Диета със стомашна язва

Както знаете, диетите не са само за отслабване, а за здраве. Този път искаме да се докоснем до друг също толкова важен и сложен проблем - стомашната язва, по-специално, за да разкажем за диетата за тази болест.

Стомашна язваАко сте редовен читател на нашия сайт, не забравяйте, че вече публикувахме диета за диабет и диета за отравяне. Диетата в язва на стомаха е постоянна, т.е. тя трябва да се използва редовно, в противен случай ще получите болка.

Тази диета от други диети за здравето се отличава с огромен списък от забрани, така че в този случай е по-добре да се каже какво е позволено, отколкото това, което е забранено.

Диетата за пациенти със стомашни язви се основава на принципите на частичното хранене. Това означава, че приемането на храна трябва да се прави 4-5 пъти на ден с интервал от 3-4 часа. Това е необходимо, за да може стомахът да бъде лесно смилаем. Поради факта, че храната ще бъде усвоена бързо, тя ще изключи атаките от болка. Защо това е необходимо? Ако храната се смила дълго време от стомаха, се използва стомашен сок, който консумира лигавицата.

Особено внимание трябва да се обърне на продукти, които трябва да бъдат изключени от вашата диета. На първо място, това са солени продукти, тъй като излишъкът от солта в организма е изпълнен с възникването на възпалителен процес в стомаха. Стандартът за дневна сол за пациент с язва е 8-10 грама.

Не забравяйте да изключите употребата на алкохолни напитки, както и напитки, които включват бои и различни химически компоненти. Сода попада и в табута, тъй като предизвикват дразнене на стомашната лигавица. Що се отнася до чая, може да се консумира, но в много малки количества. Сокове са изключени, с оглед на факта, че те значително увеличават нивото на киселинност в стомаха и корозират лигавицата му.

Елда в диетата

Продукти, които са мощни причинители на стомашната секреция:

 • Пържена храна;
 • Подправки и подправки;
 • Продукти, съдържащи консерванти;
 • Пушени продукти;
 • остра;
 • кисел;
 • Хляб от ръж.

Диетата трябва да се прави въз основа на такива продукти, които бързо се смилат и напускат тялото. Вашата диета трябва да включва следните храни:

 • Мляко каша и мляко;
 • Супи на слаб бульон с минимално количество сол и без подправки;
 • Варено месо и риба или на пара;
 • Яйца всмятку и омлет;
 • Некрепкий чай.

Подробна диета за язва на стомаха

Бихме искали да Ви предложим храна за 3 дни с стомашна язва. Въз основа на диетата по-долу, можете да създадете вашата диета за една седмица.

1 ден

закуска: Омлет, млечен кашкавал, мляко;

Втора закуска: Чаша мляко;

Обед: Супа на пилешки бульон, с малки пилешки парчета;

Следобедна закуска: Меки варени яйца, оризова каша, пюре от плодове, мляко;

вечеря: Котлет, пара, картофено пюре, пшеничен хляб.

2 ден

закуска: Пшеничен хляб с масло, нискомаслено кисело мляко, минерална вода.

Втора закуска: Кюфтета, елда каша, бял хляб, чай без захар;

Обед: Зеленчукова супа (вижте също рецепти от зеленчукови супи за отслабване), картофи в униформа, парфюми, мляко;

Следобедна закуска: Мляко каша от юфка, кисело мляко;

вечеря: Варена риба, зеленчукова пюре.

3-ти ден

закуска: Диетичен сандвич и желе за плодове;

Втора закуска: Йогурт и диетическая булочка;

Обед: Ухо и компот от сушени плодове;

Следобедна закуска: Плодово желе, мляко;

вечеря: Варено пиле, елда овесена каша, парче бял хляб.

Диетична храна

Диетата включва 5 хранения, от които 3 - основните ястия, 2 - закуски. Много е важно да отбележите, че ако по някаква причина сте пропуснали някое от храненията, а след това следвайте графика, не е необходимо да приемате повече храна наведнъж - това е неприемливо. Също категорично изключете преяждането - те не са разрешени. Формулирайте порции по такъв начин, че да задоволите чувството на глад и нищо не е излишно.

Share:
Comments