Възпаление на влагалището - причини, симптоми и лечение.

Според статистиката през последните години 80% от жените, които се обръщат към гинеколог, са диагностицирани с вагинално възпаление.

Една от причините за високата честота е асимптоматичното протичане на някои форми на възпаление на влагалището и в тази връзка преждевременно контакт с лекаря.

Възпалението на вагината (колит или вагинит) може да се локализира в цялата лигавица или да засегне само вестибюла или само вътрешната част.

Този изолиран курс се среща при деца и възрастни хора: възпалението на влагалището е ограничено от входа на вагината.

Това се обяснява с анатомичните и физиологичните характеристики на организма в тези възрастови периоди.

При възрастните хора тя се свързва с атрофия на лигавицата, тъй като хормоналната функция на яйчниците намалява.

Но при отслабени деца възпалението може да се разпространи по-високо и да включва цялата лигавица (вагинит) в процеса.

Възпалението на вагината при бременни жени е свързано с хормонални промени (има намаляване на производството на естрогени) и имунен статус, които на този етап също могат да намалеят.

Възпаление на влагалището - причини

Основната причина за възпаление на влагалището е ефектът на инфекциозния агент.

Colpos в зависимост от патогена се класифицира като:

- специфични;

- неспецифични.

Възпалителният процес може да продължи:

- остро;

- Съществено;

- при определени условия придобива хроничен ход.

Причиняващите агенти на специфичен колпит са бактерии, вируси, гъбички, микоплазми, хламидии, както и патогени на венерически болести (Trichomonas и гонококи). При лезии с Trichomonas и гонококи, възпалителният процес продължава с изразени симптоми.

Неспецифичното възпаление причинява различни коки (стрептококи, стафилококи), чревни и pseudomonas aeruginosa.

През последните години, по-често като причинител на колип се идентифицират микробни асоциации.

Състоянието на местния имунитет също определя хода на заболяването. С разпадането на имунитета токът става хроничен с чести екзацербации.

За появата и развитието на колит не е достатъчно само наличието на патологичен агент. Тъй вагиналната лигавица повърхност епител непрекъснато се актуализира, и 98% съдържат микрофлората на слизестите лактобацилите останалите 2% се представя конвенционално - патогени вагината са защитени от въздействието на вредни ефекти. Поради тази причина, обикновено - патогенни микрофлора може да бъде независима причина за възпаление. Лактобацилите са включени в образуването на гликоген от клетки умират лигавицата епител и се превръща в млечна киселина, за поддържане на постоянно рН на 3.8-4.5. В такава среда условно патогенната микрофлора не може да се възпроизведе. Освен това, лактобацили създаване на повърхността на лигавицата филм за предотвратяване на възпаление и защита от инфекция.

Възпалението се развива, когато се наруши балансът в количеството лактобацили и условно патогенната микрофлора или по някакви причини се променя рН на средата. Ако нормалното количество лактобацили намалява, се наблюдава повишена пролиферация на опортюнистични патогени - възниква възпаление. Такива отклонения в мнозинството се компенсират от организма самостоятелно и възпалението преминава. В случаите на намален имунитет, когато тялото не може да се справи с произтичащия дисбаланс, възпалението се развива и става болест.

Фактори, предизвикващи появата на колит:

- травма при пулверизиране, хирургични интервенции (аборт), диагностична манипулация и др .;

- хигиенни агенти, които нарушават рН на околната среда;

- променлив сексуален контакт, честата промяна на партньорите води до промяна в състава на микрофлората на вагината;

- приемане на антибиотици (дълъг и неконтролиран).

Възпаление на влагалището - симптоми

Симптомите на възпаление на влагалището и оплакванията са еднакви:

1. Бели - патологично изхвърляне от влагалището. Броят и видът на вагиналния дебит зависи от причината за възпалението и хода на заболяването. С остра специфично възпаление на левкореята, богат гноен характер; с хронично възпаление - оскъдно серозно изхвърляне; при кандидоза - много шумно плътно тире; с трихомониаза - гнойни с миризмата на изгнила риба. В случай на възпаление на всяка етиология, поради евентуално увреждане на лигавицата в секретите, може да има примес от кръв.

2. Сърбеж или изгаряне - най-често придружени от кандидоза. Понякога те са толкова силни, че могат да доведат до невроза.

4. Разстройство на уринирането - възниква в случаи на инфекция на уретрата. Най-често се получава при специфично възпаление.

5. При пациенти в напреднала възраст честият симптом е сухота и дискомфорт във влагалището.

При изследване гинекологът разкрива хиперемия, оток на лигавицата и изпускане.

Диагнозата на колит е установена въз основа на характерни оплаквания, клинични симптоми на заболяването и лабораторни тестове: микроскопия на смазване, бактериологично изследване на материала от влагалището, анализ на урината.

Възпаление на вагината - лечение

Лечението на възпалението на влагалището включва:

- отстраняване на източника на инфекция;

- нормализиране на вагиналната микрофлора.

Основният метод на лечение е антибиотичната терапия. Антибактериалното лекарство се избира според резултатите от изследването, в зависимост от засятата микрофлора и нейната чувствителност към определена група антибиотици. Прилага се под формата на таблетки, но е възможно локално под формата на супозитории или гелове (клиндамицин, хексикон и др.): В този случай ефективността се увеличава (лекарството действа директно в мястото на възпаление) и страничните ефекти върху тялото намаляват.

В същото време се предписва симптоматична терапия, включваща антимикробни, противовъзпалителни, аналгетични, антихистаминови, противовъзпалителни средства, ако е необходимо, имуностимуланти. Продължителността на антибиотичната терапия е две седмици.

След контролни лабораторни изследвания, потвърждаващи липсата на патологичен агент, се предписват лекарства, които възстановяват нормалната вагинална микрофлора. За тази цел се използват еубиотици и пробиотици, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, както и вагинални супозитории, съдържащи млечна киселина, които могат да увеличат популацията на лактобацили (Femiplex).

Тъй като възпалението на влагалището като активатор разкрива главно микробни асоциации, ефективно използване на лекарства от различни групи или тяхното редуване. Метронидазол, отор и флумизил се използват.

Кандидозата се лекува с противогъбични лекарства под формата на таблетки (Fluconazole и т.н.) или супозитории, мехлеми и кремове (Candide, Pimafucil, Clotrimazole).

При лечението на специфично възпаление и двамата партньори подлежат на лечение.

Опитът на традиционната медицина при лечението на вагинално възпаление

При лечението на симптомите на вагинално възпаление традиционната медицина не може да замести антибиотиците, еубиотиците и пробиотиците.

Но те могат да се използват за симптоматично лечение: да се намали сърбежа и локалното възпаление, да се ускори регенерирането на тъканите. Ефективно използване на билки, изследвани по време:

- яйцето е жълто (растението е изключително отровно, трябва внимателно да го третирате) - използвайте инфузията: 1 супена лъжица на чаша вряща вода, настоявайте 15 минути във водна баня, филтрирайте, разредете със студена преварена вода, подайте заявление за инжектиране в продължение на три седмици;

- кръг от зукалиптус - се използва отвара от листата: 1 супена лъжица се излива във вряща вода и продължава да се вари в продължение на 5 минути. 1 супена лъжица от получения филтриран бульон - чаша студена преварена вода; използвани за инжектиране на спринцовки;

- Календула - 4 супени лъжици готов химически инфузия - чаша варена вода; кандидатствайте за инжектиране през целия курс на лечение;

- пчелен мед с вода в съотношение 1: 2; Да кандидатствате за лечение на трихомонатен колип: марлев тампон, импрегниран с разтвор, вкарайте дълбоко във влагалището за един ден, след това променете на нов. Продължителността на лечението е три седмици.

При силен сърбеж, тампоните се използват интравагинално, напоени с масло от морски зърнастец 2-5 пъти на ден, а баните с лаймска инфузия 2 до 3 пъти на ден също са ефективни.

В никакъв случай не може започнете лечение с народни средства, докато диагнозата не бъде изяснена, т.е. той може да смазва симптомите на възпаление на влагалището или да направи невъзможно определянето на причинителя на заболяването.

Никакви лечебни билки не могат да действат директно върху причинителя на болестта. Тяхната употреба е насочена към облекчаване на някои от симптомите на вагинално възпаление: сърбеж, болка, засилване на местния имунитет. Следователно, традиционната медицина се използва успоредно или след основното лечение с лекарства или по време на ремисия като превенция.

Някои аспекти на превенцията на възпалението на вагината

1. Основното правило за предотвратяване - спазването на личната хигиена (лична кърпа, средство за интимна хигиена, употреба на презервативи, отказ от употреба на тампони).

2. Навременна покана към лекаря и лечение на хронични заболявания.

3. Отказ на синтетично бельо.

4. Носете свободно облекло.

5. Курс на витамини и имуностимулиращи лекарства.

Самолечението води до хроничен процес с неправилно избран антибиотик.

Ненавременно започната терапия води до развитие на усложнения, водещи до по-нататъшно безплодие.

Share:
Comments