Сърбеж на главата - не е ли страшно? как да разберете

Понякога, решаването на някой труден проблем, човек нервно си драска главата, сякаш желае да стимулира мозъка. По принцип това е един вид минимасаж, който подобрява кръвообращението и помага за по-бързото справяне с труден проблем.

Най-често сърбежът на скалпа не е толкова безобиден. Нека се опитаме да разберем какво може да причини този неприятен феномен и кои днес има начини да се отървем от него.

Причини за сърбеж на главата, видими с невъоръжено око

Причините за сърбежа на главата са много, вариращи от безвредна алергична реакция до някакъв козметичен лек или дори до определен хранителен продукт и завършващи с метаболитни заболявания.

Нека първо разгледаме най-очевидните, които, както се казва, се виждат с невъоръжено око. На тях, на първо място, pedikulez. Счита се, че педикулозата (с други думи, активна колонизация на главата на цяла колония от въшки) е детска болест. Всъщност най-често това се взима от деца в детска градина и училищна възраст, особено през лятото, когато започват излети в лагера. Но възрастни от този бич не са застраховани - педикулозата е доста заразна.

Болестта не може да бъде пренебрегната. Сърбежът на скалпа е силен, малки тъмни насекоми се виждат на косата. Понякога въшките като такива не присъстват, но има и техните "малки". Те са по-трудно да се видят, често родителите откриват неканени гости само в процеса на подплашване на косата на техния син или дъщеря. Ушите не са просто неестетични. Хранейки се с кръвта на носителя-носител, те лесно могат да пренасят инфекциозни инфекции, които са трудни за лечение.

Може да се нарече втората детска болест лишей, Сърбежът на скалпа, причинители на които са лишеи от различен произход, обикновено се локализират на определено място. Често са лишени от заразени от контакт с бездомни животни. Въпреки това, понякога неговият собствен дом Барсик може да донесе у дома това заболяване. По-рано, котки с такава болест бяха заспали, днес, за щастие, има ефективни лекарства за лечение. Най-малкият спор на отнемането попада в ръцете на дете или възрастен и след това се прехвърля в главата. В средата на косата изведнъж се появява странна област, на която космите се прекъсват, растат слабо, а след това излизат. Оформя се плешив пластир, понякога покрит с люспи и рани от постоянно надраскване.

акне - не само проблем с тийнейджърите

Друга болест на скалпа, която предизвиква често желание за надраскване, акне. Той засяга не само космените области, но и миглите, веждите и понякога се появява на лицето, придавайки на пациента много негативни преживявания. Причинява заболяването на изключително малки акари, паразитни в мастните жлези. Те също живеят в космените фоликули. Това са паразити, които консумират тайната на мастните жлези. По принцип се смята, че има много такива акари, но ако имунитетът е силен, тогава няма да възникнат проблеми при човека. Само след сериозни заболявания (като хепатит, грип с усложнения и други, които засягат защитата на тялото), кърлежите могат да станат по-активни. В тези случаи сърбежът на главата, чието лечение не е започнало във времето, може да доведе до много проблеми, дори и до общо акне, което в голяма степен уврежда външния вид и допринася за появата на различни комплекси.

Сърбеж на главата и пърхот: как те са взаимосвързани?

Всички горни заболявания са чести, но водещите причини за сърбеж на скалпа са обичайният пърхот. пърхот - това са най-малките частици на мъртвата кожа, които често се формират и бързо се отделят. Кожата се отлепва. Тези частици причиняват дразнене и сърбеж, а понякога и доста упорити, няколко пъти на ден. Неприятните усещания не само не могат да изчезнат след измиване на главата, а напротив, да се засилят, тъй като кожата става суха. Сърбежът на главата и пърхот често вървят ръка за ръка, образувайки един вид затворен омагьосан кръг.

Появление перхоти — чаще всего яркое свидетельство того, что в организме не все благополучно. Нарушаются процессы салообразования, когда человек долгое время испытывает сильный стресс (так называемый хронический стресс), перенес какую-либо болезнь, страдает от нарушений обмена веществ, от недостатка витаминов, в частности, групп «А» и «В». пърхот — это не болезнь, а лишь спутник заболевания. Впрочем, иногда она возникает в качестве аллергической реакции на шампунь или бальзам, а также в случаях, когда прекрасные дамы злоупотребляют плойками и утюжками. В погоне за красотой волос они пересушивают кожу головы, в результате возникает перхоть.

Тези везни могат да "украсят" както мастната, така и сухата коса. Победата на прекомерното им разпространение е условно патогенна гъбичка, която обикновено присъства във всяко лице. Веднага след като здравето се влоши или активното влияние на неблагоприятните фактори започне, пърхотът може веднага да се появи дори при хора, които никога не са страдали от пърхот.

Има сух пърхот, създавайки ефекта на "прахообразно", а има и мазнини. Във втория случай, частиците са големи, закрепени заедно, затварят каналите на мастните жлези, създавайки предпоставки за възпаление. Сърбежното лечение на пърхот по главата включва задължително. Ако просто използвате например успокояващи и антихистаминови средства, ефектът ще бъде временен. Необходимо е да се отстрани причината.

Себорея и гъбички - чести причини за сърбеж на главата

Ако отстраните проблема и го оставите сам, пърхотът може да бъде усложнен от истинска кожна болест на главата - себорея. Когато мастните жлези драстично намаляват активността, се развива суха себорея, когато се увеличава твърде много - мазна. Има възпаление на мастните жлези. Роговият слой става по-дебел. Но най-ужасното нещо е, че човек може да започне да губи косата и във времето може дори да стане плешив. Сърбежът на главата и загубата на коса може да са тясно свързани. Така че, без лечение, не можете да напуснете себорея.

Понякога причината за сърбежа на главата става инфекция с гъбички. През последните години случаите, в които главата се подхлъзва поради непоносимостта на някои продукти или лекарства, стават все по-чести. алергия - буквално бичът на нашето време, така че и тази причина не може да бъде отхвърлена.

Методи за диагностициране на сърбежа на главата

Какво да направите, ако откриете сърбеж на скалпа?

Първо, трябва да проведете задълбочен преглед и ще трябва да донесете някой, който да ви помогне. Не е възможно да се справим сами. Ако не се намери нищо (без насекоми, подозрителни възпалени огнища, безкорабни участъци, рани или акне), тогава трябва да се опитате да промените обичайните средства за грижа за косата.

След като изчакате около седмица, трябва да повторите самоогледа. Ако сърбежът на главата продължава или ако на първия преглед са открити подозрителни пластири, трябва да се обърнете към лекар. Дерматолог или миколог ще ви помогне. Понякога (с неясна етиология) лекарят предписва допълнителна консултация, например, алерголог и евентуално ендокринолог.

За да установите диагноза, ще ви е необходимо:

  • първо, визуална проверка,
  • второ, разпит на пациента,
  • трето, лабораторно-диагностични методи.

Понякога е достатъчно за лекаря визуално да прецени състоянието на пациента, за да разбере какъв вид заболяване се случва в този случай.

Може да се наложи да се изследват микроскопично съдържанието на космения фоликул или микроскопията на отстранявания от скалпа.

Ако лекарят подозира микозата, тогава той ще проведе проучване, използвайки дървена лампа (това е ултравиолетова лампа, в чиито лъчи се променя цветът на засегнатите области).

В случаите, когато лекарят подозира, че е налице нарушение на хормоналния фон, той ще предпише хормонални изследвания - ще е необходимо кръвта да се даде на определени хормони.

Методи за лечение на сърбежа на главата

Само след поставяне на диагнозата може да започне лечението. Целта на тези или други лекарства ще зависи от вида на заболяването.

Ако това са въшки или гърди, тогава трябва да лекувате повърхността на главата със специален терапевтичен шампоан. Процедурата ще отнеме малко време и проблемът ще бъде решен. За периода на лечение е по-добре пациентът да се изолира и да се лекуват неговите лични вещи със средства против въшки и измиване.

Себорея и пърхот често се лекуват с кортикостероиди, които включват полидоканол. Това вещество има склерозиращ ефект, като по този начин спира образуването на пърхот. В допълнение, тя премахва сърбежа на скалпа добре и служи като един вид локална анестезия. Шампоаните не са лоши. Такива като "Sebozol" или "Sulsen". Те включват кетоконазол, което намалява вероятността от пърхот и предотвратява повторната поява на заболяването.

Если доктор установит, что причиной зуда головы стал лишей, то, скорее всего, шевелюры придется лишиться (по крайней мере, ее части), а пораженный участок обрабатывать 3-5% раствором йода и противогрибковыми препаратами. Перед тем, как лечь спать, можно смазать поражённое место дегтярной мазью.

Ако причината е алергия, тогава трябва да изпиете курс от антихистамини (това може да е Tavegil или zirtek) и да премахнете алергена.

С цел бързо отстраняване на сърбежа на скалпа, понякога използвайте методите на традиционната медицина. Разбира се, не с всяка болест, те ще бъдат ефективни, обаче, ако няма видими лезии по кожата, тогава можете да опитате. Необходимо е да се смесват заедно върху капка етерични масла от палмароза и римска лайка, добавете към тях 2 капки масло от египетски здравец и 3 - масла от лавандула. В получената смес добавете още 3 капки масло от невен. Нанесете това съединение върху нуждите на кожата от 3 до 6 пъти на ден.

Предотвратяване на сърбежа на скалпа

След като елиминира сърбежа на главата и пърхурата, трябва да помислите за превенция. Как да не позволим повторение? Разбира се, трябва да следите чистотата на косата си и да не докосвате косите си с ръце, особено ако сте докоснали животно, което живее на улицата. Не можете да използвате четките за коса на някой друг дори и в най-екстремните ситуации.

Тъй като косата се влияе отрицателно от някои шампоани, трябва внимателно да прочетете информацията от състава на детергент преди покупка. Така че, ако забележите сред съставките на натриев лаурилсулфат, по-добре сложи това обратно на рафта шампоана. Има чувство по-често се използват различни средства баба: изплакнете главата с вода с лимон, коприва решение периодично, за да се направи маска на основата на яйчен жълтък и черен хляб. Препоръчително е да се обърне внимание на диетата си, я обогатяват с храни, които съдържат витамини, особено А ​​и Б. Това би било добре да се направи за укрепване на имунната система и лечение на хронични заболявания. Възможно е тогава проблемът да бъде решен сам по себе си.

Красивите дами не трябва да използват гладене за изправяне на косата и не толкова често експериментират с различни цветове. Разбира се, новият образ е добър, но всичко си заслужава да се знае.

Важна точка, която често се пренебрегва. Много полезно е за здравето на косата, а не само за косата, да се научи лесно да издържи на стресови ситуации. Понякога дори напрежението и затягането на мускулите предизвикват постоянно сърбеж на главата. Достатъчно е да се направи професионален масаж, така че мускулите да се отпуснат и желанието да се надраска, е изчезнало. Стресът, особено продължителен, понякога причинява силен мускулен спазъм и в този случай сърбежът помага на тялото да се освободи малко.

Най-доброто предотвратяване на сърбежа на главата е здравословният начин на живот, развитието на устойчивост на стрес в себе си и правилното подбиране на козметични продукти за грижа за косата.

Ако забележите постоянно желание за сърбеж, не трябва да се паникьосвате и веднага да бягате при лекаря. Опитайте се да определите каузата себе си и да предприемете действия. Само когато стане ясно, че домашните мерки не постигат желания ефект, без да посещават офиса на трихилога или дерматолог, не може да направи.

Сърбежът на скалпа изобщо не е фатално заболяване, а по-често този проблем може да бъде преодолян за кратко време. Бъдете здрави!

Share:
Comments