Вегетарианство и вреди на месото

Нашите предци, които живееха в каменната епоха, бяха, като нас, всеядни. Ядохме месо, зеленчуци и риба. Процесът на еволюцията е насърчаван от растителната храна, която е допълнена превъзходно от "мамут", който е бил ловуван на лов. Въпреки това, постно месо, погрешно погълнато от нашите предци, нямаше нищо общо с месни продукти от масовото производство, които сега се продават в магазините.

Не е тайна, че днешното животновъдство изобилства от мазнини, тъй като животните се държат в затворени помещения и се изпомпват с всякакви концентрати. За да се предотвратят епидемиите, както и да се стимулира растежа, те получават антибиотици. Заедно с храната консумират пестициди. В допълнение, пребиваването в писалката ги причинява стрес и раздразнение, поради което според много изследователи месото не се подобрява.

Много от страховете на нашето време - например преди Salmonella и Escherichia coli - са свързани по някакъв начин с месо или домашни птици. Освен това от всички страни се препоръчва да се намали консумацията на животински мазнини в името на нашето собствено здраве. Ето защо няма нищо изненадващо във факта, че има все повече и повече вегетарианци. Особено в чужбина.

"Четиридесет и четири процента от хората стават вегетарианци, защото се притесняват от съдбата на животните, 22 процента от желанието да поддържат добро здраве, 9 процента са опасни от вредни вещества, които могат да се съдържат в месото", съобщава британското общество на вегетарианците.

Средният потребител на месо консумира около 900 животни през целия си живот - 760 кокошки, пет крави, 20 прасета, 29 овце, 46 пуйки, седем зайци и половин тон риба. Вегетарианците, умерени и тежки (които не разпознават риба, яйца или млечни продукти) твърдят, че тяхната диета е много по-полезна за здравето от храната на "месоядците". Но дали това съответства на реалността?

Според редица изследвания вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, намалява кръвното налягане и холестерола в организма, устоява на диабет, затлъстяване и появата на злокачествени тумори, например в червата и гърдите. Съществуват обаче и проучвания, при които тези данни не се потвърждават. Предимството на вегетарианството, може би, не е толкова да не ядеш месо, а как да ядеш повече плодове и зеленчуци.

Месоядците ядат най-наситените животински мазнини, особено опасни в това отношение са преработените месни продукти като месни пайове, колбаси и хамбургери. Тези продукти са пълни с мазнини и различни пълнители. В рецептите им се осигуряват най-малко 25 процента месо, но дори и в това незначително количество постно месо е само половината.

Много се говори за вредното използване на наситени мазнини, но по-важна роля играе начинът на живот. Като цяло, вегетарианците обикновено се грижат повече за здравето си, отколкото за месоядите. Те са по-тънки от месоядците, холестеролът им е по-нисък (ако те не обичат млечните продукти), не пушат, пият алкохол само на празниците и правят упражнения сутрин. Така че те във всеки случай са по-здрави от мързеливия човек, който не се откъсва от телевизора, пие, пуши и яде мазно месо.

Share:
Comments