Детене на зъби при деца. как се изрязват зъбите.

Здравето на детето трябва да се погрижи от момента на раждането му. Особено, ако става въпрос за здравето на зъбите. Характерът на външния вид на млечните зъби, тяхното по-нататъшно заместване чрез постоянно, е важна точка от физическото развитие на детето.

Когато зъбите започват да се режат

Обикновено първите бебешки зъби на бебето започват да се появяват до шест или осем месеца. Това са средните резултати. Ето защо, ако не се вписвате в общоприетата времева рамка, не се паникьосвайте. Всеки организъм е индивидуален. Първият зъб може да се появи и след четири месеца и може и на 10 все още да не бъде. Тя зависи от много фактори, външни и вътрешни. Например, качеството на водата, природата на храната (гърдата или изкуственото), климатичните условия, в които живее детето, могат да засегнат. Смята се, че колкото по-горещ е климатът, толкова по-рано бебето трябва да има зъби нарязани. Въпреки че това не е обща истина.

Времето за появата на зъбите може да засегне наследствеността, генетичното предразположение. Ако баба или дядото на бебето има няколко зъба за шест месеца, вероятно е първите зъби на бебето да се появят много по-рано от обичайната дата.

Важна роля играе здравето на майките по време на бременността: как се чувствала, какво е яла, дали тялото й е получавало достатъчно количество витамини и микроелементи. Ето защо е особено важно да следвате балансирана диета по време на бременност. В края на краищата основите на зъбите се полагат в тялото на бебето много преди раждането му, около третия и четвъртия месец на бременността на бъдещата майка. Колко пълно ще е нейното хранене, цялостното здраве на детето, правилното развитие на всички вътрешни органи, както и зъбите, често зависи.

Бъдещата майка трябва да спре да използва тетрациклин по време на бременност. Чрез комбиниране с калций реагира и оцветява зъбите в зеленикав или кафеникав оттенък. По същата причина тя не се предписва на деца до 13-14 години, докато зъбите им не се оформят напълно.

Редът на изригване на всички млечни зъби

Вашето дете трябва да има пълен набор от 20 млечни зъби на възраст от 2,5 до 3 години. И всичко започва много по-рано. Приблизително на половин година в детето има първите две дъно, а в един месец - две горни зъби. По това време децата са много приятни: с четири резеца изглеждат като забавни зайци, особено когато се усмихват.

До година детето вече може да се нарече приличен зъбобол. Той може да се похвали с осем зъба - четири долни и горни резци. В периода от една година до една година и половина, бебето има още 4 зъба, първите му молари (молари) - 2 по-нагоре и по-нагоре. След месец или две ще излязат още четири зъба - две долни и горни кучета. И изригването на млечните зъби е завършено - вторите молари, 2 на върха и 2 на дъното. Този период пада върху възрастта на бебето от 2 до 3 години.

Искам още веднъж да ви напомня, че това са средните показатели, които могат да бъдат ръководени единствено. Ето защо, вашето дете може да има промени в времето на появата на зъбите в една или друга посока, което не се счита за аномалия. Ранната или късната поява на зъбите не оказва влияние върху тяхното качество.

Изрязаните зъби на млякото са плътно притиснати заедно, няма междини или пукнатини между тях. Но, за да се приближи времето на смяна на млечните зъби до постоянни зъби, трябва да се появи пространството между зъбите. Природата е премислена до най-малката подробност: в противен случай постоянните зъби, които са по-големи от тези на млекопроизводителите, просто няма да се вместят на свободно място и ще започнат да нарастват криво.

Характеристики на зъбите при детето

Първият зъб на вашето бебе може да избухне като един или да се свърже с друг. Същата картина може да се появи при появата на следващи зъби. Понякога 4 зъба са едновременно. Това не е отклонение, масивният вид на зъбите засяга само времето на тяхното изригване.

Има моменти, когато се променя реда на появата на зъбите. Например, зъби ще се появят по-рано от първите молари. Това не се счита за нарушение в развитието, просто природата реши да играе малко глупаво, което се проявява в индивидуалните черти на зараждането на вашето бебе.

Преди това имало такова предположение, че по-късният вид на зъбите при децата е причинен от заболяване като рахит. Но след многобройни проучвания учените стигнаха до извода, че това предположение е погрешно. Забавянето на изригването на млечните зъби е характерно за много напълно здрави и нормално развиващи се бебета.

По всяко време, когато зъбите на вашето дете са нарязани, този път се счита за нормално за него. Това важи за млечните зъби, за постоянните и за зъбите на мъдростта. Трябва да бъдете предупредени само едно - ако до една година детето не отрязва нито един зъб. В този случай можете да започнете да чувате алармата и да приемете, че причината за такова откровено забавяне на появата на зъбите може да служи като всякакви скрити болести, включително рахит.

Дъщерни зъби: признаци и симптоми

Откъде знаеш, че детето започва да отрязва зъби? По-малко от половин година можете да проверите венците на бебето. Ако зъбите са на път да пълзят, венците му ще бъдат зачервени и леко подути. Това се обяснява с повишеното кръвоснабдяване на тази част от устната лигавица.

Появата на първите зъби дава на детето много тревога. За една-две седмици, преди да се случи, често бебето започва да плаче, триене венците юмруци, ухапване яслите си да изтегли неща в устата си. По това време, зъбите изригне през венците, има механично дразнене на нервните окончания, така че венците започват да се нарани, сърбеж и сърбеж. Има увеличено слюноотделяне, с което детето не може да се справи самостоятелно, защото все още не знае как да регулира количеството на слюнката в устата. Течаща salivating ако не избърсване, може да предизвика дразнене на кожата на бебето и около устата се появяват малки пъпчици или зачервяване.

Бебето може да има хрема. Провокира жлезите на носната лигавица, които започват да отделят повишено количество слуз. Тинята на фона на зацапване изглежда водна - течна и прозрачна. Продължава такъв течащ нос не повече от три или четири дни. Тя не изисква лечение, е необходимо само, ако е необходимо, механично да се почисти гърлото на детето от слуз.

Чрез общи пътища на нервната система болката може да бъде поставена в ушите. Следователно, детето започва да се дърпа от ушите или да ги надраска. Така че той се опитва да намали сърбежа и болката. При храненето на детето става нервен, се опитва да избягва лъжица с храна, в него апетитът намалява. Не го захранвайте чрез силата, по-добре е да давате повече течност.

След като зъбът на детето избухне, всички негативни симптоми трябва да изчезнат сами. Не поставяйте ръцете си в устата на детето, проверявайте дали зъбът е бил нарязан или не. Така че е лесно да се постави инфекцията в устата. По-добре е да изследвате устата му, когато се прозява или се усмихва. Появили се зъби могат да се видят и случайно. При хранене на бебе с желязна лъжичка ще чуете характерен звук.

Диария и температура със зацапване

На фона на появата на зъби, бебето може да започне диария. Най-често това се дължи на промяна в обичайните хранителни навици на детето и нарушения на чревната микрофлора. Мама, която иска да успокои детето и да облекчи страданията му, започва да го храни често, да дава нови продукти. И бебето, желаещо да успокои сърбежа, дърпа всички околни предмети в устата си. Такава диария трае не повече от два дни, като правило, тя е водна, а не често - до три пъти на ден.

Повишената температура при детето, когато се появи първият или следващият зъб, не е толкова рядко явление. Обикновено не трябва да надвишава 38 ° С. Ако термометърът показва температура от 38,5, 39 или по-висока, по-добре е да бъдете безопасен и да се обадите на лекар. защото особено високата температура може да бъде едновременно индивидуална реакция на тялото към зъби и проява на симптоми на всяка инфекция, включително чревна инфекция. Особено ако температурата е придружена от чести диария, която не изчезва след изригването на зъба.

Как да помогнете на бебето, когато зъбите са отрязани

Процесът на стареене не винаги преминава безболезнено за детето. Той става неспокоен, капризен, често плачещ. Не се страхувайте да разваляте бебето, по-често го държите в ръцете му, лазете му и съжалявате.

Има няколко други начина, по които детето може да бъде подпомогнато в тази ситуация:

- Трябва да купите зъби - пластмасови или гумени пръстени или играчки, които бебето може да надраска дъвката и да намали сърбежа. Особено успокояващо действа от тийнейджъри, с течност вътре. Преди да му дадете дете да дъвче, трябва да го охладите, например, поставете го в хладилника. Ако хлапето откаже тироталера, можете да му дадете обикновено изсъхване;

- използвайте успокояващи гелове. Почти всички такива лекарства съдържат болкоуспокояващи лекарства в малки дози, например лидокаин и пълнители (ментол, за охлаждане на венците, добавки за вкус, стипчици). Всички те преминаха клинични изпитвания, получиха одобрение от педиатър, нямат странични ефекти. Това са Calgel, Mundizal, Dentinox и т.н. Тези лекарства нямат строг ред на приложение, те намазват венците, когато боли, а бебето е неспокойно. Без необходимостта от превенция гелът не трябва да се използва. Обикновено венците на бебето се намазват не повече от 3-4 пъти за не повече от три последователни дни. Ако детето е алергично към лидокаин, използвайте гел на д-р Бебе, който е специално предназначен за алергични деца;

- Можете да масажирате венците на бебето с показалеца, след като го обвиете с чиста подложка от марля. Преди масажа, тампонът трябва да се накисва със студена вода и да се изцеди. Ако няма време за манипулиране на тампона за марля, можете да купите, специално за такива случаи, четка за масаж, която се поставя на пръста;

- Някои бебета помагат да смучат студена лъжица или сляпо, предварително охладено. За да не внесете в тялото на детето бактериите и микробите, които се съдържат в слюнката на възрастен човек, не облизвайте зърната и бибероните и не опитвайте храна от лъжицата на бебето;

За постоянно изтичане на слюнката не се дразни кожата на детето, тъй като те капе, трябва да се избърше с чиста кърпа или кърпа. За да не наранявате нежна кожа на бебето, е по-добре да не изтривате слюнката, а да се накиснете. Когато едно дете спи, със силна слюнка, можете да поставите кърпа за кърпа под главата му. Тогава не е нужно да рестартирате листовете.

По време на зараза детето изпитва физиологичен дискомфорт, който предизвиква стрес върху нервната система. За разлика от по-големите деца, при кърмачета от първите години от живота умората и изтощаването на нервните функции се случват много по-бързо. Възпалителните процеси на дъвка са причина за повишена температура, причиняват диария и не позволяват на детето да заспи. Конвенционалните лекарства имат само упойка или противовъзпалителен ефект. Ето защо лекарите обикновено препоръчват специално създаден за деца Dentokind, който освен анестетично и противовъзпалително действие успокоява нервната система и стабилизира съня.

Коментари

Алла 10/02/2016 Не повишавайте температурата повече от 38 градуса, диария и повръщане, приписвани на зъби, може да е чревна инфекция http://happymums.ru/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0 % B5% D0% B7% D1% 8B% D0% B2% D0% B0% D0% BD% D0% B8% D0% B5-% D0% B7% D1% 83% D0% B1% D0% BE% B2 / рай 02/07/2016 Благодаря ви много! автор
Share:
Comments