Жълт кантарион - лечебни свойства и приложение в медицината

Жълт кантарион - общо описание

Жълт кантарион (Hypericum, жълт кантарион или перфориран) е многогодишно или рядко ежегодно тревисто растение от семейството на Hypericum (малтипичен). Стеблото е предимно четириъгълно. Листата са противоположни, мускулести, цели, имат къси дръжки и черни мазна жлези.

Цветът е единичен или многобройни, събрани в полузинтици под формата на коримбозови циклични съцветия. Калият има пет сепара, с различна форма, пет венчелистчета от златист или жълт цвят. Плодът под формата на кожена кутия при узряването се напуква в няколко мултигръцки гнезда, понякога напомнящи за зрънце. Голям брой семена с малка цилиндрична форма могат да имат овална форма, крила, вили и клетки.

Жълт кантарион - видове и места на растеж

Има около 110 вида жълт кантарион, срещани в умерен климат в Северното полукълбо и в южните тропически региони. Повечето видове се срещат в Средиземно море. В Русия тя се среща в почти всяка територия, с изключение на Далечния север.

Жълт кантарион - лечебни свойства

Жълт кантарион е любимото народно средство за лечение на много заболявания. Нейното разнообразие - жълт кантарион - се използва като антисептик за колити и диария. Прилепващото свойство на бирата се използва за лечение на венците и предотвратяване на гингивит и стоматит. Препаратите, съдържащи жълт кантарион, премахват спазмите на кръвоносните съдове, укрепват капилярите и кръвоснабдяването във венозна циркулация, увеличават диурезата.

В тревата има горчиво вещество, което има благоприятен ефект върху секрецията на стомаха и подобрява апетита. Традиционната медицина отдавна е използвала кръвновъзбуждащ и противовъзпалителен агент във фармакологията за производство на лекарства за анемия, мигрена, хипертония, кашлица на хемороиди, жълтеница, при лечение на мастит, белодробни, стомашни заболявания, спазми, алергии, обриви, рани и язви.

Жълт кантарион - лечебни форми

Лекарствените суровини са билкови растения и цветя. Тя трябва да се събере по време на периода на цъфтене, като рязане само на горните части не повече от 30 см, а след това не напълно (трябва да оставите гъсталак около 30%). Лекарствените форми са отвари и брикети. Традиционните медицински продукти са нов имиманин (съдържащ хиперфорин, потискащ растежа на Staphylococcus aureus). В допълнение, лекарството е широко използван neflavit, който има P-витамин активност и е в състояние да намали пропускливостта на капилярите.

Hypericum - рецепти

- Тинктура от жълт кантарион: 50 гр. билка жълт кантарион в суха форма се вземат 0,5 литра водка. Разклатете съдържанието, изтеглете след 10 дни.

- Популярни чайове от жълт кантарион могат да се използват като смес с хмелови конуси, за да се нормализират вегетативните флуктуации и хормоналния фон по време на менопаузата. Жълт кантарион и чай Melissa също могат да бъдат давани на деца, за да се концентрират по-добре върху ученето.

- Отвара от жълт кантарион: 1 супена лъжица жълт кантарион за 1 чаша вряла вода. Пийте преди хранене половин чаша два пъти на ден.

Жълт кантарион - противопоказания

Билката от жълт кантарион се радва на огромно предимство пред химичните фармакологични препарати, особено при лечението на депресия, тъй като няма значителни противопоказания и странични ефекти. Но жълт кантарион увеличава кръвното налягане и е противопоказан при бременни жени. Продължителната употреба може да причини уртикария. При голяма концентрация на билки в тялото може да възникне временна импотентност.

С името си жълт кантарион има токсичен ефект върху животните, а за хората е леко токсичен. Особено чувствителни към нея са животни от бял цвят - овце, коне, по-рядко крави.

Share:
Comments