На 30 ноември, която днес празници, събития, рожден ден,

Почивка 30 ноември

Ден за защита на данните

Асоциация на компютърна техника през 1988 г. е поставил 30 ноември Ден на защита на информацията, напомняйки за пореден път на необходимостта от защита на информацията и използването на софтуерни инструменти, които осигуряват безопасна експлоатация на компютри. Поводът за обявяването на деня работи като масивна епидемия на компютри, заразени от червея на Морис.

День независисти Барбадоса

Барбадос, както и на други държави в региона, отдавна е британска колония - от първите заселници на 1627-1628 години преди получаване на пълна независимост през 1966. На острова основната индустрия е съдържанието на захарните плантации, които са редовно предоставяни на робите от Западна Африка. Започвайки от 1930 г., потомци на освободените роби Барбадос започнаха да се застъпва активно за своите политически права. В резултат на тази борба е създаването на Барбадос Прогресивно лига и организацията на демократично управление. От юни 1966 г. Барбадос започнаха преговори с Великобритания за независимост. 30 ноември, 1966 стана официален Деня на независимостта. Първият министър-председател на Барбадос, Ерол Бароу започна.

30 ноември в националния календар

На този ден, в зависимост от националния календар, почита паметта на св. Григорий Чудотворец, чийто начин на живот е различен благочестива трезвост и намирането на смисъл в живота. На този ден, нашите предци са направили салта в снега и славата на слънцето. Освен това, колкото по-далеч се оказа потегли, толкова по-силен ще бъде предстоящите студове и успешна следващата година. На този ден, често имаше ниска температура, и имаше вяра, какво Грегъри - е зима ще бъде. Предвестник на добра реколта се счита за една тъмна лед по реката през деня Григорий Чудотворец.

Исторически събития 30 ноември

1609 год - създаване на първите лунни карти от Галилей, което е станало възможно с изобретението на окуляра на телескопа с вдлъбната и изпъкнала леща. На първа инстанция да даде само три-кратно увеличение, но дизайнът е прецизирана и скоро позволи да се увеличи до 32 пъти на обекта. Наблюдения на Луната през телескоп могат да видят своя труден терен, покрит с кратери и планини.

1700 год - Битката на Нарва по време на Великата Северна война. Руските войски под командването на Петър I са получили тежки поражение от шведите. Руската не разполага с надеждни данни за броя на шведските войски, и царят преди основната битка предаде командването на генерал фелдмаршал де Croix. Битката беше усложнена от лоши метеорологични условия - обилен снеговалеж, което позволи на шведите да започнете борбата с неочаквано тежки атака.

1731 год - Земетресение в Пекин, при който загинаха около 100 000 души.

1853 год - Синоп морска битка, която е една от първите в Кримската война. Руски флот на Черно море победи само за няколко часа цялата турска ескадра, която е запазена за руско господство в Черно море. Той заповяда на флота, адмирал Нахимов.

1872 год - беше първият официален футболен мач международно ниво, което се проведе между отборите на Англия и Шотландия, и завърши без глава реми.

1876 год - ден на първия трансформатор раждането. Неговото изобретение патентована талантливи руски електроинженер PN Булсай. Първият трансформатора е конфигуриран да започне ядро ​​с намотки навити върху него.

1900 год - изобретяването на предната кола кола, която не е веднага получи масово разпространение. Първият предно задвижване е стандарт се използва в Съединените щати през 1929 г. по кабел L29.

1922 год - образуване на чеченски автономия в РСФСР. Тази независимост продължава до 1934 и след това се смесва с Ингушетия.

1939 год - началото на финландската кампания - въоръженият конфликт на Съветския съюз и Финландия, което е довело до мирен договор Москва, според която 11% от финландската земя, заедно с град Виборг, СССР се оттегли. Някои историци приписват на финландската кампанията за Втората световна война, обаче, вътрешното историография разглежда конфликта като чисто двустранен и местно.

1954 год - първия случай на човешки извънземен ранени от шрапнел. Sulakogsky метеорит с тегло 3.86 кг удари покрива на къща в Oak Grove, Алабама и стреля любовница Елизабет Ходжис, задрямал на дивана. Жената получила значителни наранявания бедрата и ръцете. Това събитие е бързо станал известен по целия свят.

1987 год - приемането на конституцията на Афганистан. Демократична република Афганистан е обявен през 1978 г., след като (Saur) революцията на април. Радикалната политика на правителството предизвика вълна от протести и доведе до гражданска война, която продължава и до днес. Според Конституцията, приета в страната той се появи отново за президент, който стана Мохамед Наджибула.

1988 год - съветски граждани са били в състояние да слушате радио предаването на международната "Свобода". За първите 38 години на Съветския съюз престана да "изключи" излъчването на радиостанцията.

Роден 30 ноември

Джонатан Свифт (1667-1745 г.) - британски писател и сатирик, поет, философ, общественик. Световната известен с фантастичния си тетралогия "Пътешествията на Гъливер" изключително духовит осмиват човешките пороци.

Марк Твен (1835-1910 г.) - американски писател, известен социален активист и журналист. Работил е в различни жанрове - от журналистиката, хумора и сатирата в философска фантастика. Първият голям успех дойде при него след публикуването на книгата "The Innocents в чужбина", която се основава на опита на Марк Твен, пътуващи за Близкия изток и Европа. По време на пътуването, той посети Одеса, Севастопол, Ялта. Огромен принос към световната литература направи своите романи "Приключенията на Том Сойер", "Приключенията на Хъкълбери Фин", "The Принцът и просякът" и автобиографични разкази, публикувани в книгата "Животът на Мисисипи".

Уинстън Чърчил (1874-1965 г.г.) — всемирно известный английский политический деятель, в период 1940-1945 и 1951-1955 г.г. занимал пост премьер-министра Великобритании. Согласно опроса, проведенного в 2002 году компанией Би-би-си, назван величайшим британцем во всемирной истории. В 1953 году стал лауреатом Нобелевской премии в области литературы. В этот год было представлено на получение премии две кандидатуры — Эрнест Хемингуэй и Уинстън Чърчил, и предпочтение было отдано британскому премьер-министру.

Виктор Драгунский (1913-1972 г.) - съветски актьор и писател, автор на популярни детски истории за Денис Korablev и истории ", падна на тревата", "днес и всеки ден". Виктор Dragoon е сценарист, "смешни истории" филми, "Big фитил", "Момиче на топката" и други филми, сюжета на който бяха децата си истории. От политическа гледна точка филм "Руска въпроса" играе ролята на radiodiktora.

Вячеслав Инокентий (1934-2009 г.) - най-популярният актьор на съветската и руската театъра и киното. През 1986 г. той е удостоен със званието Народен артист на СССР. Първият процес в киното - Сергей Зайцев роля в "изпитателния срок" филм, издаден през 1960. Най-известните картини с неговото участие: "Председателят", "Пазете се от автомобил", "Руска поле", "Не бъди", "Гараж", "Не си отивай, момичета, да се оженят", и много други. Всички театрална роля Вячеслав Инокентий са играни в Арт театър в Москва. В допълнение към снима в киното и театъра работа, VM Инокентий изрази много карикатури.

Светлана Zhiltsova (Роден през 1936 г.) - известен съветски телевизионен водещ, програми "Аларма" един от водещите детски, "Веселите ноти", "Лека нощ, деца". От 1961 г. той ръководи програмата "КВН", в продължение на няколко години е била водеща на "Песен на годината" водеше телевизионни предавания. Заслужил артист на РСФСР.

Юрий Никитин (1939 родени) - модерен писател, който работи в жанровете научна фантастика, фентъзи и исторически романи. Основна Библиография: цикли "Hyperborea", "Зъбите са широко отворени", "Megaworld", "Руска Go", "Странни науката", "Трите царства".

Александър Ликов (Роден през 1961 г.) - известен руски актьор, който играе ролята на капитан Kazantsev в телевизионния сериал "по улиците на разбитите Lights". Именно тази роля и го съобщава на територията на цялата страна. Други роли във филма - "Сирано дьо Бержерак", "Операция" Честита Нова Година "," 9-ти компания "," Почивка строг режим ". Театрални работи - Shvonder в "Кучешко сърце", Воланд в "Майстора и Маргарита".

Имен ден 30 ноември

На този ден, празнуват имен ден на Свети Григорий, Генадий, Захар, Иван и Михаил

Share:
Comments