето?

Много родители, за да избегнат отрицателните последици, се опитват да направят първите моменти на запознаване с новия продукт - незабравим. Ето защо те правят грешки, например, като подготвят диня освежаваща супа или сок. Това е погрешно, в тази ситуация си струва да се отклоним от принципите и да предложим на детето точно парче каша.

Не забравяйте да запомните, че натрупването на нитрати, като правило, се намира близо до кората, така че бебето е най-добре да предложи парче от самия център, освен това има по-малко кости.

Преди да пиете диня, препоръчително е да изплакнете добре, можете да използвате твърда четка и дори сапун за пране. След това можете да преминете плодовете с вряща вода и да изплакнете с течаща студена вода. Не изтрийте динята, след като я измиете - докато изсъхне, всички възможни бактерии, които остават на повърхността, ще умрат.

Няколко думи за риска от алергична реакция

Рискът от алергия е възможен не само ако самият продукт не е с високо качество, но и когато родителите надвишават степента на консумация на продукта според възрастта. За да избегнете това, достатъчно е да запомните, че:

• До 2 години нормата е около 100 грама на ден;

• До 3 години нормата за питейна пулпа е 250 грама.

Симптомите на алергична реакция включват симптоми като:

• Стомашно-чревно разстройство - гадене, повръщане, диария;

• появата на обрив по кожата;

• Безсъние на хрема.

Защо диня може да отравя дете?

Симптомите на отравяне с този плод (плодове) при децата са много по-силни и по-изразени, отколкото при възрастните, а родителите често просто не знаят, че лошото здравословно състояние на бебето - в резултат на отравяне е диня. Децата имат значително по-нисък кръвен обем, стомашно-чревния тракт все още не е напълно оформен - така че тази ситуация може да бъде опасно за тяхното здраве.

Обикновено симптомите се появяват през първите 4 часа и изглеждат така:

• твърдо и често изправено столче;

• Замаяност може да се появи в резултат на понижаване на кръвното налягане;

• промяна в сърдечната честота, от нисък до висок, прекъсващ се или резки;

• Повишено или забавено дишане;

• Сънливост и тежка летаргия.

В редки случаи, крайниците могат да станат студени, ноктите и назолабиалния триъгълник - стават сини, възниква сърдечна недостатъчност.

Какво трябва да правят родителите в такива ситуации?

Ако родителите са забелязали поне един от горните симптоми, веднага е необходимо да се предприемат следните мерки:

  • Можете да поставите клизма с топло разтвор на лайка (средно пивоварство) или да използвате чиста преварена вода;
  • Не забравяйте да се обадите на линейка - и не давайте на бебето никакви лекарства. Те ще бъдат отравяни от лекар, който ще следи състоянието на бебето. Ако бебето наистина иска да пие, можете да му дадете чиста питейна вода (без газ) или сладък чай.

Правилно изберете диня за дете

От каква възраст можете да давате диня на децата и как да я изберете? Ако смятате, че най-добрият начин да изберете качествен продукт е да почукате върху него или да поискате от продавача да изреже парче, тогава вие сте дълбоко погрешни. Тези методи не винаги работят, за съжаление. Качествената диня трябва да има овална форма, без пукнатини, вдлъбнатини и други повреди.

Добрата диня трябва да тежи повече, отколкото изглежда визуално.

Гореописаният метод за рязане на парче или изрязване на плодове в части е напълно неприемлив. Такъв плод може да бъде заразен с Е. coli или други бактерии и микроби, не сте сигурни за чистотата и стерилността на ножа, който е бил манипулиран.

След като режете динята у дома си, струва си да обърнете внимание на вътрешните вени в пулпа - те трябва да бъдат леки и меки. Ако техният цвят е жълт и те са здрави, продуктът съдържа голямо количество нитрати. Вкусно и здраво диня не трябва да бъде един и същи цвят вътре, добра диня, по-близо до центъра - запалката.

За да се провери дали водният пъпеш е боядисан с химикали е възможно с помощта на вода, достатъчно е да снижите в него малък парченце пулп. Ако тя остане чиста, това означава, че всичко е наред и ако стане розово или червено, динята изкуствено се изпомпва с багрила и захар.

И преди да лекувате детето като полезно лечение, родителите трябва да го изпробват сами. Ако след няколко часа няма да има негативни последици, плътта може безопасно да се предложи на детето.

Трябва да се отбележи, че нарязаните плодове не се препоръчват да се съхраняват, дори в хладилника повече от 24 часа. Съхранение на плодове в хладилника е допустимо само ако продуктът е опакован с хранителен филм или голяма чиста опаковка.

Казахме ви как да направите правилния избор при закупуване на това, което трябва да бъде сервиране и какво да направите, ако бебето има отрицателна реакция или отравяне, след като я изяде.

Share:
Comments