Целувките укрепват имунната система на партньорите

Учени от Холандия откриват, че дори и в 10-секундна целувка от една уста до друга, 80 милиона бактерии успяват да се движат. Въпреки това, противно на очакванията, подобен обмен на бактерии е бил полезен, способен да укрепи имунната система.

Фактът, че прехвърлянето на бактерии по време на целуване е известно дълго време. Вярно е, че отдавна се смяташе, че повечето от тях са вредни. По-конкретно, за да се установи надеждността на този факт, беше проведено проучване, в което взеха участие 21 двойки, които бяха поканени да целуват с различна продължителност и интензивност.

В случай че партньорите не са имали бактериални инфекции и не са страдали от имунна недостатъчност, шансовете за договаряне са били нулеви. Освен това се оказало, че флората на друг може да укрепи имунитета, предотвратявайки развитието на различни инфекции. Трябва да се отбележи също, че 80 милиона бактерии - това не е толкова, колкото изглежда на пръв поглед. В крайна сметка, в тялото на всеки човек има до трилион едноклетъчни микроорганизми.

Share:
Comments