Пасивното пушене води до развитие на тежка сенилна деменция

Изследване на близо 6 000 души в пет провинции в Китай показа, че пасивното пушене значително увеличава риска от тежък синдром на деменция.

Пасивното пушене, което също се нарича тютюнопушене от околната среда, е известно, че причинява сериозни сърдечно-съдови и респираторни заболявания, включително исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове. Досега обаче нямаше никаква сигурност, че пасивното пушене може да предизвика развитие на деменция, главно поради липса на изследвания.

Според статистиката почти 80% от пушачите, които между другото са повече от един милиард в света, живеят в страни, които не могат да се похвалят с високи доходи, но нивото на заболявания, причинени от тютюнопушенето и смъртта, наистина е високо. И само 11% от населението на света са защитени от законите срещу тютюнопушенето. Китай с 350 милиона пушачи е най-големият потребител на тютюн в света. Въпреки мерките, предприети от правителството, нивото на пасивно пушене остава високо. Повече от 50% от хората стават жертви на тютюнев дим всеки ден. Китай също има най-много хора с деменция. По този начин, тежки симптоми на придобита деменция са открити при 10% от населението. До голяма степен това се дължи на нивото и продължителността на излагане на вторичен дим. Трябва да се отбележи, че тези хора никога не са се пушили.

Във връзка с настоящата ситуация учените призовават за спешни превантивни мерки не само в Китай, но и в много други страни, за да предпазят хората от излагане на тютюнев дим. Около 90% от населението на света живее в страни, където пушенето на обществени места не е забранено.

Share:
Comments