"черният петък" на руски, отидете на следващия провал на

И накрая, и до Русия има традицията на продажбите, наречена "черен петък". Всъщност - това е заимствано от американските продажби преди началото на новата година, което се нарича "cyber Monday". Това е вторият, не толкова успешен опит за провеждане на онлайн продажби и след резултатите от събитията си струва да се отбележи, че всичко не върви толкова гладко, колкото бихме искали.

За пръв път нещо подобно се опита да организира през януари тази година, но по някаква причина много онлайн продавачи тогава не само не намалиха цените, а напротив, много ги надцениха. В началото на декември изглеждаше, че ситуацията е изравнена. Много онлайн сайтове започнаха на 6 декември, точно в полунощ, давайки наистина високи отстъпки. Основният проблем на руския сегмент на онлайн магазините е несъвършенството на софтуера. Първите щастливи победители, които направиха поръчки, наистина получиха домакински уреди, електроника, домакински стоки и козметика на изгодни цени. Но броячите на наличността на стоки в складовете не бяха върнати, а впоследствие и други купувачи бяха подведени. Е, ако онлайн пазарът е имал абонаментна система за доставка на поръчки, но с предплатени и неприети стоки, много онлайн търговци на дребно трябва да бъдат разгледани в рамките на няколко седмици. Много активни потребители на добре познати онлайн дискотеки бяха възмутени от офертите на онези, които плащат обичайната цена, за да осребрят поръчките си.

Вторият проблем очакна онези, които не искаха да се оправят в опашките, също и поради дефекти в сектора на отговорността на собствениците на онлайн магазини. Оказа се, че много от тях не са предназначени за такъв приток на посетители. Защитните системи не успяха да се справят и възприемат десетки хиляди обаждания към мрежовия ресурс, като вирусна атака. В някои случаи те блокираха потребителите, а в други - разбиха местата за магазини. Дори най-големият международен търговец на дребно Ozon.ru намери повече критици, отколкото доволни клиенти. Общо около три хиляди продукти бяха изложени с отстъпки и те не надхвърлиха 20% от електронните приспособления и новостите, което е изненадващо, имаше имена, които като цяло бяха по-скъпи от тези в онлайн магазина на Svyaznoy. За съжаление според обобщени оценки купувачите бяха разочаровани, тъй като забележителни отстъпки бяха предоставени само за остарели модели на телефони и аудио устройства.

Сравнявайки цените в онлайн магазините и в рафтовете на реалните офиси, много хора отбелязаха, че няколко дни преди цените на "черен петък" се твърди, че се увеличават, а при отстъпки тези стоки често струват повече от преди.

Много отрицателни оценки бяха дадени на руския "черен петък" в социалните мрежи. Много потребители направиха своя избор в полза на чуждестранни онлайн магазини и не останаха в грешката. Ще бъде ли възможно някога нашите мениджъри да се възползват от оборота, а не от агиота - времето ще разкаже.

Share:
Comments