Бронхит при деца: причини, симптоми, методи на лечение

Внимание, порталът публикува нова по-подробна статия за бронхит при деца.

Бронхит е възпалителен процес на бронхиална лигавица. Най-честата причина за появата на бронхит при деца е предадена вирусна инфекция (напр. Грип), която засяга лигавицата на долните дихателни пътища. Като правило, първо възниква възпалението на гърлото на бебето и след това инфекцията се разпространява по-нататък, с поражение на бронхите, първо голямо и след това по-малко.

Втората причина за бронхит, която се появява много по-рядко, е бактериална инфекция. Освен това, бронхитът може да бъде причинен от смесена кауза, т.е. да се случи, когато влезете в дихателния тракт първо вирусна и след това бактериална инфекция.

Също така бронхите на детето могат да бъдат засегнати от дразнещи химически или физически фактори, например чрез вдишване на бензинови пари, тютюнев дим и др. Това означава, че родителите, които пушат, имат сериозна причина да помислят за това, каква вреда причиняват на здравето на бебето си, без да искат да се откажат от лошия навик.

Друга причина за бронхит при деца е алергична. Някои от тях имат повишена чувствителност към някои алергени (прашец на дървета или цветя, домашен прах, миризми на прах за пране или сапун и т.н.), което може да доведе до реакция на бронхиална лигавица.

В допълнение, това заболяване може да се прояви като един от симптомите на вродени малформации на дихателната система, придружени от гнойни процеси в белите дробове, както и паразитни инфекции.

Бронхитът може да бъде остър или хроничен. Хроничният бронхит, като правило, произтича от преждевременното лечение на неговите остри прояви. Например, родителите, като забелязват, че детето кашля, започват да се самоопишат. Бебето е временно освободено и изпратено до детска градина или училище и след известно време тази лекомислие се превръща в релапс на нелекуван бронхит и преминаването му в хронична форма.

Повтарящият се бронхит при детето е много опасен, тъй като води до изчерпване на стените на бронхите и създава условия за появата на астма с течение на времето. Следователно всяка кашлица в бебето трябва да започне незабавно да се лекува и да не спира лечението, докато не се възстанови напълно.

Симптоми на бронхит при деца

Основните симптоми на възпаление на бронхиалната лигавица включват постоянна кашлица (може да е суха или гадене), повишена телесна температура, гръдна болка, хрипове. Кашлицата може да бъде с храчки, които при остър бронхит приличат на прозрачна течност без гной, хронично - с гной.

Ако пристъпите на кашлица са придружени от хрипове, най-вероятно е обструктивен бронхит.

Методи за лечение на бронхит при деца

Основното нещо, което родителите трябва да запомнят, е, че самолечението с всякакъв вид бронхит е неприемливо. Един лекар може да предпише на детето ефективно и правилно лечение, основано на възрастта на пациента и характеристиките на хода на заболяването. Например, не всеки остър бронхит трябва да се лекува с антибиотици. Такива мерки са оправдани само ако съществува заплаха от прехода на бактериална инфекция в пневмония и само лекарят трябва да вземе решение за тяхното прилагане.

Първото нещо, което правя с бронхит при деца - облекчава спазми на бронхите, като получават спазмолитици или деконгестанти. Може би, в допълнение към лечението, лекарят ще препоръча скочат бебешки крака, сложи горчица на прасците, или направи специален масаж, насочен към прочистване на натрупаните слуз от бронхите. При мокра кашлица може да се предпише компрес. Но родителите трябва да се помни, че всички терапевтични мерки трябва да се започне само от лекар след преглед на бебето, както и в някои форми на кашлица и висока температура масаж и горещ компрес на гърдите са противопоказани.

Лечението на бронхит при дете може да се случи у дома. Но със симптоми на интоксикация, висока (до 38 градуса) температура през нощта, недостиг на въздух, тя трябва да бъде хоспитализирана. Това важи особено за деца, които не са навършили 3-годишна възраст.

Като правило, при правилно и своевременно лечение, бронхитът се излекува в рамките на 2-3 седмици. Въпреки това през последните години лекарите отбелязват увеличение на продължителността на заболяването, натоварено от по-интензивна и разнообразна проява на симптоми, например, появата на болка в сърцето, повишена раздразнителност на детето и т.н.

Какъвто и да е случаят, при диагностициране на бронхит, децата се нуждаят от сериозно лечение и стриктно спазване на режима, предписан от лекар, само тогава може да се разчита на цялостното му лечение без усложнения.

Коментари

Олга 20.04.2016 Бронхитът често води до бронхиална астма. Това е много сериозно заболяване, почти нелечимо. Но аз прочетох за нов, новаторски метод на пълно излекуване. Оказва се, че всички пациенти с астма имат къси теломери. Така че може би, с помощта на метода за активиране на теломеразата, е възможно успешно да се борим с тази ужасна болест? Какво мислите за това?
Share:
Comments