Витамини за растежа на децата: които засягат растежа и

Витамините са важна част от хранителните вещества, които влизат в организма ежедневно с храна. Те са необходими за всички, независимо от възрастта, физическото състояние или други фактори.

Децата се нуждаят от витамини на първо място, защото са много активни и са в състояние на непрекъснат растеж. Ето защо приемането на витамини за растежа на децата в комбинация с минерали е необходимо във всяка възрастова категория.

Имам ли нужда от допълнителни витамини за отглеждане на деца?

При съвременните условия на околната среда, приемането на витамини с храна не покрива техните ежедневни нужди, дори при напълно здрави и физически напреднали деца. Това се дължи на много фактори: екологията, качеството на продуктите (дълго време на съхранение поради пастьоризация, стерилизация, други видове преработка на храни), възможни съществуващи заболявания или нарушения в организма, в резултат на което се забавя усвояването и асимилацията на необходимите вещества.

Децата, които получават достатъчно витамини за своята възраст, се чувстват енергични, по-малко чувствителни към инфекции, болни много по-рядко от своите връстници. Витамините за растежа на децата са много важни за тяхното физическо развитие, както и за умственото и психологическото.

Само 2% от хората, според статистическите данни, са постигнали генетично програмиран растеж. Няма специфичен витамин, който да отговаря за височината на тялото. Но има някои витаминови препарати, които допринасят за бързото и ефективно развитие на организма, а използването им помага да се постигне приблизително "програмиран" генетичен растеж.

Механизъм на костния растеж

Интензивното увеличаване на растежа продължава до 25-годишна възраст: в края на костите (епифизи) се формират нови остеобласти, растежни клетки. След 25 години тези зони на растеж са "затворени" - образуването на остеобласти в епифизите спира. Този процес е най-отчетлив през първата година от живота, от 4 до 5 и от 14 до 15 години. В тези интервали приемът на витамини за растежа на децата ще има най-силен ефект: костите и мускулната маса ще растат активно. Този процес се активира със специален "растежен хормон" - соматотропин.

В различни периоди тялото се нуждае от същите витамини за растежа на децата. Определящият фактор е дозата, количеството и съотношението на витамини и микроелементи. Трудно е самостоятелно да се изберат оптималните дози - това е прерогативът на лекаря.

Основните витамини за растежа на децата

Основните витамини за растежа на децата са A, D3. Останалите (Е, С, К, витамини от група В) са спомагателни.

Ретинол за костите

Най-важното за стимулиране на растежа на дете на всяка възраст е витамин А - ретинол:

• активира синтеза на остеобласти;

• стартира процеса и минерализирането;

• участва в образуването на колаген на кожата и хрущяла;

• Укрепва връзките и мускулите.

По този начин се активира растежа на костите и минерализирането на нови обекти. Това е едно от основните лекарства за предотвратяване на рахит.

В допълнение, ретинолът запазва зрението, правилното възприемане на цветовете. Предозирането му е опасно за тялото на детето. Излишъкът от витамин А се натрупва в черния дроб и по-нататъшното му приемане увеличава съдържанието на витамини в организма още повече. Това се проявява с едно предозиране на гадене, повръщане, диария, главоболие, замаяност. При хронично приемане на високи дози от лекарството се появява сухота, сърбеж и люспеста кожа, загуба на апетит, слабост, умора, замаяност, различни нарушения на нервната система. Ретинолът взаимодейства тясно с други мастноразтворими витамини - D, E, K, както и с водоразтворим витамин С.

калциферол

Витамин D3 (холекалциферол) допринася за абсорбцията на калций и магнезий, това е № 1 средство за предпазване от рахит. Активира образуването на остеобласти, от които се образува пълна кост поради бързо усвояване на калций.

В резултат, дневната престой на пряка слънчева светлина в продължение на поне 20 минути се синтезира в кожата достатъчно витамин D. Предозирането - резултат от продължително излагане на слънце или в солариума с едновременен прием на витамин вътре. В такива случаи, хипервитаминоза D е показано възможно образуването на камъни в бъбреците, калцификации в меките тъкани, костите епифизата осификация. Максимумът се съдържа и в мастната риба, черен дроб на треска. Тъй като витамин абсорбира в присъствието на калций, а той насърчава усвояването на този елемент, клиничната картина на хиповитаминоза проявява симптоми на недостиг на калций: фрактури, остеопороза, забавяне на растежа, остеомалация кост (тяхното омекотяване и, в тази връзка, кривината), в днешния рядко - признаци рахит. При липса на холекалциферол, зъбите, ноктите и косите също страдат. Забавя растежа на детето.

Съдържат се в балансирани ефективни препарати: Vitrum Калций D3 Форт, Complivit Калций D3 Форт, Vitrum Osteomag, Vitrum Kalzemin Advance, Vitrum Kids, Elkar.

Токоферол

Витамин Е (токоферол), който е мощен антиоксидант, блокира свободните радикали и предпазва от разрушаване на витамините А, С, еритроцитите, които директно стимулират растежа на костите, както и костните клетки от унищожаване. Това е спомагателен витамин за растежа на децата. Независимо от това не засяга растежа на костите.

Аскорбинова киселина

Витамин С участва непряко в регенерацията на скелета и мускулно-скелетната тъкан: увеличава трансфера на витамини А, D3, Е и всички вещества, необходими за растежа на костите от червата до различни тъкани. Като антиоксидант, той укрепва имунната система.

Аскорбинова киселина (витамин С) очень неустойчива к различным воздействиям: распадается под воздействием света, тепла, кислорода. Поэтому все фрукты и овощи, в которых он содержится, нужно употреблять необработанными, поскольку разрушение происходит даже при приготовлении свежевыжатых соков: нарушается структура соединения под воздействием механического фактора. Передозировка витамина проявляется тошнотой, рвотой, метеоризмом, вздутием живота, диареей. При длительной хронической передозировке могут образовываться конкременты в почках и жёлчном пузыре.

Витамини от група В

Препаратите от група Б (от В1 до В12) също принадлежат към витамини за растежа на децата. Това се обяснява с участието им във всички окислителни реакции. Индиректно стимулират растежа на костните и мускулните клетки, увеличават физическата и психическата активност. На възраст 0 - 1, 4 - 5, 13 - 15 години детето расте най-активно. За да се постигне растеж, определен от наследствените програми, през този период е необходима интензивна витаминна терапия.

1. Витамин В1 (тиамин) подпомага растежа на костите, тъй като подобрява процеса на храносмилане, усвояването на хранителни вещества, включително витамини и минерали в стомашната лигавица, необходими за удължаване на костите.

2. Витамин В2 активира метаболизма, косвено допринася за растежа на организма.

3. Витамин B6 осигурява прехвърлянето на импулси в тъканите и клетките на всички органи, включително костите. Регулира правилното конструиране на костната структура, осигурявайки включването на рецептори в нея, чрез които в бъдеще ще се предават нервни импулси.

Витамин К

Витамин К поради намаляване на съсирването на кръвта спомага за подобряване на микроциркулацията във всички тъкани, включително и в костите. Укрепвайки кръвообращението в най-малките съдове, той ускорява това и растежа на костите. Децата витамин К е противопоказан поради високия риск от кървене. Това зависи от техните все още неразвити регулаторни системи. Ето защо витаминните комплекси за растеж на деца се избират без витамин К в тях: Vitrum Calcemin, Calcium D3 Classic, Complivit Calcium D3, Unicap Yu.

В допълнение към тях, ефективните лекарства са: Пиковит, Алфавит, Многобройни таблетки. Всички витамини са медицински препарати, те не могат да бъдат взети неконтролируемо. Неприемливо е да се приемат няколко витамина по едно и също време. Необходимо е да се консултирате с педиатър и стриктно да спазвате дозата, честотата на курса и продължителността на курса.

Share:
Comments