Възможно ли е да се ядат ястия от сурово месо?

Мнозина вече имаха време да опитат и да оценят такива новоизлюпени ястия от сурово говеждо, като карпачо и зъбен камък. Все пак не всеки гурме е сигурен в пълната си сигурност. Възможно е също така да се чудите дали е допустимо да се насладите на такива кулинарни изкушения, възможно ли е да се яде сурово червено месо без риск за здравето му?

Нека се опитаме да разберем всичко това заедно и кампанията - и с най-честите митове за месото.

Вреди ли е да ядеш карпацио?

Трябва ли да ям месо?

Отдавна учените установиха, че човек може лесно да направи без месо. Повече от 800 милиона вегетарианци, и това е 1/6 от световното население, са доказали това чрез собствения си пример. Реалността е, че няма нищо в месото, от което да не можеш да живееш. Друго нещо е, че е богата на белтъчини, желязо и витамин В12 - всички тези хранителни вещества, които са изключително проблемни, за да се наслаждавате на строга вегетарианска диета.

По този начин месото е ценен източник на храна, който трябва да бъде напълно изоставен само с морални и етични възгледи или поради медицински причини - бъбречно заболяване, рак.

Сурови или варени?

Сега нека да се занимаваме с въпроса кое месо е за предпочитане пред здравето - сурово или термично преработено? Имайки предвид, разбира се, говеждо и телешко месо. Свинско и агнешко поради съдържанието на паразити могат да се консумират само след топлинна обработка. Е, суровото пиле просто не е вкусно.

От гледна точка на диетолог, когато се нагрява, хранителната стойност на месото не страда много, тъй като протеините се запазват почти напълно. Обаче се забелязва, че под въздействието на високата температура, тези ензими в месото, които помагат на тялото да се смила (автолиза), се унищожават. За да се асимилира термично обработеното месо, тялото прекарва доставките си на витамини и ензими. При честата употреба, временният им дефицит е напълно възможно, което веднага може да причини проблеми на кожата. Избивките на лицето могат да бъдат причинени от претоварване на тялото с продукти на непълна протеинова обработка. Черният дроб и бъбреците не се справят с екскрецията на вредни молекули и преминават през кожата. Суровото червено месо е напълно усвоено и липсва такъв недостатък.

Средно варената храна изисква два пъти повече сурова. Например, за да усвоите 20 грама протеин, трябва да ядете или 100 грама сурово месо, или 200 грама варено месо. Ясно е, че натоварването на протеини от готвено месо, ние ще получим два пъти повече мазнини, което е изключително не желателно.

Също така е интересно да се знае, че след използването на термично обработена храна, включително месо, нагрято над 80 ° С, картината на кръвта се променя. Броят на левкоцитите рязко се увеличава, както се случва при инфекциозна болест. Прекомерното разклащане на имунната система не винаги е желателно, особено ако човек има тенденция към алергични заболявания. Суровото месо не дава такава реакция. Важно е да запомните, че при пушенето и печенето на месо в него съдържанието на мутагени рязко се увеличава, което увеличава риска от злокачествени заболявания.

Вредите от сурово червено месо

Така че, в полза на яденето на месо в сурова форма, има доста аргументи. Все пак трябва да помним риска от инфекция с хелминти. Много рядко, но все още има случаи на инфекция със сенчестар или бичи верига. Човек може да се разболее, като яде сурово или недостатъчно готвено или печено месо, пострадало от финландците (инвазивни ларви). Разбира се, ветеринарният контрол никога няма да позволи на това месо да навлезе на пазара, но дори и скъпите ресторанти не са имунизирани срещу този риск. Между другото, пържоли "с кръв" все още се пържи 2-3 минути от всяка страна при температура от 200 ° C. Ако искате да направите carpaccio или тартар у дома, замразявайте месото до -15 ° C в продължение на 5 дни. Толкова е необходимо от ветеринарния стандарт, за да се предпазите напълно от заразяване с бичи верига. Трябва да се признае, че в наше време случаите на инфекция със шинчархинхоза са много редки, тъй като в повечето ресторанти месото се съхранява в замразено състояние.

Днес теорията, че червеното месо причинява рак, вече е изкривено. Оказа се, че увеличаването на броя на онкологичните заболявания се дължи на използването на говеждо месо в много пържена форма, а именно под формата на барбекю. Както вече знаем, термичната обработка значително увеличава съдържанието на мутагени. Ето защо, ракът не причинява червеното месо, а начина, по който се готви.

В заключение ще кажа следното. Ако само ще опитате ястия от сурово месо, тогава трябва да изберете добър ресторант, където те се грижат за репутацията на институцията. Там можете да ядете карпачо и пържоли "с кръв" без страх. Всъщност това е много по-здравословно хранене, отколкото например пържени картофки и печено говеждо.

Един от авторитетните специалисти по хранене GJ Biller (автор на книгата "Храната е най-доброто лекарство"), който веднъж лекува диетата на холивудски звезди, настоява, че месото трябва да е точно "не дълбоко печено с кръв".

Share:
Comments