Спирала след раждане - може да бъде зададена и кога.

Въпреки многото притеснения след раждането на дете, рано или късно все още възниква въпросът за предотвратяването на непланирана бременност.

Ясно е, че други интравагинални лекарства са изключени, презервативите не са подходящи за всички.

Остава спирала, която е един от най-добрите начини за предотвратяване на бременността.

Дали е възможно да се постави спирала по вид - честа дилема, която трябва да бъде решена за себе си чрез хранене на мама.

Според статистическите данни 95% от жените възобновяват сексуалната активност след раждане след около два месеца. Това е необходимо за окончателното възстановяване на женското тяло и прекратяването на всички зауствания.

Вътрематочното устройство е най-честата контрацептива. Той се намира в маточната кухина и създава преграда за имплантирането на феталното яйце. При правилна употреба ефективността на вътрематочната контрацепция достига 100%. Това приложение на спиралата е сравнимо с ефекта на оралните контрацептиви.

Както всяко медицинско изделие и метод, спиралата има своите предимства и недостатъци.

Спирала след раждане - мога ли да сложа

Дали е възможно да се постави спирала по вид - често този въпрос възниква дори по време на бременност.

Въвеждането на спирала към неприлични жени е много трудно поради плътно затвореното гърло на матката и тесния шиен канал. Спирала след раждането, както е споменато по-горе - най-ефективната от съществуващите методи за контрацепция.

Предимствата на използването на спиралата след раждането включват:

1. Висока, почти 100% ефективност на този метод, сравнима с резултата от употребата на перорални контрацептиви. Въпреки това, няма нужда от допълнителни усилия: приемането на таблетки изисква постоянен мониторинг, дори една пропусната таблетка може да доведе до бременност.

2. Обичайната спирала не променя хормоналния фон, както се случва при приемане на таблетки и следователно не променя овулацията. Следователно, след извличането на спиралата, няма проблем с планираната бременност в близко бъдеще. Вярно е, че има хормон-съдържащи спирали, след прилагането на които възстановяването на плодовитостта се случва приблизително по същото време, когато се приемат хормонални контрацептиви.

3. Не пречи на лактацията.

4. Спиралата запазва контрацептивните функции непрекъснато, включително периода на менструация.

5. Продължителността на контрацепцията е от 5 до 10 години.

6. Не неудобявайте никой от сексуалните партньори.

7. Наличност на цената и лесна инсталация.

Тези предимства на спиралата над други методи за контрацепция отговарят на съмненията на някои жени дали е възможно да се постави спирала след раждането.

8. Възможно е и дори удобно, тъй като съвременните спирали съдържат сребърни и златни компоненти, чието наличие предполага противовъзпалителен ефект.

9. Спиралата е добра алтернатива за много жени след раждането със съществуващи противопоказания за приемане на таблетки.

10. Освен това, което е много важно за една жена след раждането, вътрематочната контрацепция не причинява метаболитни нарушения, за разлика от пероралните контрацептиви. Това е друг сериозен аргумент и отговор на въпроса: "Възможно ли е да се постави спирала след раждането?"

11. Икономическият аспект също е важен. Един пакет контрацептиви струва по-малко от спирала. Но пероралната контрацепция ще трябва да се купува месечно, за разлика от вътрематочното устройство, което ще се използва в продължение на много години (най-малко - до пет).

Спирала след раждане - недостатъци на метода и противопоказания

Има някои недостатъци на използването на спиралата, за която трябва да знаете:

1. Не възпрепятства проникването на патогенни микроби, които причиняват венерически заболявания.

2. Това е средство за абортивно действие.

3. Да се ​​инсталира само от специалист, за да се избегнат усложнения. Те включват болезнени спазми, обилно и продължително менструално и интерменестологично кървене, различни възпаления.

4. При определени условия, ако една жена пренебрегне препоръките на специалист, спиралата може да напусне самата матка. Честотата на спиралните (експулсиращи) загуби е ниска, но е необходимо да се знае за тази възможност. Въведете и премахнете съществуващото вътрематочно устройство може да специализира само. Контролирайки го може всяка жена, придържайки се към съветите на лекар.

Въпреки положителната страна на вътрематочното устройство, съществуват противопоказания за неговото създаване. Те ще бъдат предупредени от лекаря, когато разглеждат и решават избора на контрацептиви. Такива противопоказания са:

1. Миома матки.

2. Патологична структура на матката, при която е невъзможно да се постави спирала в нейната кухина.

3. Често възпаление на урогениталните органи.

4. Болезнена, обилна и продължителна менструация.

5. При анамнеза за кървене от матката.

Спирала след раждането - когато можете да я сложите

Спиралата след раждането - когато може да бъде поставена - обикновено се определя от лекарите. Във всеки случай този въпрос се решава поотделно, както и изборът на самата спирала, като се отчита състоянието на жената, характеристиките на организма и съществуващата съпътстваща патология.

Тъй като има различни вътрематочни спирали, те се произвеждат с включването на различни материали, трябва да се предположи, че след доставката не се препоръчва да се постави медна спирала, тъй като това не само няма да премахне възпалителния процес, но ще стане негов източник. Ето защо след доставката най-подходящата опция е мед - сребро, което не съдържа хормони.

Вътрематочната спирала Мирена, която освен контрацептивните свойства има терапевтична: намалява локалното възпаление, възстановява хормоналния фон, намалява менструалното кървене, може да се използва само след прекратяване на кърменето.

Спирала след раждането - кога да сложите: при липса на противопоказания можете да го направите в болницата. Наличието на вътрематочно устройство не засяга "почистването" на матката от всички следродилни зауствания (кръв, слуз и т.н.).

Ако спиралата не е била поставена в болница за майчинство, то в бъдеще тя може да бъде инсталирана по време на първата менструация. При активно кърмене, менструацията се проявява максимално след шест месеца, тъй като пролактинът и прогестероновите хормони, продуцирани по време на кърменето, потискат овулацията. Спиралата се поставя по време на първия менструален цикъл след раждането. Или два месеца след раждането, така че вътрешните гениталии да бъдат възстановени след раждането. Същият период на изтичане след раждането продължава. Жените, които са претърпели цезарово сечение, спиралата е инсталирана след шест месеца.

Ако въпросите - дали е възможно да се постави спирала след раждането и кога да се постави спирала след раждането - една жена за себе си е разрешена, изборът е направен, необходимо е да се знае няколко важни аспекта: всяка спирала има известно време за действие. Необходимо е да се знае точно периодът на неговата валидност и да се премахне спиралата преди нейното прекратяване.

Ако този контрацептив не е подходящ, специалистът ще премахне спиралата по всяко време.

Ако спиралата променя позицията си или пада два пъти, трябва да я промените.

Ако има вътрематочно устройство, трябва да обмислите след въвеждането му матката да реагира на спиралата с мускулни контракции. Това може да се прояви:

- рисуване на болки или дискомфорт в долната част на корема,

- по-богати от преди създаването на спирала, менструация,

- месечно може да стане по-дълго,

- В интерменструалния период може да има зацапване, което преди това не е било на разположение.

Ето защо е важно да се контролира външният вид и мирис на секрециите, за да не пропускате възпалението.

Трябва да знаете, че в присъствието на нормално установена спирала не трябва да се усеща дискомфорт нито от мъж, нито от жена в сексуален контакт. В случай, че възникнат същите неприятни или болезнени усещания, е необходимо да се провери позицията на спиралата в гинеколога, за да се предотврати изпадането или правилното място.

Друг важен въпрос, който вълнува всяка жена, е влиянието на спиралата върху либидото или усещанията за полов акт. Спиралата не променя чувствителността или либидото.

Само гинеколог може да постави и премахне спирала. Ако има спирала, трябва да посетите лекаря за контрол на всеки шест месеца, тъй като спиралата може да се движи.

Share:
Comments